Frânturi de viaţă

Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate

Un copil exclus pe nedrept de o societate nedreaptă

Atelierul Video “One Minute Junior”

Zâmbetul unui copil fericit

Copiii din instituţiile de pre-detenţie au acces la educaţie

O adolescentă de 17 ani luptă pentru un viitor mai bun

Campania de comunicare "ÎMPREUNĂ" a schimbat comportamentul familiei Zeu

 

O adolescentă de 17 ani luptă pentru un viitor mai bun

“Când am auzit pentru prima dată despre Centrul "Dacia", m-am gândit că în sfârşit mi-a venit şansa să fac o schimbare în viaţă.” îşi aduce aminte Tatiana. "Veneam în fiecare zi la Primăria din sat şi mă interesam cum să ajung acolo. Până atunci eu niciodată nu am ieşit din sat şi habar nu aveam unde se află acest centru, în schimb ştiam cu certitudine că trebuie să nimeresc acolo cu orice preţ."

Tatiana Curoşu locuieşte împreună cu buneii într-un sat din raionul Soroca. Tatăl fetei, dependent de alcool, a părăsit familia, iar Tatiana, în scurt timp, a fost nevoită să abandoneze şcoala pentru că trebuia să-i ajute pe bunei prin gospodărie.  

Absolvenţii de internate capătă deprinderi de viaţă cu ajutorul nostru. Nimeni nu i-a învăţat lucruri elementare, cum ar fi să-şi taie unghiile sau să facă curat în camera personală. Centrul nostru îi ajută pe tineri să aibă grijă de ei, le oferă informaţii utile despre trafic, bolile sexual-transmisibile inclusiv HIV/SIDA, contracepţia etc... Tatiana Naconecinâi, Coordinator serviciu reintegrare socială, formare şi reintegrare profesională, Centrul „Dacia”, Soroca.

Tatiana a fost ajutată la Centrul "Dacia" s-o ia de la capăt. Centrul i-a finanţat nişte cursuri de croitorie după care tânăra s-a angajat la o fabrică germană de textile,  cea mai mare din regiune. De asemenea, Centrul i-a plătit Tatianei în primele luni o subsidie până când salariul ei a devenit sufficient de mare ca ea să poată să se întreţină.

"Visul meu a devenit realitate – am ajuns să lucrez la una dintre cele mai bune fabrici din oraş. În fiecare dimineaţa merg la servici cu autobuzul întreprinderii care vine la mine în sat să mă ia. Am condiţii decente de muncă, câştig suficienţi bani ca să-i ajut şi pe buneii mei. Mi-am făcut mulţi prieteni şi am căpătat mai multă încredere în sine. Acum ştiu sigur ce vreau să fac în viitor,” mărturiseşte Tatiana.

Timp de doi ani de activitate, Centrul "Dacia" a reuşit să ajute circa 10 mii de adolescenţi şi tineri ca Tatiana. Echipele mobine ale intituţiei merg din localitate în localitate, identifică tinerii vulnerabili şi le oferă sprijin.

"Prin serviciile noastre vrem să le ajutăm acestor tineri să se integreze în societate,” spune directorul Centrului "Dacia", Ion Babici. "Îi învăţăm să gândească optimist, să evite să recurgă la furt, muncă ilegală peste hotare sau contrabandă ".

În ultimii 5 ani, circa 80 de Centre de Resurse pentru Tineri au fost create pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În 2007 Guvernul moldovean a recunoscut aceste centre drept modele de excelenţă şi şi-a anunţat intenţia de a sprijini centrele existente şi de a deschide altele noi. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children