Frânturi de viaţă

Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate

Un copil exclus pe nedrept de o societate nedreaptă

Atelierul Video “One Minute Junior”

Zâmbetul unui copil fericit

Copiii din instituţiile de pre-detenţie au acces la educaţie

O adolescentă de 17 ani luptă pentru un viitor mai bun

Campania de comunicare "ÎMPREUNĂ" a schimbat comportamentul familiei Zeu

 

Copiii din instituţiile de pre-detenţie au acces la educaţie

© UNICEF
Şcoala a devenit foarte importantă pentru Alexandru, un tânăr deţinut în vârstă de 17 ani.

“Simt că am învăţat într-o lună de detenţie mai mult decât pe parcursul întregii mele vieţi de până la închisoare. Am făcut până atunci doar 5 clase, iar şcoala nu mi se părea importantă", mărturiseşte Alexandru, un băiat în vârtsă de 17 ani. “Acum eu înţeleg cât de esenţială este educaţia, mai ales atunci când nu vrei să ratezi şansa de a începe o viaţă nouă."

Ministerul Educaţiei şi UNICEF, cu susţinerea financiară acordată de SIDA au creat, în premieră, un program de educaţie de bază în cele patru instituţii de detenţie preventivă existente în Moldova. Copiii din aceste instituţii nu au avut până acum acces la educaţie, în timp ce dreptul la educaţie este universal potrivit Convenţiei privind Drepturile Copilului. În 2008, când a demarat programul, 80% din copii deţinuţi erau analfabeţi sau nu aveau cunoştinţe elementare.

Copii sunt instruiţi de către profesori dinamici şi bine pregătiţi din localităţile aflate în preajma penitenciarelor. 

“Nu este deloc uşor să lucrezi cu un copil care a trecut printr-o astfel de experienţă traumatizantă. A pătrunde în sufletul lor, de a le cuceri încrederea este mult mai complicat, în schimb satisfacţia de la rezultate este mult mai mare", mărturiseşte Ana Vivdici, profesoarea de la Penitenciarul pentru femei şi fete de la Rusca.

"De când am început să merg la şcoală, simt că nu mai pierd timpul degeaba. Acum ştiu sigur ce vreau să fac după ce ies de aici – să-mi continui studiile, să capăt o meserie, să încep o nouă viaţă”, spune Nicolae,  un alt deţinut minor.  

“Încercăm să le creăm elevilor din penitenciar un confort emoţional, să-i încurajăm şi să-i motivăm. Am impresia că reuşim din ce în ce mai mult acest lucru. Copii noştri fac progrese: lor le place să citească cărţi, ei îşi construiesc planuri de viitor" mai spune profesoarea Ana Vivdici.

Pe lângă predarea materiilor de bază, programul are scopul de a cultiva încrederea în sine şi în oamenii din jur.

Alina, o adolescentă deţinută în vârstă de 15 ani: “Câteodată sunt atât de captivată de ceea ce se întâmplă la ore încât uit de gardientii care stau în spatele băncilor. Pentru mine acestea sunt cele mai fericite momente, când mă simt liberă; şi asta îmi dă puteri să muncesc pentru un viitor mai bun”.

Copii din cele patru izolatoare de detenţie preventivă din ţară, precum şi fetele deţinute în Penitenciarul pentru femei din localitatea Rusca au început să beneficieze de instruire începând din acest an şcolar. Copiii sunt vizitaţi de profesoriii din localităţile în care se află instituţiile de detenţie. Învăţătorii le predeau lecţii conform unor programe speciale elaborate în acest scop de Ministerul Educaţiei şi Tineretului împreună cu Ministerul Justiţiei. UNICEF, cu suportul financiar al Sida, sprijină Guvernul în a da startul acestei iniţiative inovatoare în Moldova. Guvernul va asigura continuitatea acestui program, îndeplinându-şi astfel angajamentul de a asigura dreptul la educaţie pentru fiecare copil, aşa cum prevede Convenţia pentru Drepturile Copilului.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children