Frânturi de viaţă

Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate

Un copil exclus pe nedrept de o societate nedreaptă

Atelierul Video “One Minute Junior”

Zâmbetul unui copil fericit

Copiii din instituţiile de pre-detenţie au acces la educaţie

O adolescentă de 17 ani luptă pentru un viitor mai bun

Campania de comunicare "ÎMPREUNĂ" a schimbat comportamentul familiei Zeu

 

Zâmbetul unui copil fericit

© UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova/2012
„Până mai ieri dorinţa Lenuței era să se întoarcă în familie. Acum, ea a devenit realitate„

  În sătucul dintre „5 dealuri”, aşa cum mai este numit Beştemacul, am găsit-o pe Lenuţa. Ea are 12 ani şi este greu să ţi-o imaginezi fără zâmbetul de pe buze. Chiar şi aşa, viaţa i-a rezervat destule clipe dificile.

  A făcut clasele primare în Şcoala auxiliară-internat din Sărata Nouă, dar nu îi place să îşi amintească sau să vorbească despre acea perioadă. Motivul principal pentru care a mers acolo este situaţia vulnerabilă a familiei în care s-a născut.

  Proiectul CCF Moldova „Şanse egale pentru toţi copiii din Sarata Nouă”, realizat împreună cu  UNICEF, a făcut posibilă reintegrarea Lenuţei în familie, în şcoală, în societate. Spre deosebire de alţi copii, Lenuţa nu a mers înapoi în familia bilogică. Mama ei suferă de dependenţă alcoolică şi cea mai bună soluţie în cazul său, a fost serviciul alternativ de Asistenţă Parentală Profesionistă.

  O nouă familie

  În august, fetiţa a fost plasată în familia APP a Tatianei şi a lui Ion Mişoglo din Beştemac, Leova şi a fost înscrisă la Gimnaziul din localitate, în clasa V-a.

  Atunci când au decis să devină Asistenţi Parentali, nu s-au gîndit nici pe o clipă că vor avea mai multe griji sau vor beneficia de venituri suplimentare. „De ce să nu facem un lucru bun?”, se întreabă Ion.

  Motivaţia lor primară, are însă, şi o alură emoţională. În trecut, familia lor a suferit pierderea tragică a unei fetiţe, care acum ar fi putut avea vârsta Lenuţei. De aceea, nu au stat la dubii atunci când i-au sunat să le-o propună pe Lenuţa. Ion era la Moscova, la muncă; aşa că Tatiana a mers s-o aducă pe fetiţă.
„Tanti Tanea, tanti Tanea  - am primit cadouri!”

  Când au intrat în casă, se făcuse ora 11 şi ca orice mamă grijulie, i-a propus Lenuţei să bea un ceai şi să mănînce ceva. Reacţia Lenuţei a fost una cu adevărat neaşteptată: „Tanti Tanea, dar se poate să mâncăm şi acum? Nu aşteptăm pîna diseară?”

  La 12 ani, acest copil nu era obişnuit să ia masa în familie mai mult de 2 ori pe zi.

  Curând Ion a revenit de la Moscova şi s-a gândit că ar fi drăguţ să-i aducă nişte cadouri. Felul în care fetiţa s-a comportat văzându-le, a fost o altă surpriză pentru ei. Era atât de fericită, încât alerga şi striga prin toată casa: „tanti Tanea, tanti Tanea  - prima dată în viaţă am primit cadouri!”

© UNICEF Moldova/2012
© UNICEF Moldova/2012
„Lenuţa la lecţia de limba română, alături de Cornelia, colega ei de bancă.„

  Şansa de a visa

  După ce au luat-o pe Lenuţa, au primit multe replici răutăcioase din partea consătenilor. „La ce vă trebuie? Nu îi puteţi face pe ai voştri?” ziceau unii, chiar dacă Ion şi Tatiana mai au 2 copii - pe Dumitru şi Ionel. Tinerii însă, nu pun preţ pe vorbele lor. În familia Mişoglo se simte cu adevărat atitudinea grijulie şi afecţiunea faţă de copii. Este un model de famile APP, în care copilul aflat în dificultate este  protejat, îngrijit şi ajutat să se reintegreze.

  În timpul unui exerciţiu de la ore, fiind întrebată ce îşi doreşte cel mai mult, Lenuţa a scris: „Eu vreau ca părinţii mei să fie tanti Tanea şi unchiul Ion”.

  La şcoală, are parte de suportul cadrului didactic de sprijin, dar şi de cel al colegilor. S-a integrat perfect şi are succese la învăţătură, mai mari decît s-ar fi aşteptat. Spune că vrea să devină cîntăreaţă pentru că îi place cum interpretează colega ei de bancă.

  Cine ştie? Poate că va deveni. Este un copil extrem de responsabil şi muncitor, iar acest fapt îl confirmă atât profesorii, cât şi părinţii APP.
UNICEF încurajează aceşti copii nu doar să viseze, dar şi să îşi urmeze visul. Până mai ieri dorinţa lor era să se întoarcă în familie. Acum, ea a devenit realitate.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children