HIV/SIDA şi Adolescenţii Vulnerabili

HIV/SIDA şi adolescenţii

Copiii afectaţi de HIV

 

HIV/SIDA şi adolescenţii

În Moldova sunt înregistrate 4 996 persoane infectate cu virusul HIV (decembrie 2008). Acestea sunt datele oficiale, numărul real al persoanelor infectate fiind mult mai mare. Jumătate dintre cei infectați sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani.

Deși pe an ce trece HIV şi SIDA afectează tot mai mulți tineri, anume ei știu cel mai puțin despre această infecţie. Un studiu realizat de UNICEF în rândul tinerilor a arătat că doar unul din opt știe cum se poate proteja de HIV, poate numi căile de transmitere a infectiei și metodele de protecţie.

Ce face UNICEF ?

Cea mai simplă și accesibilă cale de a preveni răspândirea HIV în rândul tinerilor este informarea lor. UNICEF, în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Ministerul Educaţiei şi Tineretului (http://www.edu.md/) şi cu Centrul Naţional de Resurse pentru Tineri (http://www.youth.md/) a găsit o soluție pentru această problemă, creând Rețeaua de Educatori de la egal la egal în domeniul prevenirii HIV /SIDA.

Ce este Rețeaua de Educatori ’’de la egal la egal’’ ?

Reţeaua peer-educatorilor în prevenirea HIV/SIDA a apărut în anul 2006 şi are deja 2400 de membri. În prezent aceasta este cea mai mare rețea de tineret din republică. Toți membrii ei au vârste cuprinse între 12 și18 ani și au fost selectați din peste 520 de şcoli din toată ţara. Fiecare tânâr educator a demonstrat calități de lider în localitatea din care provine, dar și capacități de comunicare. Înainte de a primi diploma de educator ’’de la egal la egal’’, adolescenții au fost instruiți la tema HIV/SIDA în cadrul unor școli de vară. Acolo ei au învățat despre căile de transmitere a virusului HIV, despre metodele de prevenire a infecţiei și despre mijloacele de protecție. În plus copiii au aflat cum să se comporte cu bolnavii de SIDA și cum să le ofere sprijin celor care au nevoie de el.

Cum activează educatorii de ”la egal la egal”?

Prin activitățile lor, ’’educatorii de la egal la egal’’ ajung la grupurile de semeni mai repede decât orice adult. Din arsenalul lor fac parte jocurile, lecțiile deschise, discuțiile în grup și chiar teatrul social. Pentru că sunt de aceeași vârstă cu adolescenții cărora le vorbesc despre HIV/SIDA , tinerii educatori sunt acceptați mai ușor. În plus adolescenții pot discuta deschis la teme pe care se jenează să le abordeze cu adulții.

Rezultate

Această nouă abordare şi-a demonstrat pe deplin eficienţa în multe ţări, inclusiv și în Moldova, unde rezultatele nu au întârziat să apară. Acivitatea rețelei a confirmat încă o dată că tinerii învață despre HIV/SIDA mai ușor, atunci când pe post de profesori sunt persoane de vârsta lor. Potrivit unui studiu efectuat de UNICEF şi Centrul Naţional de Resurse pentru Tineri, la doar un an de la crearea rețelei, numărul tinerilor care au cunoştinţe corecte despre HIV/SIDA a crescut de aproape 6 ori (de la 8% la 48%). Totodată, s-a dublat și numărul elevilor cu atitudine tolerantă faţă de persoanele care trăiesc cu HIV /SIDA. Pe viitor, prin activitățile rețelei, UNICEF speră să majoreze numărul tinerilor informați despre HIV/SIDA pana la 80%.

Reţeaua Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor

Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor au fost deschise de către Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală cu scopul de a ameliorara sănătatea adolescenţilor din grupurile vulnerabile prin sporirea accesului lor la servicii de sănătate prietenoase tinerilor. Cele 12 Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor oferă informaţii ce ţin de infecţiile sexual-transmisibile, HIV şi SIDA, servicii de consiliere, servicii de testare, acces la contraceptive etc. Pentru a ajunge la adolescenţii din grupuri cu risc sporit de infectare cu HIV şi la cei vulnerabili, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor au creat echipe mobile care merg pe la casele adolescenţilor.

Prevenirea HIV/SIDA în rândul adolescenţilor cu risc sporit de infectare.

Adolescenţii consumatori de droguri, lucrătoarele sexului comercial, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, adolescenţii care lucrează, trăiesc sau îşi petrec timpul liber în stradă sau cei care trăiesc în instituţii etc. sunt extrem de vulnerabili la infecţia HIV din cauza practicilor riscante pe care le adoptă. Pentru a preveni răspândirea HIV/SIDA în randul acestor grupuri, UNICEF, în parteneriat cu organizaţiile Viata Nouă (Chişinău), Centrul pentru Drepturile Copiilor şi Tinerior, Tinerii pentru Dreptul la Viaţă  (Bălţi) şi Generaţia Viitorului (Tiraspol) identifică aceşti adolescenţi şi oferiră informaţii privind metodele de prevenire şi căile de transmitere a HIV/SIDA. Numai în 2007 echipele mobile ale acestor organizaţii au reuşit să implice în activităţile lor peste 4000 de adolescenţi vulnerabili, circa 600 dintre ei fiind cu risc sporit de infectare.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children