Protecţia Copilului

Justiţia Juvenilă

Copiii separaţi

Prevenirea violenţei

 

Prevenirea violenţei

© UNICEF

Violenţa împotriva copiilor este larg răspândită în Moldova. Aceasta se întâlneşte în familie, în stradă şi chiar în şcoală. Studiile UNICEF arată că 25% din copii sunt bătuţi de propriii părinţi, 13% sunt pedepsiţi pe cale violentă de profesori, iar 10% au fost abuzaţi sexual sau molestaţi cel puţin o dată. Dacă ar fi să adunăm împreună toţi copiii - victime ale violenţei, ei ar completa mai mult de jumătate din şcolile din Moldova. 

Mulţi maturi recurg la violenţă din cauza tradiţiei de a educa copilul prin bătaie, dar şi pentru că nu cunosc metodele non-violente de disciplinare a copilului. Obişnuiţi cu educaţia cu palma, unii copii ajung să nu considere bătaia o încălcare a drepturilor lor, mai ales atunci când sunt bătuţi de părinţi şi rude. Nici părinţii nu realizează că bătaia afectează dezvoltarea celor mici. Or, un copil abuzat este umilit, neajutorat, nu are încredere în sine şi în oamenii din jur, are aşteptări mici de la ziua de mâine şi ar putea fi şi el  violent cu cei din jur.

Profesioniştii

Legislaţia Republicii Moldova interzice violenţa asupra copilului, dar nu obligă profesioniştii să raporteze fiecare caz descoperit. 70% din profesionişti au recunoscut că au auzit despre cazuri de abuz asupra copiilor, 60% s-au ciocnit cu asemenea situaţii şi doar 40% au înregistrat cazurile de abuz faţă de copii.

Situaţia este agravată şi de faptul că profesioniştii din diferite domenii - responsabili de prevenirea şi combaterea violenţei împotriva copiilor - nu dispun de regulamente care să le ghideze acţiunile în cazurile de abuz descoperite şi nici de abilităţile necesare. Bunăoară, medicii şi profesorii, cei care pot vedea primii urmele violenţei, nu raportează cazurile de violenţă. Fiecare dintre ei a înregistrat şi referit maxim 2 cazuri pe an, deşi a cunoscut mult mai multe victime ale violenţei. În prezent, poliţiştii sunt cei mai activi raportori ai situaţiilor de violenţă. Pe mâna lor ajung însă cazurile cele mai grave.

Ce face UNICEF

UNICEF Moldova, împreună cu Guvernul şi societatea civilă, a demarat mai multe campanii de prevenire a violenţei împotriva copilului. În 2006, în toată ţara a fost lansată Campania „Copilărie fără violenţă” ce a sensibilizat prin spoturi video şi audio, materiale mass media, postere, broşuri despre consecinţele violenţei asupra copilului. În 2008,  UNICEF, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului, a lansat Iniţiativa naţională „Şcoala-mediu fără violenţă”. Atunci, aproape jumătate de milion de copii de vârstă şcolară au învăţăt la o lecţie specială cum să prevină violenţa şi cum să acţioneze atunci când un adult sau un alt copil este violent cu ei. De această dată profesorii, instruiţi anterior, au fost cei care au transmis copiilor, în manieră interactivă, mesaje antiviolenţă. În cadrul orei speciale, fiecare elev a primit câte o broşură care promovează metodele non-violente de soluţionare a conflictelor, căile de protecţie în cazuri de violenţă fizică, emoţională sau sexuală şi datele de contact ale organizaţiilor la care pot apela după ajutor.

Iniţiativa a cuprins toate cele peste 1500 de şcoli primare, gimnazii, licee şi internate din Republica Moldova. Tot atunci, profesorii au organizat adunări de părinţi unde au discutat despre consecinţele violenţei asupra copilului şi au aflat cu ce pot înlocui bătaia în educaţia copilului.   

Impact

Iniţiativa „Şcoala-mediu fără violenţă” a avut un impact considerabil. După lecţia specială, 92% din copii au declarat că au auzit despre violenţă, faţă de 73% de copii ce au spus acest lucru până la lansarea campaniei. La fel, a crescut cu 1/3 numărul copiilor care ştiu că bătaia este violenţă şi de două numărul elevilor care înţeleg că şi abuzul psihologic este o formă de violenţă. Iar 95% din părinţi au spus că au aflat lucruri utile de la adunarea de părinţi.

Priorităţi

Rezultatele studiului pre şi post campanie vor ajuta Ministerul Educaţiei şi Tineretuluiu să planifice noi acţiuni de combatere a violenţei. La fel, autorităţile îşi propun să creeze un mecanism unic de identificare şi referire a cazurilor de abuz, exploatare şi neglijare, astfel încât fiecare profesionist să ştie cum să intervină pentru a proteja copiii de orice formă de violenţă. UNICEF va sprijini autorităţile în acţiunile anti-violenţă.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children