Acces Egal la Servicii de Calitate

Educaţie

Sănătate

Nutriţie

 

Sănătate

© UNICEF

Accesul la serviciile medicale s-a îmbunătăţit simtitor începînd cu 2004: copiii, femeile însărcinate, mamele cu şapte sau mai mulţi copii fiind asiguraţi cu servici medicale gratuite. Copiii de pînă la 5 ani beneficiază de medicamente gratuite, iar femeile însărcinate: de suplimente de fier şi acid folic. 90 la sută din copiii din ţară sunt vaccinaţi împotriva poliomielitei, tuberculozei, difteriei, parotiditei, rubeolei, rujeolei şi hepatiteti B. 99,5 % din femeile insărcinate beneficiază de aistenţă calificată antenatală,  iar naşterile asistate de un personal medical calificat reprezintă 99,6 la sută.

Instruirea angajaţilor din sectorul de sănătate, însoţită de dotarea cu echipament si instruiri, au îmbunătăţit considerabil calitatea serviciilor, micşorîndu-se ratei mortalităţii infantile şi a celei materne. Totuşi, în Moldova numărul deceselor copiilor este mai mare decît în ţările europene: afecţiunile perinatale, maladiile respiratorii, malformaţiile congenitale şi traumele rămîn a fi principalele cauze ale mortalităţii infantile. Numărul mare de decese acasă (20 la sută din numărul total al cazurilor de mortalitate infantilă) au fost provocate de cauze care puteau fi prevenite. Asta dacă părinţii ar avea mai multe cunoştinţe despre îngrijirea copiilor şi, cel mai important, dacă ar solicita la timp ajutorul medicului.

Pentru ca în Moldova copii să fie mai sănătoşi şi să aibă acces la servici medicalea de calitate, UNICEF susţine Guvernul prin programe de sănătate.

1. UNICEF a susţinut Guvernul în elaborarea şi implementarea celor mai importante documente politice în domeniul sănătăţii: Politica naţională de Sănătate, Strategia de Dezvoltare a Sistemului de Sănătate, Programele Naţionale de Perinatologie, Programul Naţional de Imunizări, Strategia Naţonală de Imunizări, Strategia Naţională de Conduită Integrată a Maladiilor la Copii, Programul Naţional de Eradicare a Maladiilor Iododeficitare etc.

2. UNICEF a susţinut Ministerul Sănătăţii în elaborarea Pachetului de Bază de Servicii Medicale şi a contribuit la includerea în pachet a medicamentelor gratuite pentru copii sub 5 ani, a acidului folic şi preparatelor de fier pentru femeile însărcinate.

3. UNICEF a contribuit la instruirea a mii de lucrători medicali în ceea ce priveşte imunizările, sănătatea copilului, prevenirea transmiterii infecţiilor de la mama la făt. Părinţii, de asemenea, au fost instruiţi cum să monitorizeze riscurile legate de sarcină şi dezvoltarea timpurie a copilului.

4. O reţea de centre de sănătate prietenoase tinerilor a îmbunătăţit accesul tinerilor la informaţii, consiliere şi servicii de sănătate.

5. Cu sprijinul UNICEF, în Moldova a fost petrecută o capanie la radio şi TV pentru a spori încrederea oamenilor în imunizări. Ca rezultat, rata vaccinării pentru cele mai multe boli ale copilăriei este de peste 95 la sută.

6. O campanie de comunicare inovativă a informat peste 1 milion de oameni despre beneficiile sării iodate.

Totodată, prin intermediul UNICEF Guvernul Moldovei procură unele vaccinuri, inclusiv cele utilizate în caz de erupţii sau epidemii. Un exemplu a fost epidemia de oreion din 2008, atunci când prin intermediul UNICEF au fost aduse în ţară 310 mii de doze de vaccin pentru a stopa râspşndirea acestei infecţii.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children