Privire de ansamblu

25 de ani de Drepturi pentru Copii în Moldova

Despre UNICEF Moldova

Țara

Contacte

 

Țara

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova

   Moldova este o ţară mică din Europa de Est, puţin mai mare decât Belgia. Învecinându-se cu Uniunea Europeană, Republica Moldova este situată între România şi Ucraina.

   Ţara şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică în anul 1991. Astăzi în Moldova locuiesc circa 3,5 milioane de persoane; peste 20% au vârsta sub 18 ani. Alţi cinci sute de mii de oameni, inclusiv peste 100.000 de copii, trăiesc în regiunea Transnistriei. Moldova se vrea parte a Uniunii Europene, dar mai are încă un drum lung de parcurs pentru crearea condiţiilor de viaţă şi  oportunităţilor pentru copii, care constituie o normă în regiune.

   Moldova are o populaţie preponderent rurală; 65% din toţi copiii trăiesc în sate, unde serviciile sunt mai puţine, iar sărăcia este mai frecventă decât în oraşe. Venitul familiei şi venitul naţional rămân a fi mici: venitul pe cap de locuitor este aproximativ ca şi în Bolivia. Nivelul de ocupare a forţei de muncă este, de asemenea, unul redus, iar oportunităţile ce se ivesc din alte ţări par extrem de atractive pentru localnici: Republica Moldova înregistrează una dintre cele mai înalte rate ale migraţiei din lume, iar copiii rămân adesea acasă singuri sau cu rudele.

   Statisticile generale referitoare la Moldova ilustrează o imagine oarecum încurajatoare, cu o creştere modestă a economiei şi o reducere lentă, dar constantă, a sărăciei. Totuşi, aceste beneficii nu acoperă întreaga populaţie, iar copiii sunt de multe ori neglijaţi. În general, aproximativ un sfert dintre moldoveni trăiesc în sărăcie, iar în cazul copiilor din mediul rural, din familiile numeroase, sau a celor care cresc în familii  monoparentale această rată este mult mai înaltă. Jumătate dintre copiii din Moldova sunt crescuţi cu mai puţin de 2,5 dolari pe zi.

   Caracteristicile zilnice ale vieţii copilului, reprezintă un amestec interesant de vechi şi nou: telefoanele mobile sunt răspândite peste tot, iar una din trei persoane foloseşte internetul. Între timp, doar cinci la sută dintre familiile rurale cu copii, au veceuri în interior. Chiar şi apa curentă este o raritate, de ea beneficiind mai puţin de una din patru familii de acest fel.

   Diferenţele dintre viaţa la sat şi viaţa la oraş sunt evidente, mai ales în timpul iernii, atunci când drumurile neasfaltate se acoperă cu noroi sau gheaţă, iar încălzirea slabă din interior  şi lipsa facilităţilor sanitare afară crează dificultăţi suplimentare.

   În pofida acestor probleme, Moldova este hotărâtă să facă schimbări.  UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, comunităţile, societatea civilă şi, bineînţeles, copiii, pentru a crea unui viitor mai luminos pentru copii. Activitatea noastră se axează pe:

  • Sănătate şi alimentaţie
  • Educaţie
  • Protecţia copilului
  • Politici sociale şi pledoarie

 

 
Search:

 Email this article

unite for children