Raport Național Voluntar Forța Tinerilor

• Raport pe situația tinerilor în Republica Moldova și interacțiunea acestora cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

Moldova CO Youth of Moldova for Global Goals 2020_0.jpg
CNTM 2020

Cele mai importante articole

Tinerii reprezintă un sfert din populația totală în Republica Moldova și joacă un rol integral în realizarea Agendei 2030. Cu toate acestea, pe baza sondajelor realizate de UNICEF prin intermediul platformei U-Report în 2019, s-a identificat că majoritatea tinerilor din țară nu erau conștienți de ODD-uri. Doar 16% din cei 840 U-Reporter conștienți de obiectivele globale. Pentru a susține tinerii să vorbească, să își împărtășească speranțele și preocupările și să contribuie la monitorizarea ODD-urilor, a fost esențial să disimilăm Agenda 2030, procesul VNR și să le oferim o platformă de exprimare a opiniilor lor.

UNICEF, în comun cu UNFPA și ONU RCO, a sprijinit Consiliul Național al Tineretului din Moldova în organizarea Campaniei Naționale „Tineretul Moldovei pentru #GlobalGoals”, cu scopul de a oferi tinerilor abilități și condiții adecvate pentru a contribui la dezvoltarea societății - monitorizează punerea în aplicare a obiectivelor globale și face vocea tinerilor auzită de factorii de decizie. Peste 1,000 de tineri din toată țara s-au implicat activ în campanie, printr-o serie de ateliere și consultări în persoană, în timp ce mult mai mulți tineri s-au implicat prin mijloace online: U-Report și Concurs de fotografii pe rețelele de socializare.

Campania Tinerii Moldovei pentru #ObiectiveGlobale a avut ca rezultat elaborarea unui Raport de Tineret robust, care vine să completeze VNR-ul principal, care evidențiază problemele majore cu care se confruntă tinerii Moldovei în viața lor, inclusiv concentrarea asupra fetelor, tinerilor cu dizabilități, tinerilor din zonele rurale și Populația romă. Raportul pentru tineret a fost elaborat de Consiliul Național al Tineretului, în consultare cu tinerii din toată țara. Mesajele principale ale tinerilor au fost încorporate în VNR Moldova  la fiecare capitol într-un format de căsuțe separate numite „Voci pentru tineret”.

Acest raport este realizat în cadrul Campaniei Naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Fondul Național Pentru Populație(UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

SDG VNR Youth Report cover.jpg
Autor
National Youth Council of Moldova
Data publicării
Limbi
Engleză, Română

Files available for download