Intervenții în cazurile de violență împotriva copiilor

Ghid pentru lucrătorii/lucrătoarele din domeniul asistenței medicale primare

Intervenții în cazurile de violență împotriva copiilor
UNICEF Moldova

Cele mai importante articole

Potrivit celor mai recente cercetări la nivel național, circa 1 din 10 adolescenți cu vârsta de 13-17 ani au fost supuși violenţei fi zice în 2019, peste 2 din 5 fete și peste jumătate din băieţii supuși violenţei fi zice în 2019 au avut leziuni din cauza violenţei. Aceleași date statistice constată că majoritatea copiilor din Republica Moldova sunt martori ai violenței în familie sau în comunitatea în care locuiesc.

Violența față de copii afectează bunăstarea copilului (în special sănătatea fi zică și psihică, capacitățile parentale etc.) și are consecințe asupra vieții sociale. Expunerea la violență în copilărie este asociată cu asumarea de comportamente riscante, care se pot manifesta odată cu înaintarea în vârstă. Acestea includ: comiterea de acte de violență, depresia, fumatul, obezitatea, comportamentele sexuale cu risc înalt, sarcina nedorită și consumul de alcool și droguri etc. Astfel de comportamente pot duce la deces, boală și dizabilitate, precum bolile cardiovasculare, boli transmisibile, cancer și suicid.

Toleranța socială a inegalității în bază de gen, a violenței (de exemplu, a pedepsei corporale) sau neraportarea tuturor formelor și actelor de violență asupra copiilor sunt provocări majore în activitatea specialiștilor, remarcate la toate nivelele de intervenție. Prevenirea efi cientă și reacția la violență necesită o abordare strategică, sistemică, multisectorială și multidisciplinară, în special din partea sectorului de sănătate.

Ghidul propus are drept scop facilitarea recunoașterii și implementarea intervențiilor necesare în cazurile de violență asupra copiilor identificate sau raportate de către medica/ul de familie și asistenta/ul medicului de familie. Ghidul, la fel, oferă explicații specialiștilor și specialistelor din domeniul medicinei primare în procesul de experimentare a colaborării intersectoriale și multidisciplinare. Sperăm să-l folosiți în activitatea Dumneavoastră cotidiană.

Intervenții în cazurile de violență împotriva copiilor
Autor
UNICEF Moldova
Data publicării
Limbi
Română

Descarcă raportul

(PDF, 4,99 MB)