Cum să fac față situațiilor de bullying?

Program adresat adolescenților

Cum să fac fată situatiilor de bullying? Program adresat adolescentilor.
UNICEF Moldova

Cele mai importante articole

Viața de zi cu zi ne arată că, de foarte multe ori, adolescenții care își fac ușor prieteni și știu ce trebuie să facă, pentru a păstra aceste prietenii, pot ajunge să se comporte diferit cu colegii lor care sunt în afara grupului de prieteni. Chiar dacă ei sunt sensibili la cum se simt prietenii lor și se comportă cu grijă, astfel încât să nu îi rănească, devin indiferenți la cum se simt cei care nu fac parte din grupul lor și pot ajunge să îi trateze cu lipsă de respect, pentru a-și spori popularitatea în fața grupului de prieteni.

Dacă ai fost vreodată în această situație, programul de față te va ajuta să înțelegi mai bine fenomentul de bullying și urmările pe care le are asupra unei alte ființe umane. Activitățile din program îți vor permite să te pui în papucii unui coleg care a fost tratat cu lipsă de respect, pentru a deschide ușa empatiei. Este important să îţi reamintești că oricând poți ajunge să fii în locul acelei persoane. Într-o anumită situație poți să faci glume la adresa unui coleg, pentru că ai spatele asigurat de prietenii tăi, în alt context poți chiar tu să fii ținta glumelor altui coleg care are o gașca mai mare ce îl urmează. Cu alte cuvinte, „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” O poziție frecventă, în care te poți întâlni cu bullying-ul, este cea de martor.

Prin exercițiile propuse în acest program vei ști ce să faci, dacă asiști la o situație de bullying, astfel încât să nu contribui la încurajarea comportamentului de bullying, ci să contribui la stoparea lui.

Cum să fac fată situatiilor de bullying? Program adresat adolescentilor.
Autor
Terre des hommes Moldova cu suportul UNICEF Moldova.
Data publicării
Limbi
Română, Rusă

Descarcă raportul

(PDF, 1,67 MB)