Jocuri educaționale DIALOGICA pentru adolescenți
Cum să implici adolescenții într-un dialog despre Obiectivele Dezvoltării Durabile?

Educația prin joc reprezintă o metodă eficientă de a transmite adolescenților informația dorită, de a-i ajuta să se adapteze la realitățile vieții, de a-i încuraja la o poziție social activă. Jocurile educaționale în echipe ajută la dezvoltarea gândirii critice și logice, a abilităților de lucru în echipă și de negociere.
Asociația de jocuri intelectuale din RM în parteneriat cu UNICEF Moldova a elaborat Ghidul de organizare a jocurilor educaționale DIALOGICA.
DIALOGICA reprezintă un instrument, ce poate fi utilizat atât în format tradițional, cât și în online, ce permite implicarea copiilor și adolescenților într-un dialog pe teme importante, stimulează dezvoltarea gândirii critice și logice, a abilităților de lucru în echipă și negociere.
DIALOGICA conține instrucțiunile de organizare a jocurilor educaționale și 17 jocuri axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile, cât și o temă bonus - ”Stop Bullying!”. Toate materialele sunt disponibile în 2 limbi: română și rusă.


DIALOGICA este destinată profesorilor, organizațiilor de tineret, voluntarilor, tineretului activ și inovator, care dorește să diversifice gama de evenimente cu ajutorul unui component interesant și util în formă de joc educațional.
Jocurile axate la Ghid sunt destinate pentru copii și tineri de la 13 la 21 de ani, care vorbesc în limba română sau în limba rusă. Întrebările sunt însoțite de recomandări de concatenare a setului necesar, în dependență de vârsta participanților, nivelul de dificultate dorit și altele. Toate întrebările sunt prezentate în 3 variante: în limba română, în limba rusă și modelul bilingv.
IMPORTANT! Jocurile educaționale pot fi practicate și d ecopii cu necesități fizice specifice!
Jocul educațional poate fi integrat drept:
- o lecție la școală (30-45 minute)
- parte componentă a unui eveniment (20-60 minute)
- eveniment complet (90-180 minute)
- eveniment online (30-90 minute)
Dinu Putere, tânăr lider din satul Abaclia, raionul Basarabeasca: ”Am participat la cursurile de instruire online de utilizare a Ghidului și în cadrul sarcinei practice am organizat un joc pentru tinerii din Abaclia. Participanții și profesorii au rămas plăcut surprinși de această formă. Acum planificăm să organizăm un astfel de joc pentru tot raionul Basarabeasca. Părerea mea este că jocurile educaționale reprezintă un instrument de formare și consolidare a comunităților de tineri voluntari”.
Cu ajutorul Ghidului și a setului pregătit de jocuri DIALOGICA, orice doritor poate organiza jocuri educaționale pentru elevi, axate pe temele specificate în cadrul Obiectivelor Dezvoltării Durabile.