Coronavirus 2019 (COVID-19)
Ce trebuie să știi despre virus ca să fii protejat?

Toată lumea vorbește despre Coronavirus (COVID-19) și, peste tot, există informații despre virus și cum să te protejezi de acesta. Informarea este esențială pentru a fi pregătit în mod corespunzător și pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Din păcate, există o mulțime de informații care sunt incorecte. Dezinformarea în timpul unei crize de sănătate pune în pericol persoanele neprotejate și vulnerabile la boală și răspândește frica și stigmatizarea.
Asigurați-vă că vă informați din surse sigure, cum ar fi UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății. UNICEF colaborează cu experți din domeniul sănătății la nivel mondial pentru a oferi informații precise. Informațiile în care puteți avea încredere sunt bazate pe cele mai recente dovezi științifice. Vom continua să oferim cele mai recente actualizări, explicații pentru părinți și profesori și resurse pentru mass-media pe măsură ce noi informații devin disponibile.
Vă rugăm să ne ajutați să luptăm împotriva dezinformării despre COVID-19. Împărtășiți aceste informații cu familia, prietenii și colegii dvs. pentru a vă asigura că oamenii au informațiile despre COVID-19 și își pot proteja sănătatea.
Ultimele noutăți despre COVID-19
Reduceți riscul infecției cu coronavirus de tip nou:
- Curățați mîinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool
- Respectați regulile corespunzătoare de strănut și tuse: acoperiți-vă gura și nasul cu șervețelul sau cu pliul cotului când strănutați sau tușiți. Aruncați imediat șervețelul folosit și spălați-vă mâinile
- Evitați să vă atingeți fața cu mâinile (gura, nasul, ochii)
- Păstrați distanțarea socială de cel puțin 1,5 m: evitarea strângerile de mâini ,îmbrățișarea sau sărutarea oamenilor, schimbul de mâncare, ustensile, căni și prosoape
- Evitați contactul direct cu oricine are simptome de răceală sau gripa
- Adresați-vă medicului de familie sau serviciului 112 pentru îngrijiri medicale dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație
- Curățați suprafețele care ar fi putut intra în contact cu virusul și, în general, curățați suprafețele mai des (în special în spațiile publice)
- Dacă decideți să purtați mască de protecție igienică, asigurați-vă că aceasta vă acoperă nasul și gura - evitați atingerea măștii în timp ce o purtați. Imediat după utilizare, aruncați masca și spălați-vă pe mâini
- Gătiți bine carnea și ouăle
- Evitați contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice sau domestice)

Sfaturi și îndrumări pentru familii
UNICEF colaborează încontinuu cu experți în domeniul sănătății pentru a oferi sfaturi și îndrumări familiilor cu privire la orice subiect: modul de a le vorbi copiilor despre COVID-19, modul de spălare corectă a mâinilor, sfaturi pentru adolescenți cu privire la modul de protejare a sănătății mintale etc.
UNICEF Moldova și partenerii săi se alătură campaniei #StaiAcasă, îndemnând oamenii să evite părăsirea caselor fără a avea necesități strigente.
Contribuția UNICEF Moldova
Pe măsură ce numărul de cazuri COVID-19 crește, proporțional cresc și nevoile copiilor și ale familiilor acestora. De la livrarea resurselor vitale de sănătate, construirea instalațiilor de apă și igienă, până la menținerea conexiunii la educație și protecție, UNICEF lucrează pentru a încetini răspândirea COVID-19 și a minimiza impactul acestuia asupra copiilor din Moldova.