Ziua Universală a Copilului - CDC30

circa 70 de băieți și fete și-au testat logica și gândirea critică în finala națională de jocuri intelectuale

20 Noiembrie 2019
CRC 30 IQ Games
UNICEF/Moldova/2019
  • Învingătorii turneului național de Jocuri Intelectuale din acest an au devenit copiii din echipa Atom al liceului Nicolae Gogol din Chișinău.
  • Echipa Erudiții din Ungheni si echipa Fără Nume din Chișinău au luat locurile doi și, respectiv, trei.

Chișinău, 20 noiembrie 2019. În care disciplină sportivă cel mai tânăr câștigător al Jocurilor Olimpice e considerat neoficial un băiat de 10 ani, care în ultimul moment a fost inclus în echipa Olandei? Pe logo-ul căruia dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă e reprezentat semnul infinitului? Ce a inventat persoana căreia drept inspirație i-a servit un pătuț pentru copii? Acestea sunt câteva dintre întrebările turneului de jocuri intelectuale de astăzi, organizat cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

”Jocurile intelectuale nu înseamnă doar cunoștințe, ci într-o măsură chiar mai mare capacitatea de a le aplica în practică, de a căuta și de a găsi soluții, aplicând logica, gândirea critică și imaginația. Este o modalitate nouă, simplă şi eficientă de a cultiva calități de lider celor, care vor trăi în lumea de mâine”, susține Evghenii Poliacov, președintele asociației jocurilor intelectuale din Moldova.

”La fel ca adulții, care au dreptul la o opinie și la libertatea de exprimare, voi - copiii și tinerii - aveți soluții inteligente și idei inovatoare, iar noi, în mod sigur, nu ar trebui să vă privim ca fiind doar viitorul. Locuiți aici și acum,” a spus Desiree Jongsma, Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova. ”Există multe exemple de adolescenți care au realizat lucruri de neimaginat pentru majoritatea adulților. În timpul jocului de azi, veți întâlni aceste exemple de băieți și fete care au schimbat lumea. Și sperăm ca într-o bună zi, unii dintre voi vor realiza lucruri similare!”

Mai multe personalități din Moldova care s-au remarcat în domeniul muzicii, artelor, sportului, oameni de afaceri, politicieni s-au alăturat echipelor de copii și vor încerca să găsească împreună răspunsurile la întrebările dedicate drepturilor copilului și obiectivelor de dezvoltare durabilă. Printre aceștia se numără dirijorul Adriano Marian, fostul vicepremier Alexandru Muravschi, fondatorul companiei Simpals Dmitrii Voloșin, artistul stradal Dmitrii Potapov, jurnalista Elena Pahomova, atasatul de presa al echipei pro-tour Astana Vitalie Abramov, producatorul Artur Suhih, preotul Vitalie Șincari, precum și deputații Dumitru Alaiba și Dinu Plângău.

Convenția cu privire la drepturile copilului a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite și este cel mai ratificat tratat din istorie, cu 195 de state ale lumii. Republica Moldova a aderat la convenție în 1993, după ratificarea ei de către Parlament.

După competiție, participanții au vizitat Parlamentul Republicii Moldova și au participat la o discuție cu deputatul Dinu Plângău, născut la un an de la ratificarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului în Parlament. 

”Sunt cel mai tânăr deputat din legislatura curentă,” a spus în cadrul discuției parlamentarul Dinu Plângău. ”Cu siguranță, mă bucură faptul că astăzi copii și tinerii au posibilități de a se implica și de a participa la viața comunității și a țării. Voi sunteți viitorul, dar sunteți și generația prezentă, care puteți aduce schimbarea, mai ales dacă veți ocupa funcții elective.”

Ziua Universală a Copilului este marcată global de către UNICEF în fiecare an pe 20 noiembrie, fiind o șansă de a promova, de a crește gradul de conștientizare și de a mobiliza fonduri pentru problemele cele mai presante cu care se confruntă copii din întreaga lume.

Turneul de jocuri intelectuale UNIQ-2019 a fost organizat de UNICEF în parteneriat cu Asociația de jocuri intelectuale și Parlamentul Republicii Moldova. Etapa regională a demarat pe 17 octombrie, fiind destinat elevilor claselor a IX-a – a XII-a din instituțiile de învățământ cu instruire în limbile română și rusă din orașele Comrat, Chișinău, Ungheni și Bălți. Azi, în ziua aniversării de 30 de ani a Convenției cu privire la drepturile copilului, echipele regionale câștigătoare au participat la finala națională.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook