Ziua Siguranței pe Internet: UNICEF face apel la acțiuni comune

pentru prevenirea agresiunii și hărțuirii a peste 70% dintre tinerii care folosesc internetul în întreaga lume

05 Februarie 2019
Safe internet day
UNICEF/UN0276571

După 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului și crearea rețelei World Wide Web, acum este timpul să ne concentrăm din nou asupra drepturilor digitale ale copiilor

NEW YORK, 5 februarie 2019 – astăzi UNICEF a atenționat despre pericolele pe care le prezintă violența online, hărțuirea cibernetică și digitală pentru cei 70,6% dintre tinerii de 15-24 de ani care folosesc internetul în întreaga lume, și a făcut apel la acțiuni comune pentru combaterea și prevenirea violenței împotriva copiilor și a tinerilor pe internet.

Lansat de Ziua Siguranței pe Internet, apelul vine ca urmare a unui sondaj realizat recent de către UNICEF în rândul tinerilor. Timp de 5 săptămâni s-au adunat peste 1 milion de răspunsuri de la tineri din peste 160 de țări. Tinerii au oferit răspunsuri bine gândite despre măsurile pe care ei înșiși împreună cu părinții, cadrele didactice și factorii de decizie le-ar putea lua pentru siguranța lor online. Bunătatea s-a dovedit a fi una dintre cele mai puternice măsuri de prevenire a agresiunii și a hărțuirii cibernetice.

„Este destul de clar ce au vrut să ne spună copiii și tinerii din întreaga lume: Internetul a devenit asemeni unui pustiu – nici zare de bunătate”, a declarat Directoarea Executivă a UNICEF, Henrietta Fore. „Iată de ce de Ziua Siguranței pe Internet, UNICEF îi invită pe toți – pe tineri și bătrâni, să răspândească bunătate pe internet și îndeamnă la acțiuni mai ample pentru a face internetul un loc mai sigur pentru toată lumea”.

Indiferent de nivelul lor de venit, internetul a ajuns să fie ceva indispensabil pentru tineri. Potrivit Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), 94% dintre tinerii de 15-24 de ani utilizează internetul în țările dezvoltate, pe când în țările în curs de dezvoltare această cifră se ridică la peste 65%. Aceste cifre depășesc cu mult de ritmul de utilizare a internetului în rândul populației generale. La nivel mondial, jumătate din numărul total al populației, indiferent de vârstă, accesează internetul. 

Această proliferare online trage după sine și un mare risc. Potrivit datelor UNESCO privind prevalența hărțuirii cibernetice în țările cu venituri înalte, proporția copiilor și adolescenților afectați de acest fenomen variază de la 5% la 21%. Se pare că fetele au mai multe șanse să devină victime ale hărțuirii cibernetice decât băieții.

Hărțuirea cibernetică poate provoca daune profunde „urmărind” practic pe viață victimele sale de pe internet. Hărțuirea și hărțuirea cibernetică se completează una pe alta, formând un comportament dăunător continuu. Probabilitatea ca victimele hărțuirii cibernetice să consume alcool și droguri și să lipsească de la ore este mult mai mare. De asemenea, ei au mai multe șanse să primească note mici la școală, să aibă o stimă de sine scăzută și să sufere de probleme de sănătate. În situații extreme, hărțuirea cibernetică a dus chiar și la sinucidere. De Ziua Siguranței pe Internet, UNICEF le reamintește tuturor că bunătatea – fie că e vorba de spațiul online sau nu – este o responsabilitate care începe cu fiecare din noi.

Cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului, UNICEF de asemenea îndeamnă la cooperări și acțiuni mai intense pentru a îndrepta eforturile digitale spre protecția drepturilor copiilor. Iată de ce UNICEF, în numele copiilor de pretutindeni, implementează programe care să promoveze promisiunea că internetul este un mediu care conectează și care educă. Un exemplu ar fi platforma media socială a UNICEF „Internet of Good Things”, care conține content mobil conceput să pună gratuit la dispoziție, chiar și pe dispozitive ieftine, informații care pot salva și îmbunătăți vieți. Scopul este reducerea decalajului digital și dezvoltarea cunoștințelor în societăți.

„Acum, după 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului și crearea rețelei World Wide Web, este timpul ca autoritățile, familiile, mediul academic și sectorul privat să pună copiii și tinerii în centrul politicilor digitale”, a declarat Henrietta Fore. „Dacă îi vom proteja de partea cea mai rea a internetului și dacă le vom extinde accesul la partea cea mai bună, atunci cu siguranță vom putea înclina balanța spre bine.”

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF activează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai dezavantajați copii. Noi activăm în peste 190 de țări și regiuni, activăm pentru fiecare copil de pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru fiecare.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copii,

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook