Vacanța pe timp de COVID-19: de ce nu e bine să-ți pierzi prudența

Circa 8000 de elevi au participat la campania republicană de informare ”Avertizat - înseamnă protejat”

01 Iunie 2021
Students in Comrat at the national game on COVID-19 measures
UNICEF Moldova

Chișinău, 1 iunie 2021: În mai 2021, în parteneriat cu UNICEF și USAID, s-a desfășurat campania republicană de informare „Avertizat - înseamnă protejat”, dedicată măsurilor de protecție și profilaxie împotriva COVID-19, și a stilului sănătos de viață.

Campania a constat din două ore de dirigenție, în cadrul cărora profesorii au povestit elevilor despre măsurile de protecție și profilaxie împotriva COVID-19; au discutat despre comportamentul responsabil în timpul vacanței de vară, care va permite revenirea la educație offline; au urmărit video-uri instructive despre cât de important este să respecți măsurile de precauție: spălarea mâinilor, portul măștii de protecție, menținerea distanței sociale.

La campanie au participat circa 8000 elevi din peste 30 raioane ale republicii: de la Briceni și Ocnița la nord, până la Vulcănești și Taraclia la sud; de la Fălești la Ștefan-Vodă.

”Mulțumesc pentru aceste ore interesante, captivante și educative. Am aflat multe lucruri noi despre COVID-19. Am rămas uimită de numărul persoanelor, care s-au îmbolnăvit”, a remarcat Elizaveta Bruznițcaia, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic N3, orașul Drochia.

Jocurile educaționale au reprezentat partea neobișnuită, dar într-același timp interesantă și informativă a orelor de dirigenție. Elevii ai acceptat provocarea și au participat la 2 jocuri educaționale online, care au avut loc pe platforma U-Report Moldova de pe Viber și Facebook Messenger. Tinerii au apelat la logică și cunoștințe pentru a răspunde la întrebări despre pandemia COVID-19: ce principiu de șah este folosit în magazine pe timp de pandemie; ce obiecte vă pot ajuta pentru a determina distanța socială optimă; care este mecanismul global, creat de către OMS, UNICEF, CEPI și Gavi, care asigură disponibilitatea și distribuția echitabilă a vaccinurilor; cine dintre supereroi nu respectă măsurile de precauție. 

”Elevii au fost extrem de interesați! Întrebările au fost adecvate pentru grupa de vârstă a participanților. La început a fost puțin confuz. Dar am reușit să ne clarificăm. Ne-a plăcut foarte tare. Aș dori ca astfel de ore să fie organizate și în continuare”, a declarat Liubovi Casap, diriginte din Gimnaziul satului Dezghingea, municipiul Comrat.

La cea de-a doua oră de dirigenție, dedicată Zilei internaționale a copilului, a fost discutat comportamentul corect în timpul vacanței de vară. Profesorii au acordat o atenție deosebită măsurilor de precauție: au explicat de ce este binevenită respectarea acestora și în timpul plecării la mare, în munți, sau la bunici în ospeție. Elevii nu doar s-au informat, dar au și adus exemple, cum vor contribui la lupta cu COVID-19 pe timp de vară.

”Uneori întâlneam greutăți, dar m-am descurcat, pentru că întrebările erau captivante și utile. Încă o dată m-am informat referitor la importanța securității în mediul înconjurător, am aflat lucruri noi și am însușit maximum din prezentările și întrebările oferite”, a declarat Ana-Maria Vezitiu, elevă în clasa a IX-a la Gimnaziul ”Perpectiva” din satul Arionești, raionul Dondușeni.

În baza rezultatelor celui de-al doilea joc educațional, 26 elevi, care au acumulat numărul maxim de puncte, au devenit posesori a ceasurilor inteligente. Astfel, elevii nu doar că vor deveni mai punctuali, ci își vor putea controla starea fizică, căci pe timp de pandemie este foarte important să duci un mod sănătos de viață și să faci sport.
Mulțumim partenerilor noștri - lanțul de magazine ”Darwin” - pentru reducere și ajutor în livrarea premiilor.

”Elevii au rămas impresionați, informația a fost accesibilă, jocul a fost captivant. Au fost și întrebări provocatoare spre cercetare, răspunsul cărora nu le era cunoscut.

Ar fi foarte binevenit ca astfel de ore să se organizeze în continuare! Acceptăm orice provocare.
Cu părere de rău, o mare parte a societății demonstrează analfabetism și încăpățânare în acest domeniu, chiar dacă campaniile informaționale sunt foarte explicite. Vă mulțumim pentru materialele didactice propuse!”,
a declarat Olesea Movileanu, profesoară la LT Alexei Mateevici din satul Pîrlița, raionul Ungheni.

Campania informațională s-a desfășurat în cadrul proiectului DIALOGICA. în anul 2020 Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova în parteneriat cu UNICEF a elaborat și a prezentat Ghidul de organizare a jocurilor educaționale DIALOGICA. Ghidul conține instrucțiuni cum să petreci calitativ și interesant jocuri educaționale pentru elevi și tineri. La Ghid se anexează 17 jocuri educaționale dedicate celor 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile și un joc bonus ”Stop bullying!”.

Campania informațională ”Avertizat - înseamnă protejat” a fost elaborată și desfășurată de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova. Aceasta a avut loc cu susținerea UNICEF și USAID, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai defavorizați copii din lume. Lucrăm în 190 de țări și teritorii, pentru fiecare copil, peste tot,pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copiii din Moldova, vizitați www.unicef.md. Aflați mai multe despre activitatea UNICEF cu privire la vaccinurile COVID-19 aici, sau despre lucrul UNICEF privind imunizarea aici. Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook.