UNICEF semnează un acord de aprovizionare pentru vaccinul Pfizer/BioNTech COVID-19

12 Februarie 2021
Vaccines Pfizer
UNICEF

NEW YORK, 11 February 2021: UNICEF a anunțat pe 11 februarie 2021 semnarea unui acord cu Pfizer în numele facilității COVAX pentru furnizarea vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 în 2021.

Se prognozează că livrările de vaccin vor începe încă din primul trimestru al anului 2021, odată ce țările cărora li s-au alocat doze de vaccin Pfizer-BioNTech în procesul de alocare COVAX vor confirma că respectă pe deplin toate cerințele stabilite de Pfizer / BioNTech și COVAX.

Scopul COVAX este de a oferi lumii cele mai mari șanse de a produce vaccinuri COVID-19 sigure, eficiente, accesibile tuturor țărilor din întreaga lume, indiferent de nivelul veniturilor. Acest acord de aprovizionare permite UNICEF să procure doze din cele până la 40 de milioane de doze disponibile pe tot parcursul anului 2021, asigurate în cadrul Acordului de cumpărare anticipată (APA) al facilității COVAX cu Pfizer/BioNTech.

Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, primul care a primit aprobarea OMS pentru utilizare la 31 decembrie 2020, necesită depozitare în lanț ultra-rece. UNICEF a lucrat 24 de ore din 24 cu partenerii pentru a sprijini guvernele în procesul de asigurare a instalațiilor necesare pentru păstrarea și distribuirea diferitelor tipuri de vaccinuri, cu păstrarea diferitelor reguli ale lanțului rece.

Acordul de astăzi este al doilea acord de furnizare pe termen lung pe care UNICEF l-a semnat cu un producător de vaccin COVID-19 în numele facilității COVAX. Săptămâna trecută, UNICEF a semnat un acord cu Institutul Serului din India (Serum Institute of India) pentru a accesa două vaccinuri prin transfer de tehnologie de la AstraZeneca și Novavax, sub rezerva aprobării vaccinului de către OMS.

Mecanismul COVAX, condus de Gavi, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, își propune să furnizeze până la sfârșitul anului 2021 cel puțin 2 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 aprobate, permițând economiilor participante să protejeze lucrătorii medicași și asistenții sociali de pe prima linie, precum și alte grupuri vulnerabile și cu risc ridicat.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai defavorizați copii din lume. În peste 190 de țări și teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, peste tot, pentru a construi o lume mai bună pentru toată lumea. Accesați www.unicef.md pentru mai multe detalii despre UNICEF.  Pentru mai multe detalii despre COVID-19, accesați www.unicef.org/coronavirus.

Urmăriți-ne pe: Twitter, Facebook și Instagram.

Despre COVAX

COVAX este unul dintre mecanismele de acțiune ale ACT Accelerator, o colaborare globală inovatoare pentru a accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la testele, tratamentele și vaccinurile COVID-19. COVAX este condus de Gavi, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI) și OMS. Scopul său este de a accelera dezvoltarea și fabricarea vaccinurilor COVID-19 și de a garanta accesul echitabil pentru fiecare țară din lume: www.who.int/initiatives/act-accelerator/covax.

UNICEF, în colaborare cu Fondul rotativ PAHO, conduce acțiunile de procurare și furnizare a dozelor de vaccinuri COVID-19 în numele facilității.