UNICEF oferă materiale educaționale și jucării cognitive copiilor preșcolari din Moldova și colegilor lor din Ucraina

Setul de materiale didactice și interactive fac parte din Programul UNICEF pentru educația timpurie a copilului

18 Ianuarie 2023
Setul de materiale didactice și interactive fac parte din Programul UNICEF pentru educația timpurie a copilului
UNICEF/Moldova/2023

Chișinău, 18 Ianuarie, 2023- Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Primăria Municipiului Chișinău au organizat o acțiune comună ce prevede dotarea a 58 de instituții preșcolare din Chișinău cu materiale promoționale, jucării cognitive, seturi Lego și Duplo. 

Peste 13 mii de copii cu vârsta de până la șase ani - atât din Moldova cât și Ucraina, vor avea parte de un mediu favorabil de învățare și joacă.

„Suntem alături de copiii refugiați din Ucraina care și-au găsit liniștea în Chișinău și depunem toate eforturile pentru a-i integra în sistemul național de educație. Evenimentul de astăzi, realizat de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău și UNICEF Moldova este un exemplu elocvent în acest sens”, a menționat Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Setul de materiale didactice și interactive fac parte din Programul UNICEF pentru educația timpurie a copilului și este conceput pentru a oferi o gamă largă de activități, cum ar fi desenatul, scrisul, povestitul, calculul numeric etc. – ajutând copiii să dobândească calități de bază și să se dezvolte în timp ce se joacă. Totodată, setul respectiv contribuie la integrarea copiilor din Ucraina și realizarea coeziunii sociale dintre comunitățile gazdă și refugiați.

Interacționând și jucându-se împreună, copiii uită de barierele lingvistice, devenind mai sociabili. Jucăriile educative contribuie la dezvoltarea imaginației, creativității și abilităților de rezolvare a problemelor – aptitudini esențiale pentru un start reușit în viață”, menționează Raisa Boian, directoarea grădiniței nr. 210 din Chișinău, beneficiară a donației.

Rolul educației preșcolare și a educației timpurii este esențial pentru procesul de învățare și dezvoltare. Grădinița oferă și un răgaz de la violența pe care copiii au lăsat-o în urmă, în special copiii din Ucraina.

Amintim că UNICEF a achiziționat un lot de 600 de seturi educaționale pentru a facilita integrarea copiilor refugiați din Ucraina în instituțiile preșcolare din țară și în spațiile prietenoase copiilor din cadrul centrelor pentru acomodarea refugiaților. Seturile de Lego și Duplo au fost oferite de Fundația Lego.

În prezent, 856 de copii refugiați din Ucraina sunt înscriși în instituțiile de învățământ din capitală, dintre care 545 de elevi – în instituțiile de învățământ primar și secundar și 311 în instituțiile de educație timpurie. 

Cercetările au arătat că nu există o perioadă mai importantă pentru dezvoltarea creierului decât primele 1000 de zile din viața unui copil”, susține reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj. „De aceea trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru a crea un mediu sigur, în special în grădinițe, unde copiii să poată avea acces la activități de învățare timpurie și dezvoltare psiho-socială. Acest lucru devine și mai important pentru mulți copii din Ucraina care au nevoie de suport pentru a învăța cum să înțeleagă și să proceseze ceea ce au experimentat.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook