UNICEF oferă 50 milioane de lei pentru a asigura copiii refugiați din Ucraina cu servicii medicale gratuite

03 Iunie 2022
UNICEF oferă 50 milioane de lei pentru a asigura copiii refugiați din Ucraina cu servicii medicale gratuite
UNICEF

UPDATE 2024: Începând cu 1 ianuarie 2024, situația s-a schimbat, iar UNICEF acoperă serviciile de sănătate pentru copiii cu protecție temporară furnizate în unitățile sanitare publice. De asemenea, copiii pot beneficia de servicii medicale gratuite cu confirmarea solicitării protecției temporare, cu condiția de a aduce la spital documentele de protecție temporară atunci când vor primi protecție temporară. Începând cu 15 martie 2024, UNICEF a demarat un nou program cu Institutul Mamei și Copilului privind rambursarea serviciilor pentru copiii refugiați fără protecție temporară.

Chișinău, 3 iunie 2022. Copiii refugiați din Ucraina în Moldova au acum acces gratuit la serviciile medicale incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Cheltuielile în acest sens vor fi acoperite de către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu suportul donatorilor, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în baza unui acord semnat azi între cele două organizații.

Copiii refugiați, inclusiv cei 100 care s-au născut în țara noastră de la începutul războiului, vor beneficia gratuit de aceleași servicii medicale ca și copiii din Republica Moldova. Printre acestea se numără examenele profilactice, inclusiv monitorizarea dezvoltării copilului, vaccinarea, servicii de asistență medicală primară, specializată de ambulatoriu și spitalicească.

UNICEF oferă 50 milioane de lei pentru a asigura copiii refugiați din Ucraina cu servicii medicale gratuite
UNICEF

Acordul de parteneriat dintre UNICEF și CNAM prevede rambursarea, prin intermediul unui mecanism de suport bugetar cu destinație specială, a cheltuielilor legate de serviciile medicale prestate copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani refugiați din Ucraina.

“În curând războiul din Ucraina, care a făcut ca doi din trei copii să fie strămutați de lupte, va ajunge în cea de-a 100-a sa zi. Infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă; aceasta include până acum cel puțin 256 de instituții medicale din Ucraina. Bineînțeles, accesul la servicii de sănătate este un drept universal al fiecărui copil, iar UNICEF asigură respectarea acestui drept tuturor copiilor, oriunde s-ar afla ei” a spus Maha Damaj, Reprezentanta de Țară a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii în Moldova (UNICEF).

„Copiii reprezintă o pondere mare din numărul refugiaților și ei au nevoie cel mai des de asistență medicală. Ne bucură faptul că au fost găsite soluții și create condiții ca, pe lângă asistența medicală de urgență, ei să poată beneficia gratuit de tot spectrul de servicii, la toate nivelurile de asistență medicală, în fiecare localitate”, a menționat directorul general al CNAM, Ion Dodon.  

Bugetul estimat pentru asistența medicală destinată copiilor refugiați din Ucraina este de aproape 50 de milioane de lei, sumă care va putea fi ajustată de către UNICEF în funcție de numărul de beneficiari și serviciile oferite.

Acordarea în mod gratuit copiilor refugiați a serviciilor acoperite de asigurarea medicală obligatorie și mecanismul de rambursare a acestor cheltuieli sunt prevăzute într-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Cele 100 de zile de război din Ucraina au avut consecințe devastatoare pentru copii cu o amploare și o viteză nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial. Aproape doi din trei copii au fost strămutați de lupte. În medie, mai mult de doi copii sunt uciși și mai mult de patru sunt răniți în fiecare zi în Ucraina – mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate.

Trei milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane de copii din țările care găzduiesc refugiați au acum nevoie de asistență umanitară. 

 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook