UNICEF lansează un apel la finanțare de urgență pentru suma record de 6,4 miliarde de dolari SUA, pentru a ajunge la peste 190 de milioane de copii afectați de crize umanitare și de pandemia COVID-19

13 Ianuarie 2021

GENEVA / NEW YORK, 3 decembrie 2020 – Astăzi, UNICEF a lansat cel mai mare apel la finanțare de urgență din istoria sa: 6,4 miliarde de dolari SUA pentru a oferi ajutor și servicii esențiale pentru 300 de milioane de oameni, inclusiv peste 190 milioane de copii, până la sfârșitul anului 2021. Această sumă este cu 35% mai mare decât cea solicitată în anul 2020, ceea ce reflectă intensificarea nevoilor umanitare din întreaga lume în fața crizelor prelungite și a pandemiei COVID-19.

„Atunci când o pandemie teribilă coincide cu un conflict, dezastru, schimbările climatice și strămutările, consecințele pentru copii pot fi catastrofale”, a declarat Henrietta Fore, Directoarea Executivă a UNICEF. „Astăzi ne confruntăm cu o situație de urgență pentru drepturile copilului, în care COVID-19 și alte crize le răpesc copiilor dreptul lor la sănătate și bunăstare. Această situație fără precedent necesită un răspuns care este, de asemenea, fără precedent. Îi îndemnăm pe donatorii noștri să ni se alăture, pentru ca împreună să-i ajutăm pe copiii din întreaga lume să treacă peste această perioadă sumbră, pentru a evita apariția unei generații pierdute.”  

Pandemia COVID-19 continuă să facă ravagii în viața copiilor, în special a celor mai vulnerabili. Serviciile de imunizare de rutină pentru copii au fost întrerupte în peste 60 de țări, iar aproape 250 de milioane de elevi din întreaga lume sunt încă afectați de închiderea școlilor din cauza COVID-19. Instabilitatea economică perturbă serviciile esențiale, iar familiile se străduiesc din răsputeri să facă față cheltuielilor, pe măsură ce riscul violenței în familie și al violenței bazate pe gen crește.

În plus, au apărut noi crize umanitare în 2020. Din cauza conflictului care zguduie regiunea Tigray din Etiopia, 2,8 milioane de persoane au nevoie de asistență de urgență. În Mozambic, în provincia Cabo Delgado, peste 425.000 de persoane, inclusiv 191.000 de copii, au fost strămutate. Informațiile despre ucideri, răpiri, recrutare și exploatare a copiilor ca soldați sunt tot mai frecvente. În plus, furtuni teribile au devastat comunități vulnerabile în America Centrală și în Asia de Est (Filipine, Vietnam și Cambodgia), afectând 2,6 milioane, respectiv 13,4 milioane de copii.

În același timp, pandemia a exacerbat situațiile de urgență prelungite în țări precum Afganistan, Bangladesh, Burkina Faso, Libia, Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud, Ucraina și Venezuela. În martie care vine, se vor împlini 10 ani de când a izbucnit conflictul sirian și 6 ani de când Yemenul a fost și el zdruncinat de un conflict. Ca urmare a acestor confruntări, aproape 17 milioane de copii, numai în aceste două țări, au nevoie de asistență umanitară.

În ultimii 30 de ani, numărul dezastrelor cauzate de schimbările climatice s-a triplat, amenințând securitatea alimentară, crescând deficitul de apă, forțând populațiile să plece de acasă și intensificând riscul de conflicte și urgențe de sănătate publică. Se estimează că 36 de milioane de copii sunt strămutați din cauza conflictelor, violenței sau dezastrelor, un număr nemaivăzut până acum. În toată lumea, subnutriția ia amploare în rândul copiilor.    

Ca parte a Acțiunii sale umanitare pentru copii, la originea apelului organizației pentru 2021, UNICEF intenționează:

 • să ajungă la 149 de milioane de femei și fete și la 7,4 milioane de copii cu dizabilități;
 • să trateze 6,3 milioane de copii împotriva malnutriției acute severe;
 • să imunizeze 27,4 milioane de copii împotriva rujeolei;
 • să le ofere la 45 de milioane de persoane acces la apă sigură pentru băut, gătit și asigurarea igienei personale;
 • să ofere sprijin în materie de sănătate mintală și ajutor psihosocial pentru 19,2 milioane de copii și îngrijitori;
 • să ajute 17 milioane de copii și femei în cadrul intervențiilor de atenuare a riscurilor, de prevenire sau de combatere a violenței bazate pe gen;
 • să ofere educație formală sau non-formală, inclusiv educație timpurie, pentru 93,3 milioane de copii; și
 • să ofere asistență financiară în numerar pentru 9,6 milioane de gospodării.


Ca parte a acțiunii sale de răspuns la pandemie, UNICEF organizează o operațiune masivă de aprovizionare și de achiziție care va permite utilizarea unui vaccin contra COVID-19 și pune accentul pe echitate, pentru a ajunge la cei mai vulnerabili copii și familii. Este vorba de coordonarea operațiunilor cu marile companii aeriene și principalii transportatori în vederea intensificării eforturilor pentru a furniza vaccinuri în peste 92 de țări din întreaga lume, de îndată ce acestea vor deveni disponibile. Organizația coordonează, de asemenea, activități care vizează pregătirea autorităților publice pentru distribuirea vaccinurilor, asigurând în acest sens stocuri de seringi, realizând un inventar al echipamentelor de asigurare a lanțului frigorific și luptând contra dezinformării.

Principalele nevoi de finanțare pentru anul 2021 se referă la următoarele cinci situații: refugiații sirieni (1,0 miliard USD), Yemen (576,9 milioane USD), Republica Democrată Congo (384,4 milioane USD), Siria (330,8 milioane USD) și Venezuela (201,8 milioane USD).

Pentru intervențiile umanitare ale UNICEF, plasarea organizațiilor naționale și locale în centrul operațiunilor umanitare este o strategie-cheie. În anul 2020, principalele rezultate au fost obținute datorită parteneriatelor încheiate de UNICEF cu echipele umanitare de țară, organizațiile Națiunilor Unite, organizațiile societății civile și organizațiile neguvernamentale, actorii naționali și locali, precum și partenerii ce furnizează resurse. Iată câteva rezultate majore:

 • 1,5 milioane de copii au primit tratament împotriva malnutriției acute severe;
 • 3,4 milioane de copii au fost vaccinați împotriva rujeolei;
 • 3 miliarde de persoane au beneficiat de mesaje privind prevenirea COVID-19 și de acces la servicii;
 • 1,8 milioane de lucrători medicali au primit echipament individual de protecție;
 • 45,5 milioane de gospodării au beneficiat de măsuri de asistență socială noi sau suplimentare luate de guverne ca răspuns la COVID-19 cu sprijinul UNICEF;
 • 2,5 milioane de seturi de testare la COVID-19 au fost furnizate în 56 de țări.

 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copii, vizitați www.unicef.org

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook