UNICEF: Copiii din Ucraina încep al patrulea an de perturbare a educației

Regina De Dominicis, Directoarea Regională a UNICEF pentru Europa și Asia Centrală: „Atacurile continue asupra educației în Ucraina și înscrierea redusă în școlile din țările gazdă afectează educația și formarea copiilor din Ucraina”.

29 August 2023
Widespread learning loss among Ukraine’s children, as students enter fourth year of disruption to education – UNICEF
UNICEF/Moldova/2022/Pantaz

GENEVA/KIEV, 29 august 2023 – Copiii din Ucraina se confruntă cu dificultăți în procesul de  studii, înregistrând rezultate mai slabe la învățarea limbii ucrainene și matematicii, deoarece războiul precedat de pandemia de COVID-19 a lăsat elevii să se confrunte cu al patrulea an de perturbare a educației.

„În Ucraina, atacurile asupra școlilor au continuat neîntrerupt, lăsând copiii profund tulburați și fără spații sigure de învățare. Războiul nu doar a lăsat copiii Ucrainei să lupte  pentru a progresa în educația lor, dar și să depună eforturi pentru a reține ceea ce au învățat când școlile lor funcționau în regim normal”, a spus Directoarea Regională a UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Regina De Dominicis.

Potrivit celor mai recente date, până la 57% dintre profesori raportează o deteriorare a abilităților de cunoaștere a limbii ucrainene în rândul elevilor, peste 45% raportează dificultăți la matematică, iar 52% - învățarea unei limbi străine.

Totodată, potrivit celor mai recente date privind înscrierea în instituțiile de învățământ din Ucraina, doar o treime dintre copiii de vârstă școlară primară și secundară se prezintă fizic la orele de clasă. O treime dintre elevi învață conform unui program mixt, în persoană și online, iar o treime învață doar online.

Învățarea online poate completa învățarea cu prezență fizică și poate oferi o soluție pe termen scurt, dar nu poate înlocui complet orele de clasă în persoană, care sunt deosebit de critice pentru dezvoltarea socială și învățarea de bază în rândul copiilor. Reforma educației în curs în Ucraina, care vizează dezvoltarea competențelor copiilor și tinerilor este esențială pentru viitoarea redresare și dezvoltare socio-economică a țării. Potrivit datelor, două treimi dintre copiii de vârstă preșcolară nu merg la grădiniță. În zonele de front, trei sferturi dintre părinți raportează că nu își duc copiii la grădiniță.

Pentru copiii refugiați din Ucraina, este, de asemenea, începutul unui alt an școlar incert. Mai mult de jumătate dintre copiii de vârstă preșcolară nu sunt înscriși în sistemele naționale de educație din cele șapte țări, care găzduiesc refugiați. Preșcolarii și elevii de vârstă secundară sunt cei mai predispuși să rateze procesul de educație. Barierele lingvistice, dificultățile de a accesa sistemele de educație se numără printre motivele ratelelor reduse de înscriere.

O bună parte din copiii refugiați, care nu sunt înscriși în școlile locale, încearcă să studieze online, utilizând curriculumul ucrainean sau alte platforme de învățare la distanță.

În vremuri de criză sau război, școlile oferă mult mai mult decât un loc de învățare. Ele pot oferi copiilor, care au suferit deja multe pierderi, un sentiment de siguranță, o șansă de a lega noi prietenii și de a obține ajutor de la profesori. Ei pot oferi acces la servicii de sănătate, nutriție și de sprijin pentru sănătatea psihosocială.

UNICEF lucrează cu guvernele și partenerii săi din Ucraina și țările, care găzduiesc copii refugiați, pentru a ajuta la îmbunătățirea accesului la servicii calitative de educație. Asta include sprijinirea integrării copiilor în sistemele naționale de educație și oferirea oportunităților multiple de învățare pentru copiii, care nu sunt înscriși în instituțiile de învățământ. Mai mult, asta include echiparea profesorilor și personalului didactic cu abilitățile necesare pentru a integra toți copiii vulnerabili în sălile de clasă.

La fel, UNICEF lucrează cu Guvernul Ucrainei pentru a sprijini redresarea învățării și alinierea la standardele regionale pentru a elimina barierele de educație. Aceasta include reabilitarea școlilor și oferirea de cursuri de recuperare pentru materiile de bază, cu scopul de a sprijini 300, 000 de copii expuși riscului de a nu participa în procesul de educație în următorul an școlar, oferind în același timp sprijin pe termen lung prin consolidarea sistemelor și serviciilor de educație timpurie la scară largă.

###

Note pentru editori:

Descarcă content media aici: https://weshare.unicef.org/Package/2AM408JOTVIB

Despre UNICEF
UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dificile locuri din lume pentru a ajunge la cei mai defavorizați copii. În peste 190 de țări și teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, oriunde, pentru a construi o lume mai bună pentru toți.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, accesează: www.unicef.org

Urmărește UNICEF pe  Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, unicef.org/eca

Pentru mai multe informații, te rog să contactezi:

Georgina Diallo, Oficiul UNICEF Europa și Asia Centrală, gdiallo@unicef.org, +41 763606814

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook