UNICEF a adus din Copenhaga zece concentratoare de oxigen

26 August 2020
_DSC1085.jpg
UNICEF Moldova/2020

Chișinău, 26 august 2020. UNICEF a livrat la începutul acestei săptămâni zece concentratoare de oxigen, cu o valoare totală de 131,377 MDL Institutului de Medicină de Urgentă. 

Un număr mare de pacienți testați pozitiv la Covid-19 necesită oxigenoterapie, iar concentratoarele de oxigen oferă un flux continuu de oxigen pacienților care au dificultăți de respirație. Acest dispozitiv ia aerul din mediu, elimină azotul și produce oxigen concentrat. 

Un astfel de dispozitiv poate fi utilizat fie pentru un pat pentru adulți, fie pentru cinci paturi pediatrice. Prin urmare, câteva dintre aceste concentratoare de oxigen vor fi utilizate în unitățile de terapie intensivă pediatrică. De la debutul pandemiei în Republica Moldova, aproape 2.000 de copii au fost infectați cu Covid-19, peste 500 fiind sub vârsta de 5 ani. 

”Aceste dispozitive sunt utilizate pe scară largă în terapia intensivă a pacienților cu COVID-19, în special în instituțiile medicale care nu au rețele de inginerie pentru oxigen în terapie intensivă. Prima funcție este de a ventila și separa oxigenul pur din atmosferă pentru a facilita procedurile de terapie intensivă”, a declarat Mihail Ciocanu, directorul Institutului de Medicină de Urgentă. 

"Într-o instituție obișnuită, aproximativ 20-30% dintre pacienții cu COVID-19 au nevoie de oxigenare. Un astfel de dispozitiv poate fi utilizat la patru pacienți timp de o lună, iar într-un an mai mult de 50-60 de pacienți pot fi tratați cu acest dispozitiv. Din numărul total de pacienți infectați din Republica Moldova, aproximativ 14% sunt copii și mamele care au grijă de copii, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre ei vor avea nevoie de aceste dispozitive ”, a adăugat Mihail Ciocanu, directorul Institutului de Medicină de Urgentă. 

„UNICEF sprijină autoritățile din domeniul sănătății în răspunsul lor la Covid-19, inclusiv prin furnizarea de materiale și echipamente medicale esențiale”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova. „Acest lot de concentratoare de oxigen va sprijini în continuare lucrătorii din domeniul sănătății în salvarea de vieți omenești, inclusiv a copiilor mici, atât în ​​timpul acestei pandemii, cât și ulterior”, a adăugat Desiree Jongsma. 

În lunile următoare, UNICEF va continua să furnizeze echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie din domeniul sănătății și nu numai, pentru a asigura furnizarea eficientă și sigură a serviciilor publice în timpul crizei COVID-19. 

În calitate de lider global în achizițiile de produse și servicii pentru copii, UNICEF cooperează cu furnizorii de produse și servicii și cu sectorul privat în general pentru a asigura un raport optim dintre preț și calitate.  

Până în acest an, UNICEF la nivel mondial a livrat peste 16.000 de concentratoare de oxigen în 90 de țări cu venituri mici și medii. 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați www.unicef.org.

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook