UNICEF activează „Punctul Albastru” în Moldova

Centrele de sprijin „Punct Albastru” sunt destinate serviciilor de protecție a copiilor și familiilor refugiate din Ucraina

15 Martie 2022
Punctul Albastru la Palanca
UNICEF Moldova

15 martie 2022, Chișinău. Pentru a răspunde nevoilor urgente ale copiilor și familiilor care traversează frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, UNICEF reactivează ”Punctul Albastru” - centre de sprijin pentru copiii și familii, amplasate de-a lungul rutelor de tranzit ale refugiaților.  

Primele trei ”Puncte Albastre” din Moldova au fost instituite la Centrul de acomodare de la Moldexpo, Centrul pentru refugiați de la Palanca și Punctul de trecere a Frontierei de la Otaci, care oferă servicii conform nevoilor urgente ale familiilor cu copii, cum ar fi: informare și consiliere, spații prietenoase copiilor, consiliere psihologică și suport în ceea ce privește igiena, sănătatea și nutriția, precum și consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate.  

„Prin intermediul acestor Centre, stabilim un prim punct de contact pentru copii și familiile lor, când traversează frontiera, cu servicii esențiale și spații prietenoase pentru copii și mame”, a spus Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova. ”Punctele Albastre” vor oferi celor care au mers pe jos sau au călătorit ore în șir atât răgazul necesar, cât și serviciile de care au ei nevoie pe măsură ce își continuă călătoria către siguranță și securitate.” 

”Punctele Albastre” vor fi amplasate la punctele de trecere a frontierelor Republicii Moldova și în preajma Centrelor de triere și cazare a refugiaților, fiind interconectate într-un mod secvențial, urmărind fluxul de refugiați, pentru a contribui la sprijinirea și reunificarea familiilor. Acestea sunt dotate și amenajate în parteneriat cu CCF Moldova, Terre des Hommes Moldova, Parteneriate pentru Fiecare Copil, autoritățile naționale și locale. 

Centrele de acest tip au fost înființate de UNICEF pentru a oferi servicii esențiale de sprijin și protecție familiilor în timpul crizei refugiaților și migranților din Siria, fiind activate în 2015-2016 în Grecia, Macedonia, Serbia, Croația și Slovenia.  

Actualmente, 9 asemenea “Puncte Albastre” sunt pe cale de a oferi servicii mamelor și copiilor refugiați în Moldova, România și Ungaria. 

Circa 304 de mii de refugiații au intrat în Republica Moldova începând cu 24 februarie 2022, mulți dintre ei continuându-și calea către România, Polonia și alte țări. Potrivit datelor oficiale, din cei peste 100 de mii de refugiați care au decis să rămână în Moldova, aproape 49 de mii sunt copii. 

Afshan Khan, Director Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Coordonatorul Special pentru Refugiați și Răspunsul Migranților în Europa, și Maha Damaj, Reprezentant UNICEF în Moldova, vizitând spațiile prietenoase pentru copii de la ”Punctul Albastru” înființat cu sprijinul UNICEF.
UNICEF Moldova

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook