UNICEF și USMF „N. Testemițanu” au semnat un Memorandum de înțelegere privind colaborarea în domeniul sănătății, dezvoltării și bunăstării copiilor și adolescenților

18 Aprilie 2024
image
UNICEF/Moldova/USMF/2024

Chișinău, 18 aprilie 2024. UNICEF și Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” își unesc eforturile pentru consolidarea competențelor și abilităților studenților, rezidenților, cadrelor didactice și lucrătorilor medicali, în domeniul sănătății, dezvoltării și bunăstării copiilor și adolescenților.  Un Memorandum de înțelegere a fost semnat astăzi, de către rectorul Emil Ceban şi Maha Damaj, reprezentanta UNICEF în Republica Moldova.

„Pentru universitatea noastră este o onoare să colaboreze cu UNICEF. Consolidarea parteneriatului prin semnarea acestui memorandum este importantă atât pentru instituția noastră, cât și pentru Republica Moldova, deoarece sănătatea copiilor și a adolescenților este o preocupare națională și globală. Vă asigurăm de o conlucrare eficientă în continuare, pentru dezvoltarea curriculei universitare și postuniversitare, prin integrarea subiectelor și a platformelor educaționale ce vizează sănătatea copiilor pentru pregătirea specialiștilor în conformitate cu standardele internaționale”, a afirmat rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban.

Conform documentului, ambele instituții vor colabora pentru integrarea Modulului de comunicare interpersonală în imunizare în curricula programelor de formare inițială și continuă.  În acest sens, chiar astăzi a fost lansată prima instruire de formatori, pentru 18 profesori din cadrul catedrelor de Medicină de familie și Pediatrie. 

Modulul de comunicare interpersonală în imunizare are rolul de a consolida capacitățile de comunicare și consiliere personală ale lucrătorilor medicali, în așa fel, încât ei să fie capabili să interacționeze cu părinții/îngrijitorii și beneficiarii de vaccinuri, să identifice, să înțeleagă și să abordeze preocupările, temerile, întrebările, informațiile greșite de care dispun și ezitările acestora cu privire la vaccinare.

„Acordul semnat astăzi exprimă angajamentul nostru de a integra cele mai recente dovezi atât în domeniul de imunizare, cât și în dezvoltarea timpurie a copiilor, în cadrul programelor de învățământ pentru studenți și profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a asigura o mai bună calitate a îngrijirii și dezvoltării copiilor  și adolescenților din Moldova”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă UNICEF în Republica Moldova. 

Totodată, ambele părți vor conlucra în domeniul dezvoltării timpurii a copilului. Mai exact, o platformă digitală de studiu va fi integrată în programele de formare inițială și continuă și va fi destinată studenților și practicienilor în dezvoltarea timpurie a copiilor, intervenția timpurie a copiilor pentru dificultăți de dezvoltare, asistenții sociali, asistenții medicali și medicii de familie care oferă programe de vizite la domiciliu.

Memorandumul de înțelegere va fi valabil pentru perioada 18 aprilie 2024 – 18 aprilie 2027.  

image
UNICEF/Moldova/USMF/2024
image
UNICEF/Moldova/USMF/2024
image
UNICEF/Moldova/USMF/2024
image
UNICEF/Moldova/USMF/2024
image
UNICEF/Moldova/USMF/2024

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook