UNICEF și Uniunea Europeană au oferit sprijin pentru circa 142 000 de copii, părinți și îngrijitori în timpul crizei refugiaților din Ucraina

- Available in:
- Română
- English
Chișinău, 6 noiembrie 2023: Peste 142 de mii de copii, părinți și îngrijitori au accesat servicii esențiale pentru o viață mai sigură prin intermediul programelor de protecție a copilului dezvoltate de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și partenerii săi în perioada 2022 - 2023, cu suportul Uniunii Europene. Peste două treimi dintre beneficiari sunt fete și femei. De asemenea, UNICEF a intensificat intervențiile sale împotriva violenței pe bază de gen, ceea ce a permis unui număr mai mare de 300 de femei să beneficieze de servicii de sprijin. Programele au fost implementate în timpul crizei refugiaților din Ucraina pentru a preveni și combate violența împotriva copiilor și riscurile privind traficul de ființe umane.
Centrele „Punct Albastru” reprezintă una dintre intervențiile critice de urgență, care sprijină UNICEF și partenerii săi să identifice și să gestioneze cazurile de urgență privind protecția copilului, inclusiv cele care implică violența în bază de gen. Mai mult, pentru a îmbunătăți accesul familiilor refugiate la servicii esențiale în comunitățile gazdă, UNICEF, prin intermediul echipelor mobile „Punct Albastru” și în parteneriat cu UNHCR continuă să integreze serviciile de protecție a copilului în centrele comunitare. Peste 63 de mii de refugiați, inclusiv 29 de mii de copii, au accesat serviciile oferite de cele 12 centre „Punct Albastru” înființate de UNICEF și UNHCR, cu sprijinul Uniunii Europene, de la începutul războiului din Ucraina.
UNICEF a intensificat toate eforturile pentru a identifica și sprijini copiii din Ucraina în situații de risc, în special pe cei neînsoțiți sau separați de familiile lor. În rezultat, 126 de copii neînsoțiți și 827 de copii separați au beneficiat de servicii de protecție, cazare în spații sigure, plasament în familii, care oferă asistență parentală profesionistă, și sprijin specializat pentru reunificarea familială de către circa 700 de lucrători instruiți în gestionarea cazurilor de urgență privind protecția copilului și determinarea interesului superior al acestuia.
Totodată, UNICEF a îmbunătățit mecanismele de feedback, asigurând canale sigure și accesibile pentru raportarea exploatării și abuzului. În perioada mai 2022 - august 2023, aproape 30 de mii de copii și femei au interacționat cu mecanismul de feedback, iar aproximativ 101 de mii de persoane au acces la canale sigure de raportare. Circa 80% dintre beneficiari au confirmat că ajutorul umanitar este distribuit în mod responsabil și accesibil.
Până în prezent, peste 111 de mii de refugiați din Ucraina au găsit siguranță în Moldova, dintre care 49,6% sunt copii. UNICEF Moldova și partenerii săi continuă să lucreze pentru a garanta că fiecare copil este protejat și are acces la servicii esențiale pentru a se bucura de un viitor mai bun.
Contacte media
About UNICEF
UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.
For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org
Follow UNICEF on Twitter and Facebook