UNICEF și UNHCR din Republica Moldova și România au făcut echipă pentru înființarea a două centre „Punctele Albastre” la frontieră

15 Aprilie 2022
Blue Dot at Leuseni
UNICEF Moldova

Chișinău, 15 aprilie 2022. Două centre de prim ajutor „Punct albastru” au fost înființate la punctul de frontieră Leușeni-Albița. Mai exact, echipele UNICEF și UNHCR din Moldova și România și-au unit eforturile și au deschis două centre identice, câte unul pe partea moldovenească și cea românească pentru a consolida sprijinul oferit copiilor și familiilor refugiate din Ucraina, care au venit în Republica Moldova, iar acum își propun să intre pe teritoriul României. 

În cadrul centrelor de prim ajutor sunt oferite servicii de informare, consiliere și identificare a copiilor neînsoți sau separați de părinți. În acest scop, mai mulți specialiști în protecția copiilor lucrează în prezent la punctul de trecere, oferind sprijin Poliției de Frontieră din ambele țări pentru a preveni mai eficient cazurile de abuz și trafic, mai ales în rândul copiilor din categoriile de risc. De asemenea, cele două centre dispun de spații adaptate necesităților pe care le au femeile cu copii mici și care alăptează. 

„Echipele UNHCR și UNICEF din Moldova și Romania lucrează cu autoritățile de ambele părți pentru a asigura că copiii refugiați din Ucraina călătoresc în siguranță și sunt protejați. Sunt echipe uimitoare care fac o muncă enormă”, a declarat reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj. 

Centrele de prim ajutor „Punct albastru” sunt spații înființate de UNICEF, UNHCR, autoritățile publice centrale și alți parteneri de dezvoltare. Acestea sunt amplasate în zona punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, iar în cadrul acestora, specialiștii în diferite domenii oferă consultanță și alte servicii în dependență de nevoile identificate. Mai mult, centrele reprezintă spații sigure și prietenoase copiilor, unde aceștia se pot odihni, juca și încadra în activități care îi ajută să treacă mai ușor peste traumele create în urma conflictului. 

Amintim că, UNICEF Moldova și partenerii de dezvoltare au înființat primele trei centre de prim ajutor „Punct albastru” la Centrul de acomodare a refugiaților la Moldexpo și la punctele de frontieră Palanca, Otaci. Doar în ultimele 30 de zile, circa 3 000 de refugiați din Ucraina, dintre care peste 1 400 de copii, au beneficiat de serviciile oferite în cadrul centrelor „Punctele albastre” deschise pe teritoriul Republicii Moldova. 

  

 

 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook