UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării au lansat un apel către toate instituțiile să participe la îmbunătățirea accesului la apă potabilă și blocuri sanitare adecvate în școli

19 Aprilie 2024
UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării au lansat un apel către toate instituțiile să participe la îmbunătățirea accesului la apă potabilă și blocuri sanitare adecvate în școli
UNICEF/2024/Moldova/Dogoter

Chișinău, 19 aprilie 2024: Infrastructura de alimentare cu apă, sanitație și igienă în școli necesită îmbunătățiri substanțiale. UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării au inițiat o discuție în acest sens în cadrul mesei rotunde cu genericul „Asigurarea infrastructurii și serviciilor durabile de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat împreună cu Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media, asigurând participarea reprezentanților Guvernului, Parlamentului, agențiilor de supraveghere și avizare și partenerii de dezvoltare.  

În cadrul acestuia, echipa UNICEF a prezentat rezultatele evaluării realizate în octombrie 2023 - februarie 2024 în 968 de instituții de învățământ, potrivit cărora, fiecare a doua școală din Moldova nu are un sistem de colectare și epurare a apelor reziduale, iar elevii din mediul rural au un acces mai redus la apă, sanitație și igienă în școli.

Mai mult, din cauza costurilor ridicate și resurselor financiare insuficiente, managerii de școli aleg să nu golească rezervoarele sau haznalele atât de frecvent pe cât este necesar. Astfel, reprezentanții UNICEF au reiterat că asemenea situații sunt factori de risc pentru sănătatea publică și starea mediului și au făcut apel către toți actorii implicați să-și mobilizeze resursele pentru a proteja atât copiii, cât și mediul. 

Prin îmbunătățirea accesului la apă și servicii de sanitație și igienă în școli, avem oportunitatea de a integra practici prietenoase mediului. Promovând educația sigură și starea de bine a elevilor, noi garantăm demnitatea, siguranța și intimitatea elevilor, precum și un impact mult mai larg asupra societății. Din acest motiv, este important să prioritizăm această problemă și să întreprindem imediat acțiuni pentru a oferi servicii de alimentare cu apă, igienă și sanitație mai bune în școli”, a declarat Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj. 

La rândul său, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au prezentat provocările instituțiilor de învățământ în acest domeniu, precum și o serie de soluțiii, care vor contribui direct la îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în școli.  

Educația în domeniul igienei se face nu doar prin investiții în infrastructură, dar și prin schimbări de comportament. Responsabilitatea Ministerului Educației și Cercetării este să ne asigurăm că în instituțiile educaționale este respectat acest drept. Prin acțiuni comune, putem crea un mediu de învățare sigur și sănătos pentru toți elevii”, a notat Valentina Olaru, secretar de stat al MEC.  

Totodată, reprezentanții instituțiilor de resort și partenerilor de dezvoltare au remarcat eforturile UNICEF și ale Ministerului Educației și Cercetării în acest domeniu, asigurând angajamentul de a se implica activ în implementarea activităților menite să ofere un acces mai bun la apă potabilă sigură și servicii de sanitație și igienă în școli.  

Instruirea și comunicarea cu cei care implementează este foarte importantă. Veți avea sprijinul nostru, a comisiilor parlamentare de profil, pentru a vă ajuta în demersul nostru comun de asigurare a calității vieții. Tânăra generație este viitorul, iar dacă o îngrijim de la cea mai fragedă vârstă, vom avea o generație sănătoasă”, a menționat deputata Larisa Novac, membra Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media. De asemenea, Larisa Novac a afirmat că accesul la apă și sanitație nu este un privilegiu, dar este un drept fundamental pentru fiecare copil, iar asigurarea localităților din țară cu apă de calitate și sisteme de epurare, astfel încât viața cetățenilor să nu fie în pericol, reprezintă o prioritate.

În cadrul evenimentului, UNICEF a oferit o serie de recomandări și acțiuni concrete care ar putea fi  realizate cu sprijinul partenerilor și donatorilor. Printre acestea se numără elaborarea unui plan de intervenție în școli însoțit de soluții tehnice rezistente la schimbǎrile climatice şi energetic eficiente.  

Masa rotundă cu genericul „Asigurarea infrastructurii și serviciilor durabile de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ din Republica Moldova” face parte dintr-o serie de activități desfășurate de UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării pentru a spori gradul de conștientizare despre riscurile și schimbările necesare la nivel legislativ și tehnic, în vederea îmbunătățirii infrastructurii și serviciilor de alimentare cu apă, igienă și salubritate în școli, astfel încât copiii să beneficieze de un mediu sigur pentru educație.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului de Reabilitare și Construcție a Blocurilor Sanitare în Școli, lansat de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).  Amintim că, în cadrul programului, 125 de instituții de învățământ vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Bugetul total al programului se ridică la circa 85 milioane de lei.

AICI pot fi accesate rezultatele evaluării facilităților de alimentare cu apă, sanitație și igienă în școlile din Moldova. 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook