UNICEF și Automobil Club Moldova lansează campania „Drumuri sigure spre școală”

În perioada 15-21 mai, în Moldova este marcată Săptămâna Globală pentru Siguranța Rutieră 2023

16 Mai 2023
UNICEF și Automobil Club Moldova lansează campania „Drumuri sigure spre școală”
UNICEF/2023/automobilclubdinMoldova

16 Mai 2023, Sângerei. Trecerea de pietoni din zona Liceului „Dimitrie Cantemir” din Sângerei a fost transformată în una mai sigură și mai accesibilă, utilizând metodele urbanismului tactic, iar copiii clasei a I-a au participat la o lecție interactivă privind siguranța rutieră. De asemenea, elevii din instituție au cerut dreptul la străzi sigure, print intermediul unui flashmob, astfel, alăturându-se comunității internaționale privind siguranța rutieră.

Activitățile au fost desfășurate în contextul Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră, în cadrul proiectului lansat de UNICEF Moldova, Automobil Club Moldova, Federația Internațională de Automobilism și Fundația FIA, „Drumuri sigure – copii sănătoși și în siguranță. Proiectul va fi desfășurat pe parcursul a trei ani și are drept scop îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților și practicilor elevilor cu privire la siguranța rutieră în 3 localități: Bălți, Sângerei și Ungheni, atât la capitolul educație rutieră, cât și infrastructură sigură și aplicarea modificărilor legislative pentru încurajarea reducerii vitezei sub 30 km/h în preajma școlilor.

În anul 2022, în Republica Moldova, 15 copii au decedat, iar peste 400 s-au ales cu traume ca urmare a peste 2,000 de accidente în trafic, potrivit datelor Inspectoratului Național pentru Securitate Publică. Principala cauză generatoare a accidentelor rutiere pe traseele naționale fiind viteza excesivă.

UNICEF și Automobil Club Moldova lansează campania „Drumuri sigure spre școală”
UNICEF/2023/automobilclubdinMoldova

Traumele cauzate de accidentele din traficul rutier reprezintă și principala cauză a deceselor și dizabilităților la nivel mondial, cu aproximativ 1,3 milioane de persoane ucise și până la 50 de milioane de persoane rănite anual. La nivel global, 1 din 4 decese au loc printre pietoni și bicicliști.

La cea de-a șaptea ediție, Săptămână globală a siguranței rutiere a ONU are scopul de a îndemna factorii de decizie la nivel național să #RegândeascăMobilitatea (#RethinkMobility) pentru a face mersul pe jos, ciclismul și utilizarea transportului public mai sigur și convenabil, astfel încât, oamenii să poată trece la modurile de transport active, mobile și durabile. Acest transfer modal este una dintre recomandările principale ale Planului Global pentru Deceniul de Acțiune 2021-2030, scopul căruia este reducerea cu 50% a numărului victimelor traficului rutier până în anul 2030.

Totodată, această Săptămână are menirea de a evidenția legăturile dintre limitele de viteză de 30 km/h și atingerea unui număr de Obiective de Dezvoltare Durabilă, inclusiv cele privind

sănătatea, educația, infrastructura, orașele durabile, acțiunile climatice și parteneriatele. Străzile cu viteză redusă salvează vieți și sunt inima oricărei comunități, iar aceasta ar trebui să fie una dintre prioritățile autorităților responsabile.

Reamintim că, la data de 12 mai, a avut loc ședința Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere, prezidată de Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin RECEAN, la care a vorbit despre elaborarea urgentă a Strategiei naționale a siguranței rutiere pentru anii 2023 – 2030 și desfășurarea campaniilor naționale de sensibilizare pentru șoferi și pietoni.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook