UNICEF și AO „Prietena Mea” prezintă rezultatele unei analize sociologice privind experiențele părinților copiilor cu nevoi speciale din Moldova

23 Februarie 2024
image
UNICEF/Moldova/2024

Părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități simt un grad înalt de stigmatizare și discriminare din partea societății, dar și a specialiștilor din diferite domenii. Astfel, cel puțin 80% s-au confruntat cu comportamente de discriminare și stigmatizare, suportă cu greu atitudinile sociale de dispreț și încearcă să limiteze contactele copiilor cu lumea exterioară. Cele mai frecvente atitudini și comportamente sunt bazate pe milă (65%), dispreț (45%) și prejudecăți (42%). Femeile/mamele copiilor cu dizabilități simt mai frecvent astfel de trăiri decât tații (în societate). Totodată, tații experimentează mai des sentimente de jenă atunci când ies în public cu copiii lor cu dizabilități (la nivel personal). 

Acestea sunt unele dintre rezultatele unei analize a situației „Cunoștințe, atitudini și provocări ale părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova” realizate de AO „Prietena Mea” și UNICEF, prezentate în cadrul unui eveniment care a reunit peste 70 de reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, organizațiilor internaționale, comunității donatorilor, părinți și îngrijitori, mass-media și societatea civilă din Republica Moldova.  

Analiza sociologică va sta la baza sprijinului intervențiilor programatice eficiente, crearea primei platforme de susținere (www.abilitare.md) pentru părinți, îngrijitori și specialiști din domeniu, dar și pentru dezvoltarea proiectelor și acțiunilor care să răspundă prompt nevoilor identificate. 

image
UNICEF/Moldova/2024

„Asociația Prietena Mea și UNICEF și-au propus să contribuie la crearea unui mediu mai sigur și susținător pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor cu dizabilități. După cum părinții și îngrijitorii au un rol fundamental, am decis să dezvoltăm prima platformă a părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova în baza acestei nevoi identificate. Astfel, abilitare.md va oferi materiale de suport specializate și va constitui o sursă de informare credibilă atât pentru părinți și îngrijitori ai copiilor cu dizabilități, cât și a specialiștilor care lucrează cu această categorie de persoane”, a menționat Ludmila Adamciuc, fondatoarea Asociației Obștești „Prietena Mea” și gazda evenimentului. 

image
UNICEF/Moldova/2024

Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a menționat că în Republica Moldova, părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale se simt pe cont propriu și este important să dezvoltăm împreună programe de abilitare a lor, dar și să continuăm să consolidăm și dezvoltăm servicii de sprijin pentru copiii cu dizabilități și părinții acestora în țara noastră. De asemenea, ministrul a mai evidențiat importanța implicării active a taților în creșterea și educarea copiilor cu nevoi speciale, subliniind rolul esențial al ambilor părinți în dezvoltarea lor armonioasă. 

image
UNICEF/Moldova/2024

„Susținerea reciprocă între părinții copiilor cu dizabilități joacă un rol vital în crearea unei comunități de susținere și empatie. Părinții care împărtășesc experiențe și provocări similare formează o rețea care nu numai că oferă suport emoțional, ci și idei valoroase și sfaturi practice. Prin implicarea activă în susținerea reciprocă, părinții pot demonta bariere, pot schimba percepții greșite și pot contribui la o societate mai incluzivă și înțelegătoare, devenind totodată cei mai importanți piloni de susținere ai copiilor lor”, a subliniat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF Moldova.

image
UNICEF/Moldova/2024

Merle Kreibaum, co-șefă de Cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova, a subliniat cât de important este să susținem părinții copiilor cu dizabilități, să avem cât mai multe dialoguri în societate despre diversitate și incluziune, dar și despre impactul acestora în viața noastră de zi cu zi. De asemenea, doamna Kreibaum a reiterat sprijinul Republicii Federale Germania pentru susținerea acestor inițiative. 

Provocările identificate și soluțiile aferente au fost discutate în cadrul unui panel, alături de Marina Morozova, vicepreședinta comisiei parlamentare de protecție socială, sănătate și familie, Flore Rossi, specialistă protecția copilului UNICEF și Ludmila Adamciuc, fondatoarea Asociației Obștești „Prietena Mea”. Astfel, s-a facilitat un schimb de idei în vederea identificării celor mai eficiente modalități de sprijinire a familiilor cu copii cu dizabilități, dar și cum poate fi îmbunătățită colaborarea între instituțiile guvernamentale și organizațiile societății civile pentru a asigura sprijinul necesar părinților copiilor cu dizabilități.

Acest eveniment este organizat de UNICEF, în parteneriat cu AO Prietena Mea, în cadrul proiectului UNICEF „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW). 

image
UNICEF/Moldova/2024
image
UNICEF/Moldova/2024

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org/

Follow UNICEF on Twitter and Facebook