UNICEF începe să livreze seringi pentru lansarea globală a vaccinurilor anti-COVID în cadrul COVAX

100.000 de seringi vor fi livrate în Maldive, iar mai multe țări vor primi livrări impunătoare pentru lansarea vaccinurilor în cadrul COVAX Facility

23 Februarie 2021
Anti-Covid vaccine
Charles Asamoah

NEW YORK, 23 februarie 2021 - UNICEF a expediat 100.000 de seringi și 1.000 de cutii de siguranță pentru vaccinarea anti-COVID în Maldive. Livrarea are loc prin intermediul transportului aerian din depozitul umanitar UNICEF în Dubai. Această acțiune este parte a primului val de livrări de seringi pentru vaccinarea anti-COVID, lansarea căreia se estimează în zilele următoare. În primul val vor fi livrate seringi și către Côte d'Ivoire și São Tomé și Príncipe.

Seringile de 0,5 ml și cutiile de siguranță vor ajunge marți în Malé, Maldive. În următoarele câteva săptămâni, UNICEF va livra peste 14,5 milioane seringi cu mecanism special de autoînchidere de 0,5 ml și 0,3 ml în peste 30 de țări. În timp ce seringile de 0,5 ml sunt destinate utilizării pentru vaccinul Institutul Serului din India / AstraZeneca, cele de 0,3 ml urmează să fie utilizate cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

„În această luptă globală împotriva pandemiei de COVID-19, seringile sunt la fel de vital necesare, precum și vaccinul în sine”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Este esențial să aibă loc deja suficiente aprovizionări cu seringi în fiecare țară înainte ca vaccinul să ajungă, astfel încât vaccinul să poată fi administrat în siguranță. Acest lucru ar permite ca imunizarea să înceapă imediat și să contribuie la eradicarea acestui virus teribil.”

Țările care vor primi seringi în această tranșă inițială sunt cele incluse în distribuția indicativă COVAX , adresând cereri către UNICEF porivind furnizarea de seringi. Aceste livrări au menirea de a sprijini lansarea la nivel național a vaccinurilor anti-COVID și fac parte din eforturile mecanismului COVAX  de a furniza vaccinuri tuturor țărilor participante.

Seringile de 0,5 ml sunt expediate din depozitul umanitar UNICEF din Dubai, în timp ce seringile de 0,3 ml și 2 ml vor fi transportate direct de la un producător din Spania. Transportarea include, de asemenea, cutii pentru utilizarea în siguranță a seringilor.

Ambele tipuri de seringi sunt cu mecanism special de autoînchidere, ceea ce înseamnă că nu pot fi utilizate din nou după administrarea unei singure doze de vaccin. Acest lucru reduce riscul de infecții cauzat de bolile transmisibile prin sânge, ca urmare a reutilizării seringii.

În total, în anul 2021, UNICEF va furniza până la 1 miliard de seringi și 10 milioane de cutii de siguranță pentru a se asigura că țările sunt pregătite pentru vaccinările COVID-19. Pentru a satisface cererea pentru aceste provizii vitale, UNICEF a creat un stoc de aproape o jumătate de miliard de seringi în depozitele sale din Copenhaga și Dubai, în pregătirile pentru lansarea mai extinsă a vaccinărilor anti-COVID în 82 de țări cu venituri medii mici și mici.

UNICEF a colaborat cu companiile aeriene, operatorii logistici și comercianții de mărfuri pentru a se asigura că seringile sunt tratate ca mărfuri prioritare, indiferent dacă sunt expediate direct de la un producător sau din depozitele UNICEF către portul de intrare al țării de destinație. Deși primele livrări vor fi transportate pe calea aerului, cele mai multe seringi și cutii de siguranță vor fi transportate pe cale maritimă, datorită spațiului mare pe care îl ocupă ca marfă.

În 2021, UNICEF își propune să pună la dispoziție pentru livrare 2 miliarde de doze de vaccin anti-COVID. Chiar și înainte de COVID-19, UNICEF era deja cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, procurând peste 2 miliarde de vaccinuri anual pentru a ajunge la aproape jumătate din copiii mai mici de 5 ani din lume. În plus, agenția achiziționează și furnizează aproximativ 600-800 de milioane de seringi pentru prgramul anual de imunizare.

COVAX este o colaborare globală condusă de Gavi, Vaccine Alliance, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) și OMS, inclusiv UNICEF, care conduce achizițiile și livrarea, precum și pregătirea țărilor pentru a primi vaccinurile pentru Covid-19.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copii, vizitați www.unicef.org

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook