UNICEF, împreună cu companiile aeriene internaționale și furnizorii din domeniul transportului de mărfuri, planifică livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19

UNICEF începe negocierile cu peste 350 de organizații responsabile pentru probleme de logistică pentru a demara planificarea livrării eventualelor vaccinuri împotriva COVID-19

18 Ianuarie 2021
UNI322102_0.jpg
UNICEF/UNI322102/UNICEF

NEW YORK, 23 noiembrie 2020:  UNICEF colaborează cu marile companii aeriene internaționale și cu prestatorii de servicii din domeniul transportului de mărfuri pentru a intensifica eforturile de livrare a vaccinurilor împotriva COVID-19 în peste 92 de țări imediat ce vaccinurile vor fi disponibile.

Pentru a începe pregătirile, UNICEF împreună cu Organizația Panamericană a Sănătății (OPAS) și Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), au informat săptămâna trecută principalele companii aeriene internaționale despre așteptările și capacitatea de transportare preconizate și au discutat metodele de transportare a aproximativ 2 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 în anul 2021, precum și a mai mult de un miliard de seringi care vor trebui să fie transportate pe cale maritimă.

Această ședință virtuală a avut loc imediat după primul eveniment din istorie din domeniul logisticii realizat de UNICEF în mediul online pentru a discuta problema transportării vaccinurilor împotriva COVID-19. La această discuție importantă au participat peste 350 de parteneri din domeniul logisticii, inclusiv operatori de curse aeriene pentru transportarea mărfurilor, companii de transport naval și asociații internaționale din domeniul logisticii.

„Pe măsura continuării acțiunilor de creare a vaccinului împotriva COVID-19, UNICEF intensifică eforturile de colaborare cu companiile aeriene, operatorii de transport de mărfuri, companiile de transport naval și alte asociații din domeniul logisticii pentru a asigura livrarea vaccinurilor vitale la cel mai înalt nivel de operativitate și siguranță, a declarat Etleva Kadilli, director al Departamentului de aprovizionare a UNICEF. Această colaborare extrem de importantă va avea o contribuție enormă în asigurarea unei capacități de transportare corespunzătoare acestei operațiuni istorice de proporții. Este important să antrenăm toate forțele și mijloacele pentru a asigura pregătirea pentru livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19, a seringilor și a echipamentului de protecție individuală suplimentar pentru lucrătorii medicali din linia întâi din întreaga lume. Protejând acești angajați, vom reuși într-un final să protejăm milioane de copii care depind de serviciile atât de importante prestate de aceștia.

În următoarele săptămâni, UNICEF va evalua capacitățile de transport pentru a identifica lacunele și nevoile ulterioare. Se estimează că procurarea, livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 va fi cea mai mare și cea mai rapidă operațiune de acest fel realizată vreodată. UNICEF gestionează eforturile de procurare și livrare a vaccinurilor de la producătorii care au semnat acordul cu mecanismul COVAX. În colaborare cu OPAS, UNICEF va coordona procurarea și livrarea în condiții de maximă siguranță și operativitate a vaccinurilor pentru 92 de țări cu venituri mici și medii inferioare.

Activitatea respectivă constituie rezultatul mai multor ani de eforturi depuse de UNICEF în domeniul logisticii privind transportarea echipamentelor medicale în întreaga lume în pofida restricțiilor legate de pandemie. Pentru a oferi sprijin țărilor în întreprinderea măsurilor de răspuns în perioada pandemiei începând cu luna ianuarie, UNICEF a realizat livrări de echipamente medicale asociate cu COVID-19, inclusiv măști, halate, concentratoare de oxigen și seturi de diagnosticare și testare în sumă de peste 190 de milioane de dolari SUA.

Fiind cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, UNICEF achiziționează zilnic peste 2 milioane de vaccinuri pentru imunizarea planificată și pentru a putea interveni în caz de focare de boli din numele a aproape 100 de țări. Această experiență fără precedent cuprinde în sine coordonarea a mii de acțiuni de furnizare cu diferite cerințe privind regimul de temperatură, ceea ce a permis UNICEF să acumuleze experiență în domeniul gestionării lanțului de aprovizionare cu produse a căror temperatură de păstrare trebuie să fie controlată, fapt extrem de important în realizarea acestei operațiuni istorice. Pentru a reduce la minimum problemele ce pot apărea în cadrul programelor de imunizare planificată din cauza acţiunilor de livrare a vaccinurilor împotriva COVID-19 și a seringilor, UNICEF și partenerii săi vor continua să coordoneze cu atenţie acţiunile lor cu operatorii de logistică în scopul livrării la timp în întreaga lume.

„Sprijinul oferit de guverne, parteneri și sectorul privat va fi prioritar pentru transportarea eficientă a vaccinurilor împotriva bolilor letale precum rujeola, difteria și tetanosul, dar și împotriva COVID-19”, a declarat Kadilli.

Luna trecută, UNICEF a început să lucreze asupra creării în anul 2021 a unei rezerve de peste 1 miliard de seringi pentru a asigura livrarea inițială și stocarea din timp a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF apără drepturile și bunăstarea fiecărui copil în toate privințele și în tot ce facem. Împreună cu partenerii noștri activăm în 190 de țări pentru a transpune angajamentele noastre în practică, acordând o atenție deosebită celor mai vulnerabili și dezavantajați copii în scopul asigurării bunăstării tuturor copiilor din întreaga lume.

Mai multe informații despre fondul UNICEF și despre activitatea sa în folosul copiilor puteți afla aici: www.unicef.org

Abonați-vă la paginile UNICEF pe Twitter și Facebook