UNICEF își intensifică sprijinul în 145 de țări pentru a asigura continuitatea procesului educațional pentru copii

în condițiile în care pandemia de COVID-19 obligă majoritatea școlilor din întreaga lume să se închidă

26 Martie 2020

NEW YORK, 26 martie 2020 – Deoarece închiderea școlilor la nivel național întrerupe procesul educațional pentru mai mult de 80% dintre elevii din întreaga lume, UNICEF a anunțat astăzi că își va intensifica substanțial sprijinul în toate țările pentru a-i ajuta pe copii să continue să învețe, păstrând școlile în siguranță. 

„Majoritatea țărilor și-au închis școlile. Cu siguranță, este o situație fără precedent. Dacă nu ne vom uni acum eforturile pentru a proteja educația copiilor, societățile și economiile vor resimți această povară mult timp după ce vom învinge COVID-19. Consecințele, însă, vor dura generații la rând în comunitățile cele mai vulnerabile”, a declarat Robert Jenkins, Director pentru educație la nivel global, UNICEF.

„Închiderea școlilor ca răspuns la epidemia de Ebola ne-a învățat un lucru: cu cât mai mult timp copiii stau departe de școală, cu atât mai mare este probabilitatea ca ei să nu revină la lecții. O parte critică a intervențiilor noastre este să le oferim copiilor alternative la învățare, iar astfel să-i ajutăm să-și reformeze o rutină”, a menționat Jenkins.

Pentru a limita întreruperea procesului educațional al copiilor și a le permite acestora să continue să învețe în siguranță, UNICEF a alocat fonduri suplimentare pentru accelerarea eforturilor întreprinse cu guvernele și partenerii din peste 145 de țări cu venituri mici și medii. Alocarea inițială la nivel global a 13 milioane USD – dintre care aproape 9 milioane USD sunt o contribuție a Parteneriatului Global pentru Educație – va fi catalitică prin susținerea guvernelor naționale și a mai multor parteneri în domeniul educației din fiecare țară să elaboreze planuri care să permită o intervenție rapidă la nivel de sistem.

Inițiativa le va permite țărilor să pregătească programe alternative de învățare în cazul închiderii școlilor și va ajuta școlile să mențină copiii și comunitățile lor în siguranță, oferindu-le informații vitale despre spălarea mâinilor și alte practici de igienă. Fondurile vor contribui, de asemenea, la menținerea sănătății mintale a copiilor și la prevenirea stigmatizării și discriminării prin încurajarea elevilor să evite stereotipurile atunci când vorbesc despre virus.

 

În toace cele 145 de țări, UNICEF va colabora cu partenerii pentru:

 

  1. A sprijini planurile guvernamentale de intervenție în situații de criză, inclusiv asistență tehnică, analiza rapidă a riscurilor, colectarea datelor și planificarea redeschiderii școlilor.
  2. A sprijini planificarea și realizarea comunicării riscurilor și a funcționării în siguranță a școlilor, inclusiv traducerea, tipărirea, diseminarea și implementarea ghidurilor școlare sigure; dotarea școlilor cu pachete de igienă și asigurarea circulației informațiilor critice despre prevenirea bolilor; și instruirea cadrelor didactice și a îngrijitorilor în domeniul sprijinului psihosocial și al sănătății mintale pentru sine și elevi.
  3. A asigura continuitatea învățării și accesul la programe de învățare la distanță, inclusiv conceperea și pregătirea programelor de educație alternativă prin intermediul internetului, radioului și televiziunii. 
  4. A asigura schimbul de cunoștințe și consolidarea capacității pentru intervenția actuală și pandemiile viitoare.

 

###

 

Note către editori

La începutul lunii martie, UNICEF, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a publicat ghidul operațional privind protejarea copiilor și a școlilor împotriva COVID-19.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook