Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX ajunge în Moldova

Începând cu 2 martie 2021, mai mulți moldoveni au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză decât cei care s-au infectat de la începutul pandemiei.

20 Mai 2021
covax delivery 20 may 2021.jpg
WHO Moldova

Chișinău, 20 mai 2021. Peste 100 de mii de doze de vaccin BioNTech-Pfizer au fost expediate în Moldova prin Facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Jumătate din lotul de vaccinuri au ajuns deja, iar o altă jumătate va fi livrată mâine, 21 mai. Livrările COVAX vor continua în zilele următoare, cu peste 45 600 de doze de vaccin Astra Zeneca care vor fi livrate pe 24 mai.

Lotul actual va aduce numărul de vaccinuri primite de Moldova prin COVAX la 233 190 de doze.

„În mai puțin de patru luni de la prima vaccinare în masă, este extrem de îmbucurător faptul că dozele COVAX au ajuns deja în peste o sută de țări”, a declarat Dr. Seth Berkley, CEO Gavi, Vaccine Alliance. 

Până la acest moment, circa 6% din populația Republicii Moldova a primit prima doză de vaccin. E nevoie să continuăm procesul de vaccinare, până vom atinge imunitatea colectivă, care ne-ar permite să fim mai protejați în fața virusului. Mulțumim și de această dată tuturor partenerilor, care au contribuit la platforma COVAX, o adevărată inițiativă de solidaritate și unitate la nivel mondial”, a spus Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie păstrat la temperaturi scăzute cuprinse între -90 ° C și -60 ° C pentru a asigura că sunt menținute calitatea și eficacitatea vaccinului. Vaccinurile au fost transportate în expeditori extrem de specializați și reutilizabili cu temperatură ultra scăzută (ULT), iar furnizorii de servicii medicale vor trebui să le depoziteze în congelatoare speciale.

În luna mai anul trecut, UNICEF a achiziționat 150 de frigidere și piese de schimb în valoare de peste 135 de mii de dolari pentru a consolida lanțul frig. Frigiderele sunt destinate depozitării vaccinurilor și au fost achiziționate cu sprijinul GAVI. UNICEF va mai aloca peste 400 de mii de dolari pentru achiziționarea de frigidere și echipamente pentru lanțul frig în unitățile sanitare în 2021.

Chiar înainte de pandemia COVID-19 și cu sprijinul lui Gavi, UNICEF a modernizat echipamentele existente pentru lanțul frig pentru a se asigura că vaccinurile rămân sigure și eficiente pe tot parcursul călătoriei lor”, a declarat Maha Damaj, reprezentantul țării UNICEF în Moldova. „Suntem bucuroși să susținem procesul critic de vaccinare, iar livrarea vaccinurilor este doar primul pas”.

Până în prezent, peste 250 de mii de moldoveni au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, cu peste 35 de mii complet vaccinați cu două doze.

Citate de la parteneri și donatori

Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA în Moldova, a declarat: "COVID-19 este o provocare globală care necesită un răspuns global. Statele Unite sunt ferm angajate să contribuie la consolidarea acestor eforturi și să sprijine recuperarea Moldovei de la această teribilă pandemie."

Directorul misiunii USAID, Scott Hocklander, a declarat: „Tendințele globale demonstrează că vaccinarea în masă contribuie la reducerea ratelor infecției cu COVID-19. Cu aceste vaccinuri livrate, inclusiv cele produse de compania farmaceutică multinațională americană Pfizer, mai mulți moldoveni au acum ocazia să se protejeze și să-și protejeze familiile, să călătorească și să revină la o viață normală. Sunt foarte mândru că USAID ajută la accelerarea accesului Moldovei la vaccinurile COVID-19 prin contribuțiile noastre la COVAX. Pentru a pune capăt pandemiei, a salva vieți în întreaga lume, a reconstrui economia și a opri amenințarea noilor variante, trebuie să luptăm împotriva COVID-19 oriunde există. "

Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko a menționat: „Această nouă livrare de vaccinuri prin intermediul platformei COVAX arată eforturile UE de a oferi sprijin concret cetățenilor Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei și în procesul de vaccinare. Echipa Europa, ca și UE și statele sale membre, este unul dintre cei mai mari donatori pentru platforma COVAX și, cu această inițiativă, UE ar dori să se asigure că vecinii săi, partenerii săi au acces la vaccinuri. ”

Ambasadorul Germaniei, Angela Ganninger, a declarat: „Astăzi, un alt lot de vaccin BioNTech -Pfizer a ajuns la Chișinâu prin intermediul platformei COVAX. Mă bucur că acest vaccin, dezvoltat de compania germană BioNTech în cooperare cu Pfizer și așteptat de mulți din Republica Moldova, este disponibil din nou. Germania va continua să sprijine facilitatea COVAX ca unul dintre cei mai mari donatori ai săi. Odată cu disponibilitatea crescută a vaccinurilor, tot mai mulți moldoveni vor avea șansa de a se vaccina în viitorul apropiat. "

Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova Steven Fisher a spus: „Este minunat să vedem mai multe vaccinuri sosind în Republica Moldova. Marea Britanie este unul dintre principalii contribuabili financiari la facilitatea COVAX. Ne-am angajat să jucăm un rol important care să asigure tuturor persoanelor care locuiesc în Moldova accesul echitabil la vaccinare. Nimeni nu este în siguranță până nu suntem cu toții în siguranță”.

Ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro, a declarat: "Sunt fericit să văd o nouă livrare de vaccin de COVAX, care ajută la susținerea efortului poporului din Moldova pentru depășirea pandemiei. De asemenea, aștept cu nerăbdare summitul COVAX din iunie găzduit de Guvernul Japoniei și GAVI, Alianța pentru vaccinuri, care vizează asigurarea a două miliarde de dolari suplimentari pentru programul global de vaccinare. Împreună cu toți partenerii noștri, Japonia continuă să promoveze accesul echitabil la vaccinuri sigure și eficiente în întreaga lume. "

 

Despre COVAX

COVAX, sistemul de vaccinuri al Acceleratorului accesului la instrumentele COVID-19 (ACT), este condus  de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), Gavi, Alianța pentru vaccinuri Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - lucrând în parteneriat cu producătorii de vaccinuri din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială și altele. Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a asigura că vaccinurile anti-COVID-19 sunt disponibile la nivel mondial atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici. COVAX a elaborat un portofoliu divers de vaccinuri potrivite pentru un șir de împrejurări și populații și este pe cale să-și îndeplinească obiectivul de a livra cel puțin 2 miliarde de doze de vaccin țărilor participante din întreaga lume în 2021, inclusiv cel puțin 1,3 miliarde de doze finanțate de donatori pentru cei 92 de participanți ai Facilității COVAX cu venituri mai mici, sprijinite de Gavi COVAX AMC.

Despre Echipa Europa

Răspunsul UE la pandemia de coronavirus urmează abordarea „Echipa Europa”, menită să salveze vieți, oferind sprijin rapid și țintit partenerilor noștri pentru a face față acestei pandemii. Acesta pune împreună resursele din UE, statele sale membre și instituțiile financiare, în special Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai defavorizați copii din lume. Lucrăm în 190 de țări și teritorii, pentru fiecare copil, peste tot,pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copiii din Moldova, vizitați www.unicef.md. Aflați mai multe despre activitatea UNICEF cu privire la vaccinurile COVID-19 aici, sau despre lucrul UNICEF privind imunizarea aici. Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook.