Trecerea la Servicii Centrate pe Familie

Conferința Internațională privind Intervenția Timpurie în Copilărie

02 Decembrie 2023
Early Childhood Intervention services
UNICEF/Moldova/2023

Chișinău, 30 noiembrie 2023: Experți locali și internaționali, reprezentanții autorităților centrale și locale, instituţiilor de sănătate şi ai serviciilor psihopedagogice, beneficiarii serviciilor de intervenție timpurie și membrii societății civile s-au reunit în cadrul unei conferinţe pentru a discuta despre consolidarea sistemului de intervenţie timpurie a copilului în Republica Moldova.

Evenimentul a subliniat importanța trecerii spre servicii de intervenție timpurie, centrate pe familie. Mai mult, a fost evidențiat rolul critic al eforturilor comune pentru îmbunătățirea practicilor de intervenție timpurie în copilărie. Conferința a oferit oportunitatea de a reflecta asupra semnificației și rolului serviciilor ICT, permițând schimbul de idei și cele mai bune practici internaționale în acest domeniu. Numeroase povești de succes au fost împărtășite, subliniind impactul pozitiv al abordărilor centrate pe familie în diverse comunități.

Potrivit studiului realizat de UNICEF în acest an, rata acceptării incluziunii copiilor cu necesități speciale în grădinițe s-a dublat în ultimii cinci ani - de la aproximativ 24% în 2018 la 46% în 2023. Totuși, unii părinți mai tind să îi țină acasă sau în instituții specializate. „Dacă ne-am pune în locul acelor părinți, am înțelege îngrijorarea și anxietatea lor. Îngrijitorii nu sunt siguri dacă copilul va primi serviciile de care are nevoie și s-ar putea să realizăm că și specialiștii sunt îngrijorați că nu sunt complet echipați cu cunoștințe și abilități pentru a include corespunzător acești copii. Ar fi mult mai eficient să lucrăm împreună cu ei", a spus Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova.

Copiii cu necesități speciale sunt mai expuși riscului de a nu merge la școală și au șanse mai reduse de a finaliza cu succes învățământul primar sau secundar, precum și șanse mai mici de a dobândi competențe fundamentale de alfabetizare. În plus, copiii cu necesități specialie senzoriale, fizice și intelectuale sunt de 2,5 ori mai susceptibili să nu fie încadrați niciodată în programele de învățământ formal. Mulți copii care se confruntă cu întârzieri în dezvoltare în Moldova fie nu sunt identificați în timp util, fie nu primesc asistență și sprijin consecvent și la timp.

Prin urmare, conferința a subliniat importanța critică a fortificării cadrului normativ pentru livrarea serviciilor de intervenție timpurie, concentrându-se pe aspecte precum costurile, calitatea și accesul, dar și extinderea implementării liniilor directoare pentru monitorizarea dezvoltării copilului. La nivel global, 250 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani din țările cu venituri scăzute și medii sunt în pericol să nu își atingă potențialul maxim și 52,9 milioane de copii sub vârsta de cinci ani au o dizabilitate sau deficiențe de dezvoltare. Dintre aceștia, 95% provin din țările cu venituri scăzute și medii.

Conferința a fost organizată de Ministerul Sănătății și UNICEF Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53
Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook