Statele Unite ale Americii îşi reînnoiesc angajamentul de lungă durată față de UNICEF, exprimându-şi disponibilitatea de a oferi 300 milioane USD pentru îmbunătățirea vieților mamelor și copiilor

08 Mai 2021

NEW YORK, 5 mai 2021 – Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunțat astăzi reînnoirea parteneriatului de lungă durată cu UNICEF, care are drept scop îmbunătățirea sănătăţii și bunăstării mamelor, copiilor, familiilor și comunităților din lumea întreagă.

Suma acordată pentru o perioadă de cinci ani, divizată în alocaţii anuale, se ridică la valoarea de 300 milioane USD şi va fi utilizată pentru finanțarea directă a programelor în următoarele domenii: sănătate, educație, alimentare cu apă, canalizare și igienă, implicarea tineretului și protecția copiilor. Această sumă va fi acordată suplimentar la contribuțiile anuale în valoare de 134 milioane USD din partea Guvernului S.U.A., și la investiția de 61 milioane USD făcută de USAID în 2020 pentru măsuri de prevenire și intervenţie imediată împotriva COVID-19 în mai mult de 60 de țări afectate semnificativ de pandemie.

„Reînnoirea de astăzi a parteneriatului de lungă durată dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și UNICEF constituie o dovadă suplimentară a angajamentului nostru comun de a îmbunătăți situația dificilă a mamelor și copiilor din lume,” a spus Directoarea Executivă a UNICEF Henrietta Fore. „Graţie acestui angajament generos, UNICEF și USAID îşi pot continua activitatea pentru a se asigura că copiii din întreaga lume au acces la îngrijiri medicale și alte servicii critice ce oferă perspective pentru un viitor mai luminos. Acesta include posibilitatea copiilor de a merge la școală, astfel încât potențialul unei întregi generații să nu fie pierdut din cauza COVID-19.”

Datorită continuării parteneriatului cu Guvernul Statelor Unite, programele UNICEF vor contribui la consolidarea capacităților locale, dezvoltarea rezilienţei comunităților și sistemelor naționale în răspunsul lor la urgențe de sănătate publică și alte crize, precum şi la creşterea impactul pe termen lung al investiției.

„Sunt mândră să anunț că astăzi USAID dă startul unei noi contribuții pentru o perioadă de cinci ani în valoare de până la 300 milioane USD pentru UNICEF cu scopul de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea mamelor, copiilor și familiilor din lumea întreagă”, a spus Administratoarea USAID Samantha Power în comentariul pregătit pentru Reuniunea Miniștrilor G7 cu privire la Redresarea Sustenabilă. „Acest fapt nu doar va ajuta țările să răspundă necesităților urgente apărute în rezultatul pandemiei, dar și să abordeze în continuare prioritățile noastre în materie de prevenire a deceselor mamelor și copiilor. În acest moment critic, îndemnăm membrii G7 și alte guverne să ni se alăture în amplificarea sprijinului pentru activitatea fundamentală a UNICEF.”

Statele Unite ale Americii reprezintă donatorul guvernamental principal al UNICEF, contribuind în 2020 cu aproximativ 994 milioane USD atât pentru programe umanitare, cât și de dezvoltare. Parteneriatul UNICEF cu Guvernul S.U.A are un caracter amplu și divers, care cuprinde programe umanitare și de dezvoltare în domeniile principale ale activității UNICEF, inclusiv sănătate, educație, dezvoltarea timpurie a copiilor, alimentarea cu apă, canalizare și igienă (WASH), alimentare, protecția copilului, egalitatea de gen, HIV şi SIDA, imunizare și programe de cercetare.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF works in some of the world's toughest places, to reach the world's most disadvantaged children. Across more than 190 countries and territories, we work for every child, everywhere, to build a better world for everyone.

For more information about UNICEF and its work for children visit www.unicef.org
Follow UNICEF on TwitterFacebookInstagram and YouTube.