SPECTACOLUL „LIBERĂ” VA FI JUCAT ÎN 12 LOCALITĂȚI DIN RAIOANELE CAHUL ȘI UNGHENI

08 Septembrie 2021
cover.jpg
UN Women Moldova

8 septembrie 2021, Chișinău – Teatrul M.A.D.E continuă Turneul Național al spectacolului „LIBERĂ” în 12 localități din raioanele Cahul și Ungheni, în cadrul proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

„LIBERĂ” este un spectacol-document despre stereotipurile și prejudecățile de gen, despre impactul negativ al violenței asupra femeilor și a repercusiunilor ei asupra generației viitoare. În centrul atenției este istoria unei adolescente care se confruntă cu stereotipurile de gen și este relatată prin dans, calea pe o va parcurge până la realizarea visului său.

În această producție artistică, teatrul M.A.D.E aduce în prim plan momente inovative în arta spectacolului contemporan în Moldova înserând elemente de decor și recuzită, inclusiv proiecție video interactivă.

Producția teatrală are un caracter educațional, invitând publicul să mediteze asupra responsabilității părinților în procesul educativ și asupra responsabilității personale, pe care ne-o asumăm în cadrul oricărei relații, fie ea amicală, familială sau de dragoste. 

„Violența în familie și față de femei este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, iar prin intermediul spectacolului-document „LIBERĂ”, dorim să creștem gradul de conștientizare al publicului cu privire la această problemă și să încurajăm raportarea cazurilor de violență. „LIBERĂ” ne convinge cât de important este să acționăm la momentul oportun și cum prin implicarea fiecăruia putem schimba spre bine societatea în care trăim” a menționat Polina Panainte, managera proiectului EVA.

Premiera spectacolului va fi jucată la Casa de Cultură din Cucoara, pe data de 9 septembrie, iar în următoarea perioadă la Sculeni, Valea Mare, Ungheni și Pîrlița, Alexanderfeld, Vadul lui Isac, Alexandru Ioan Cuza, or. Cahul, Slobozia Mare, Andrușul de Jos și Zîrnești. Programul va fi actualizat pe pagina de Facebook al UN Women Moldova.

„Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenței față de femei și de a sensibiliza societatea față de această problemă și de a inspira femeile să vorbească. Fiecare a treia femeie din Moldova este victimă a cel puțin unei forme de violență, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacționăm nici într-un fel. Violența e o boală a societății contemporane. Ce putem face? Să schimbăm atitudinea unii față de ceilalți, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul”, susține regizorul spectacolului, Ianoș Petrașcu.

După fiecare reprezentație va avea loc o discuție liberă pe marginea temei spectacolului, facilitată de un/o expert/ă gender. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile conform prevederilor CNESP (cel mult 50 de persoane).

În distribuție vor fi Arina Eremeev, Ștefan Isac, Anastasia Frunze, Serghei Parfonov, Violetta Gulica, Vladislav Plîngău, Xenia Istomina, Nicu Ciumașu

Despre proiectul EVA:

În 2020, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women)  Moldova, în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a început implementarea proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană. Acesta are două obiective majore: promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale, dar și combaterea violenței domestice împotriva femeilor și copiilor. Proiectul va fi implementat în 24 localități din raioanele Cahul și Ungheni și va dura până în decembrie 2022. 

Despre Teatrul M.A.D.E:

Teatrul M.A.D.E. se descifrează ca: Mișcare, Artă, Dans și Emoţie.  Fondatorii Teatrului au renunțat la expresia verbală și abordează o stilistică nouă și revoluționară pentru Republica Moldova, care implică mișcarea, dansul și expresia corporală. Instrumentul de bază în montările teatrului este corpul actorului, care poate transmite mesaje și stări dincolo de limbă și vârstă. Această abordare distruge barierele lingvistice și face arta mai accesibilă, anume prin esențializarea mesajului pe care vrea să-l transmită.

„Liberă” este un spectacol-document despre stereotipuri și prejudecăți, despre impactul negativ al violenței asupra femeilor și repercusiunile ei asupra generației viitoare. Un spectacol despre șabloane, despre legi scrise și nescrise.

 

Acest comunicat este lansat în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai defavorizați copii din lume. Lucrăm în 190 de țări și teritorii, pentru fiecare copil, peste tot,pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copiii din Moldova, vizitați www.unicef.md. Aflați mai multe despre activitatea UNICEF cu privire la vaccinurile COVID-19 aici, sau despre lucrul UNICEF privind imunizarea aici. Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook.