Societățile incluzive sunt societăți echitabile

UNICEF și FMF sprijină incluziunea prin sport în grădinițe

04 Septembrie 2018
Prin fotbal sa crestem sanatosi
FMF/UNICEF/2018

La începutul anului școlar, copiii din 11 grădinițe din toată Moldova vor beneficia de echipament sportiv, inclusiv echipament sportiv pentru copii cu nevoi speciale, datorită unui proiect implementat de Federația Moldovenească de Fotbal în parteneriat cu UNICEF în Moldova. Proiectul „Prin fotbal să creştem sănătoşi”, sprijină includerea copiilor cu nevoi speciale în instituțiile preșcolare, încurajând interesele copiilor pentru sport și un stil de viață sănătos prin practicarea activităților de fotbal și distracție.

Echipamentul sportiv procurat include mingi, porți, dar și unele articole pentru copii cu nevoi speciale, cum ar fi discurile de echilibru și discurile tactile.

Seturile de echipament sportiv au fost ridicate de reprezentanții celor 11 instituții preșcolare – directori, educatori, metodiști, psihologi, în cadrul unei ședințe de lucru care a avut loc la stadionul Zimbru și care a inclus și câteva sesiuni informative din partea psihologilor și kinetoterapeuților.

"Deoarece sportul este inclusiv, cu ajutorul lui, în grădinițe, putem elimina obstacolele care stau în fața educației inclusive,” a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țara UNICEF în Moldova. "Toți pot participa la un joc sportiv și toți jucătorii sunt egali în sport! Toți sunt coechipieri și împărtășesc același scop - să joace și, în cele din urmă, să câștige prieteni."

”Este un proiect prin care ne propunem să creștem o societate sănătoasă, cu un mod sănătos de viață. Important este că copiii cu nevoi speciale au o posibilitate in plus de a fi integrați în societate,” a spus Dragoș Hîncu, vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal.

”Cu cat mai mica este vârsta, cu atât mai mare este efectul asupra dezvoltării personalității,” a spus Vasile Onica, specialist la Direcția sport a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

“Educația incluzivă nu trebuie să înceapă într-o sală de clasă” a spus Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică. “Incluziunea trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, învățându-i pe copii empatia.”

Potrivit estimărilor existente, în lume există cel puțin 93 de milioane de copii cu dizabilități. Ei sunt adesea săraci, au un acces redus la servicii medicale și educaționale, iar vocile lor nu sunt adesea auzite în societate. De multe ori ei sunt supuși unui risc mai mare de abuz fizic. Întrucât în Moldova va fi lansată în curând o campanie pentru a pune capăt violenței împotriva copiilor, nu trebuie să uităm că sportul poate opri discriminarea, intoleranța și violența.

Această inițiativă a fost posibilă datorită sprijinului acordat de guvernul Elveției și fondul de responsabilitate socială prin fotbal UEFA Hat Trick.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Additional resources

Proiectul „Prin fotbal să creştem sănătoşi”, sprijină includerea copiilor cu nevoi speciale în instituțiile preșcolare, încurajând interesele copiilor pentru sport și un stil de viață sănătos prin practicarea activităților de fotbal și distracție.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook