Serviciile sociale din Republica Moldova vor fi îmbunătățite, unificate și digitalizate

24 Iunie 2024
image
UNICEF/2024/Moldova

Chișinău, 24 iunie 2024. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale inițiază un proiect major de transformare digitală pentru a îmbunătăți, unifica și digitaliza serviciile de protecție socială. Astfel, va fi oferită asistență în digitalizarea sistemului de protecție socială, elaborarea politicilor centrate pe oameni și pentru utilizarea datelor fiabile pentru a lua decizii informate.

PNUD și UNICEF vor evalua capacitățile și resursele digitale existente ale Ministerului și ale altor instituții subordonate din domeniul protecției sociale și vor dezvolta o platformă digitală integrată care va servi drept interfață unică pentru angajații sistemului de asistență și protecție socială de accesare a tuturor serviciilor gestionate prin cele 15 sisteme informaționale existente în prezent. Asta va facilita lucrul angajaților Ministerului, permițând procesarea mai rapidă, eficientă și transparentă a cererilor. Astfel, cetățenii vor beneficia de o experiență îmbunătățită în accesarea protecției sociale și a altor servicii necesare, prin intermediul unei interfețe unice care va elimina necesitatea depunerii repetate a acelorași documente.

Mai mult, platforma va ajuta Ministerul să detecteze și să elimine erorile, frauda și inegalitățile, iar datele colectate prin platformă vor facilita luarea deciziilor și elaborarea politicilor sociale corecte, echilibrate și axate pe interesul superior al beneficiarului. Pentru a realiza aceste scopuri, Ministerul a creat, cu sprijinul PNUD și UNICEF, Centrul digital de inovare socială, care va găzdui specialiști și experți în tehnologii informaționale și experiența utilizatorului.

„Digitalizarea serviciilor sociale va ușura, în primul rând, lucrul colegilor noștri din prima linie, care gestionează zeci de cazuri ale beneficiarilor. Transformarea digitală a sistemului de protecție socială va facilita și accesul cetățenilor la toate serviciile și prestațiile sociale și nu va mai fi nevoie să vină cu zeci de documente, care le îngreunează interacțiunea cu structurile de stat. Ne propunem să digitalizăm la maxim toate serviciile din sistemul de asistență și protecție socială pentru a fi mai aproape și mai accesibili pentru cetățenii noștri și pentru a construi împreună o Moldovă europeană, unde fiecare cetățean este protejat”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

„PNUD și partenerii săi vor sprijini Ministerul Muncii și Protecției Sociale în crearea unei noi arhitecturi digitale integrate, menită să conecteze, în timp, toate sistemele existente și să digitalizeze procesele din spatele serviciilor sociale. Mai mult, înființarea noului Centru digital pentru inovare socială în cadrul Ministerului va asigura standardizarea în ceea ce privește dezvoltarea de programe operaționale și adaptarea sistemelor automatizate la cerințele meu în schimbare. Impactul preconizat este un sistem național de protecție socială mai agil, mai eficient și mai centrat pe oameni, aliniat la abordările și standardele UE și capabil să contribuie la obiectivele strategice ale țării de a reduce sărăcia și de a promova incluziunea socială”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Prin digitalizarea​​ serviciilor de protecție socială, ne asigurăm că familiile și copiii primesc sprijin imediat și deplin atunci când au cea mai mare nevoie de el. Pe lângă asistența financiară, aceștia vor avea acces cu un singur click la un pachet complet de servicii sociale. Acest acces simplificat ne va permite să prevenim și să abordăm mai eficient situațiile de risc cu care se confruntă copiii”, a spus Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.

Proiectul, implementat de PNUD, are un buget total estimat de 8,5 milioane de dolari și o durată de trei ani. O primă contribuție de 850.000 de dolari este din partea UNICEF, din fondurile Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, oferite prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW). Aceasta va permite crearea și operaționalizarea ghișeelor unice ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale destinate beneficiarilor finali, fiind achiziționate echipamentele digitale necesare și fiind sprijinit personalul în primul an de funcționare. 

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook