Săptămâna Mondială a Imunizării: Ambasadorul Bunăvoinței UNICEF, Liam Neeson, scoate în evidență eforturile globale de vaccinare și face apel pentru investiții mai substanțiale

Partenerii mondiali și-au asumat angajamentul de a oferi 1 USD pentru fiecare apreciere, distribuire sau comentariu cu privire la postările de pe rețelele de socializare care menționează „UNICEF” utilizând hashtag-ul #longlifeforall până la 10 mai

28 Aprilie 2022
Săptămâna Europeană a Imunizării
UNICEF Moldova

NEW YORK, 24 aprilie 2022 - Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF, Liam Neeson conduce inițiativa globală de imunizare a UNICEF, venind cu un mesaj global de gratitudine pentru savanții, părinții, personalul medical și alți actori care au avut o contribuția esențială la vaccinarea copiilor în ultimele două decenii. 

Într-un video publicat înainte de începerea Săptămânii Mondiale a Imunizării, Neeson vorbește despre modul în care activitatea savanților precum Jonas Salk, care a creat primul vaccin împotriva poliomielitei, dar și a muncitorilor de la fabricile care produc fiolele cu vaccinuri sau a personalului medical care administrează vaccinurile, au contribuit la salvarea vieților a 2-3 milioane de copii în fiecare an. 

„Vaccinurile reprezintă o remarcabilă istorie de succes a umanității. În ultimii 75 ani, miliarde de copii au fost vaccinați grație savanților, lucrătorilor medicali și voluntarilor. Și dacă ați fost vaccinați sau v-ați vaccinat copiii, sunteți parte a unui rețele care contribuie la siguranța umanității,” a spus Liam Neeson, Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF. „Ne trăim viețile fără a ne face griji de variolă. Fiind cândva o diagnoză înfiorătoare, poliomielita nu mai reprezintă un pericol în majoritatea țărilor lumii. În ultimii ani, discuțiile despre vaccinuri nu se mai concentrează pe beneficiile enorme aduse fiecărui din noi. Însă trebuie să celebrăm acest fapt. Probabil aceasta este cea mai mare realizare colectivă în istoria umanității.”

Pentru fiecare apreciere, distribuire sau comentariu cu privire la postările ce menționează un cont al UNICEF de pe rețelele sociale și utilizarea hashtag-ului #longlifeforall începând de acum și până la 10 mai, campania Fundației Națiunilor Unite Shot@Life și Fundația Bill & Melinda Gates vor oferi 1 USD pentru UNICEF – până la o sumă de 10 milioane USD – pentru a se asigura că toți copiii primesc vaccinurile de care au nevoie pentru a le salva viețile.

În pofida acestor reușite, un număr alarmant de 23 milioane de copii nu au fost vaccinați în anul 2020. Acest număr poate fi redus printr-un angajament mai mare de a investi în serviciile de imunizare.  La nivel global, UNICEF este principalul furnizor de vaccinuri pentru copiii din peste 100 de țări. Împreună cu Alianța Vaccinurilor Gavi și alți parteneri, UNICEF furnizează vaccinuri pentru 45 la sută din numărul total al copiilor sub vârsta de 5 ani la nivel global.  De asemenea, UNICEF lucrează cu guvernele din peste 130 de țări pentru a îmbunătăți starea de sănătate la nivel național și a fortifica programele de imunizare. 

„În ultimii doi ani ne-am convins că un sistem de sănătate care lasă neprotejați anumiți copii este un sistem de sănătate care lasă toți copiii neprotejați,” a spus Directoarea Executivă a UNICEF, Catherine Russell.  „Cea mai bună modalitate de redresare a omenirii după pandemie — și de pregătire pentru viitoarele situații de urgență în sănătate — constă în învestiții în consolidarea sistemelor de sănătate, în imunizare și servicii medicale esențiale pentru fiecare copil.” 

Săptămâna Mondială a Imunizării – sărbătorită în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie – este condusă de Organizația Mondială a Sănătății și reunește partenerii globali în promovarea utilizării vaccinurilor pentru a proteja persoanele de toate vârstele împotriva bolilor. Tema anului curent este #LongLifeForAll (viață lungă pentru toți) și reflectă importanța vaccinării pe parcursul întregii vieți. 

„Suntem acum într-o cursă împotriva cronometru pentru a restabili serviciile de imunizare perturbate de pandemia de COVID-19 și a accelera progresul împotriva tuturor bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare,” a spus Gargee Ghosh, Președinta responsabilă de politici globale și advocacy la Fundația Bill & Melinda Gates. „Din acest motiv suntem încântați să lucrăm cu UNICEF și alți parteneri din întreaga lume pentru a asigura accesul copiilor — în special copiilor din cele mai sărace țări din lume — la vaccinurile de care au nevoie pentru o viață lungă și sănătoasă.”

„UNICEF asigură ca circa jumătate din copiii lumii cu vârste până la 5 ani să fie ‘protejați cu dragoste’ prin administrarea vaccinurilor salvatoare de vieți,” a menționat Martha Rebour, Directoare Executivă a Shot@Life, Fundație a Organizației Națiunilor Unite. „Suntem onorați să sprijinim și să promovăm activitatea lor în cadrul Săptămânii Mondiale a Imunizării și sperăm că și alții se vor alătura activităților noastre de advocacy pentru promovarea programelor globale de vaccinare de importanță critică.

UNICEF Moldova

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook