Săptămâna Mondială a Alăptării 2020 : Susținerea alăptării pentru o planetă mai sănătoasă
Mesaj comun al directorului executiv al UNICEF, Henrietta H. Fore, și directorului general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tematica Săptămânii Mondiale a Alăptării 2020 este „Susținerea alăptării pentru o planetă mai sănătoasă”. Conform tematicii. OMS și UNICEF îndeamnă guvernele să protejeze și să promoveze accesul femeilor la consiliere calificată privind alăptarea, o componentă extrem de importantă a sprijinului pentru alăptare.
Alăptarea oferă fiecărui copil cel mai bun start posibil în viață. Aceasta le oferă beneficii pentru sănătate, nutriționale și emoționale atât copiilor, cât și mamelor. La fel, alăptarea face parte dintr-un sistem alimentar durabil. Chiar dacă alăptarea este un proces natural, acesta nu este întotdeauna unul ușor. Mamele au nevoie de sprijin pentru a începe, dar și pentru a continua alăptarea.
Serviciile calificate de consiliere pot garanta faptul că mamele și familiile primesc acest sprijin, de rând cu informațiile, sfaturile și siguranța de care au nevoie pentru a-și hrăni copiii în mod optim. Consilierea privind alăptarea poate ajuta mamele să își consolideze încrederea de sine respectând în același timp alegerile și circumstanțele individuale. Consilierea poate abilita femeile să facă față provocărilor și să evite practicile de hrănire și îngrijire care ar putea să afecteze alăptarea optimă, precum hrănirea sugarilor și a copiilor mici cu lichide, alimente și substituenți inutili ai laptelui matern.
Îmbunătățirea accesului la consiliere calificată privind alăptarea poate extinde durata alăptării și promova alăptarea exclusivă care aduce beneficii pentru bebeluși, familii și economii. Într-adevăr, conform unei analize, ratele în creștere a alăptării exclusive ar putea salva viețile a 820.000 copii în fiecare an și ar genera un venit suplimentar de 302 miliarde de dolari.
Consilierea calificată privind alăptarea poate fi oferită de diferiți actori, inclusiv de personalul medical, consilieri în alăptare și semeni în diferite circumstanțe – în instituții medicale sau clinici, prin intermediul vizitelor la domiciliu și a programelor comunitare, în persoană sau la distanță. În timpul pandemiei de COVID-19 este și mai important să identificăm soluții inovatoare pentru a ne asigura că accesul la aceste servicii esențiale nu este întrerupt și că familiile continuă să primească consilierea pentru alăptare de care au nevoie.
Anume din acest motiv, UNICEF și OMS, conform acțiunilor de politici promovate de Colectivul Mondial pentru Alăptare, condus de UNICEF și OMS solicită statelor să:
-
- INVESTEASCĂ astfel încât consilierea pentru alăptare să fie disponibilă pentru fiecare femeie. Asigurarea disponibilității consilierii calificate privind alăptarea pentru fiecare femeie va necesita finanțarea suplimentară a programelor privind alăptarea, monitorizarea și implementarea mai bună a politicilor, programelor și serviciilor.
- INSTRUIASCĂ personalul medical, inclusiv moașele și surorile medicale, privind oferirea consilierii calificate pentru alăptare, mamelor și familiilor.
- ASIGURE servicii de consiliere ca parte a asistenței medicale de rutină și servicii de alimentație ușor accesibile.
- STABILEASCĂ PARTENERIATE și să colaboreze cu societatea civilă și cu asociațiile profesionale din domeniul sănătății pentru a construi sisteme de colaborare puternice pentru oferirea consilierii corespunzătoare.
- PROTEJEZE personalul medical de influența industriei alimentației pentru bebeluși.
Împreună, prin angajamente, acțiuni comune și colaborare, putem asigura accesul la consiliere calificată pentru alăptare pentru fiecare mamă, fapt ce îi permite să ofere copilului său cel mai bun start în viață
Contacte media
Despre UNICEF
UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.
Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați www.unicef.org