Războiul din Ucraina a rănit și ucis aproape 1.000 de copii

Declarație a directorului executiv UNICEF, Catherine Russell

24 August 2022
Refugiată din Ucraina cu fetița ei de 2 anișori. Centrul Blue Dot, Palanca.
UNICEF Moldova
Refugiată din Ucraina cu fetița ei de 2 anișori. Centrul Blue Dot, Palanca.

NEW YORK, 22 august 2022 – „Cel puțin 972 de copii în Ucraina au fost uciși sau răniți de la escaladarea războiului, în urmă cu aproape șase luni, cu o medie de peste cinci copii uciși sau răniți în fiecare zi.

„Și acestea sunt doar cifrele pe care ONU le-a putut confirma. Credem că numărul real este mult mai mare.

„Utilizarea armelor explozive a cauzat majoritatea deceselor copiilor. Aceste arme nu fac deosebiri între civili și combatanți, mai ales atunci când sunt utilizate în zone populate, așa cum a fost cazul orașelor: Mariupol, Luhansk, Kremenciuk și Vinița din Ucraina. Lista continuă.

„Încă o dată, ca în toate războaiele, deciziile nesăbuite ale adulților pun copiii în pericole extreme. Nu există operațiuni armate în care să nu aibă ca rezultat rănirea copiilor.

„Între timp, dincolo de oroarea copiilor uciși sau răniți fizic în atacuri, aproape fiecare copil din Ucraina a fost expus la evenimente traumatizante, iar cei care fug de violență sunt expuși unui risc semnificativ de separare a familiei, violență, abuz, exploatare sexuală și trafic. .

„Începutul anului școlar, care va avea loc în mai puțin de o săptămână, este o reamintire clară, cât de mult au de pierdut copiii din Ucraina.

„Sistemul educațional al Ucrainei a fost devastat de escaladarea conflictelor armate din întreaga țară. Școlile au devenit țintele acestor atacuri, ceea ce a dus la faptul că familiile nu se simt în siguranță să-și trimită copiii la școală. Estimăm că 1 din 10 școli au fost avariate sau distruse.

„Toți copiii trebuie să fie la școală și să învețe, inclusiv copiii care se află în situații de urgență. Copiii din Ucraina și cei care au fost nevoiți să fugă de acest război, nu sunt o excepție.

„UNICEF continuă să solicite o încetare imediată a focului în Ucraina și ca toți copiii să fie protejați de vătămări. Aceasta include încetarea utilizării brutale a armelor explozive în zonele populate și atacurile asupra obiectivelor și infrastructurii civile.

„Copiii din Ucraina au nevoie urgent de siguranță, stabilitate, acces la învățare sigură, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial.

„Dar mai mult decât orice, copiii Ucrainei au nevoie de pace.”

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook