Profesorii, educatorii, asistenții sociali și liderii locali din zece raioane ale țării vor fi implicați în promovarea vaccinării în comunitățile lor

23 August 2023
Profesorii, educatorii, asistenții sociali și liderii locali din zece raioane ale țării vor fi implicați în promovarea vaccinării în comunitățile lor
UNICEF/Moldova/2023/Bizgu

Chișinău, 23 august 2023: UNICEF Moldova, Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii și Politici de Sănătate și cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), lansează campania de informare și mobilizare a comunității pentru creșterea cererii de imunizare la nivel local, cu sloganul „Ajută-mă să lupt cu infecțiile”. Campania va acoperi 15 suburbii ale municipiului Chișinău și zece raioane: Căușeni, Ștefan-Vodă, Comrat, Dondușeni, Ceadâr-Lunga, Râșcani, Cahul, Sângerei, Glodeni, Călărași. 

Astfel, echipele mobile de specialiști în sănătate publică și comunicare vor vizita școlile, grădinițele, centrele de sănătate, vor avea discuții cu profesorii, educatorii, părinții, comunitățile religioase, populația romă, autoritățile publice locale, asistenții sociali pentru a crește gradul de informare și conștientizare privind beneficiile vaccinării, dar totodată pentru a-i implica direct în activități de promovare a vaccinării în comunitățile lor. 

Prima localitate vizitată în cadrul campaniei este comuna Băcioi, unde rata de vaccinare este sub 80% pentru toate vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare. 

Agenția Națională pentru Sănătate Publică estimează că rata de imunizare a copiilor din Moldova a scăzut la nivel național cu 5-10% pentru aproape toți antigenii, în special din cauza restricțiilor COVID-19. Doar atunci când este atins nivelul de vaccinare recomandat, de peste 95%, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil, potrivit indicatorului noului Program Național de Imunizare 2023-2027. 

Implicarea comunității și mobilizarea autorităților locale s-a dovedit a fi o abordare eficientă pentru creșterea cererii de vaccinare, conform rezultatelor campaniei similare desfășurate în anul 2022 de către UNICEF Moldova și autoritățile în sănătate, în zonele vizitate cererea de vaccinare a crescut semnificativ . 

Vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți în întreaga lume. Atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90% este posibilă reapariția bolilor și manifestărilor epidemice. În Republica Moldova, acoperirea cu trei doze de vaccinuri Difterie, Tetanos și Pertussis ( DTP3 ) a scăzut de la 93% în 2018 la 86% în 2021, iar pe parcursul anului 2022, rata vaccinării a crescut ușor până la 87,2%. Vaccinarea împotriva poliomielitei a scăzut cu 6% în perioada 2018 și 2021. Acoperirea cu virusul papiloma uman (Vaccinul HPV) în rândul fetelor cu vârsta de zece ani a scăzut de la 51% în 2017 la 37,3% în 2022. În același timp, rata de imunizare împotriva rujeolei a crescut de la 83,2% în 2021 până 84,5% în 2022. 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook