Potrivit unui nou raport al ODI și UNICEF, prestațiile universale pentru copii sunt esențiale pentru reducerea sărăciei

Pe măsură ce declinul economic cauzat de COVID-19 se aprofundează, investițiile în sistemele de protecție socială sunt esențiale pentru protejarea familiilor împotriva nivelurilor catastrofale de privare și dificultăți financiare

17 Iunie 2020
UNI289389
UNICEF/UNI289389/Nur

NEW YORK, 17 iunie 2020 – Potrivit unui nou raport publicat astăzi de Overseas Development Institute și UNICEF, prestațiile universale pentru copii, cum ar fi plățile în numerar sau transferurile fiscale necondiționate, sunt esențiale pentru lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor, deși sunt disponibile doar în 1 din 10 țări din întreaga lume.

Autorii raportului Universal Child Benefits: Policy Issues and Options [Prestațiile universale pentru copii: aspecte și opțiuni de politici] subliniază că prestațiile universale în numerar oferite copiilor din țările cu venituri medii, în valoare de doar 1% din PIB, ar reduce cu 20% nivelul de sărăcie în rândul întregii populații.

În 15 țări cu venituri înalte, doar datorită prestațiilor universale pentru copii a fost redusă, în medie, cu 5 p.p. sărăcia în rândul copiilor. De asemenea, s-a demonstrat că prestațiile universale pentru copii le îmbunătățesc bunăstarea, sănătatea, educația, securitatea alimentară, productivitatea și capacitatea acestora de a contribui la societatea și economia lor atunci când vor deveni adulți.  

„Investițiile în copii nu doar că le schimbă viața, dar generează și dividende mari pentru comunitatea lor și întreaga societate”, a declarat Henrietta Fore, Directoarea Executivă a UNICEF. „În timp ce repercusiunile economice ale COVID-19 amenință să anuleze ani de progrese în reducerea sărăciei, prestațiile universale pentru copii sunt astăzi, mai mult ca niciodată, esențiale. Acestea pot preveni familiile vulnerabile să cadă mai adânc în sărăcie și privare și pot proteja țările de efectele socio-economice catastrofale.”

Universalizarea prestațiilor scade riscurile adesea asociate cu încercarea de a reduce bugetele, timp în care unele familii nevoiașe se regăsesc fără asistență financiară, inclusiv din cauza erorilor de excludere. Universalizarea programelor de protecție socială, cum ar fi transferurile de numerar sau transferurile fiscale, ajută, de asemenea, la eliminarea stigmatizării asociate cu sistemele de prestații. 

„Prestațiile universale pentru copii joacă un rol esențial în reducerea sărăciei, promovând totodată coeziunea socială și sprijinul public pentru protecția socială. În țările cu prestații universale pentru copii stabilite, acestea constituie o piatră de temelie a sistemelor naționale de politică socială și s-au dovedit a fi eficiente în creșterea protecției sociale în perioade de criză”, menționează Sara Pantuliano, Directoarea Executivă a ODI.

Francesca Bastagli, autoarea principală a raportului și Directoarea echității și politicii sociale la ODI, adaugă: „În practică, țările au obținut o acoperire demografică mare sau prestații universale complete pentru copii, folosind abordări diferite. Realizarea progresivă este comună, printr-un proces iterativ care necesită adoptarea legislației și a reglementărilor care vizează aceste prestații, consolidarea capacității administrative și financiare și fortificarea sprijinului politic și public în favoarea politicii.”

Mai important, în raport este indicat faptul că programele de transfer de numerar nu reduc participarea la muncă remunerată în rândul populației în vârstă aptă de muncă. Acestea mai degrabă le permit familiilor să găsească un echilibru între cerințele locului de muncă și nevoile familiilor lor.

În raport este indicat clar că extinderea acoperirii sistemelor de prestații pentru copii și familii necesită o stabilire a priorităților naționale și o solidaritate financiară internațională, în special pentru țările cu venituri mici, cu populații mari și bugete mai constrânse din cauza COVID-19. De asemenea, este subliniat faptul că prestațiile universale pentru copii trebuie să fie susținute de sisteme de protecție socială cuprinzătoare și servicii sociale de calitate, inclusiv asistență medicală și educație.

Autorii raportului evidențiază și modalitățile de a obține o acoperire universală, inclusiv mijloacele prin care țările cu venituri mici pot pune în aplicare transferuri pentru copii mici și extinde universalitatea la toate grupele de vârstă. Măsurile, precum adoptarea legislației și a reglementărilor de politici, consolidarea capacității administrative și financiare și fortificarea sprijinului politic și public în favoarea politicii, sunt toate esențiale pentru realizarea prestațiilor universale pentru copii.

 

###
 

Note către editori:

 

Citiți raportul aici: https://www.unicef.org/reports/universal-child-benefits-2020

Despre Overseas Development Institute

ODI este un centru analitic global și independent, care lucrează pentru o lume durabilă și pașnică, în care fiecare persoană prosperă. Utilizăm puterea de dovezi și idei prin cercetare și parteneriate pentru a face față provocărilor, pentru a găsi soluții și pentru a crea schimbări.

Pentru a afla mai multe despre cercetările ODI, vă rugăm să vizitați www.odi.org.

 

 

 

 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați  www.unicef.org

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook