Pe măsură ce COVID-19 devastează sistemele de sănătate deja fragile, numărul copiilor sub cinci ani care decedează zilnic ar putea crește cu 6.000, dacă nu se iau măsuri urgente

UNICEF lansează #Reimagine, o campanie globală inițiată pentru ca pandemia să nu devină o criză de durată pentru copii

13 Mai 2020
UNICEF/UNI325619// Frank Dejongh
UNICEF/UNI325619// Frank Dejongh
Soro Sali holds a baby close at the Regional Hospital of Korhogo in Côte d'Ivoire. Her sister-in-law died giving birth to triplets. Along with her sisters, Saki is now taking care of the newborns.

NEW YORK, 13 MAI 2020 – În următoarele șase luni, numărul copiilor care decedează zilnic din cauze care pot fi prevenite ar putea crește cu 6.000, pe măsură ce pandemia COVID-19 continuă să slăbească sistemele de sănătate și să perturbe serviciile de rutină, a declarat astăzi UNICEF.

Această estimare se bazează pe o analiză a cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, publicată recent în jurnalul medical The Lancet Global Health. Pe baza celui mai pesimist dintre cele trei scenarii, se estimează că, în 118 țări cu venituri mici și medii, numărul copiilor sub cinci ani care decedează ar putea creşte cu 1,2 milioane în doar șase luni, din cauza reducerii nivelului de acoperire cu servicii de sănătate de rutină și creșterii nivelului de malnutriție la copii.

Aceste posibile decese ale copiilor se vor adăuga celor 2,5 milioane de copii care mor deja înainte de a împlini 5 ani, la fiecare șase luni, în cele 118 țări incluse în studiu, amenințând să anuleze aproape un deceniu de progrese în eradicarea deceselor sub cinci ani care pot fi prevenite. 

De asemenea, aproximativ 56.700 de decese materne ar putea avea loc în doar șase luni, pe lângă cele 144.000 care au loc deja în aceleași țări într-o perioadă de șase luni.

„În cel mai rău caz, numărul copiilor care mor în lume înainte de a împlini cinci ani ar putea crește pentru prima dată în ultimele decenii”, a declarat Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Nu trebuie să permitem ca mamele și copiii să devină victime colaterale în lupta împotriva virusului. Și nu trebuie să lăsăm să se piardă decenii de progrese în reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în rândul copiilor și al mamelor.”

În țările cu sisteme de sănătate deja afectate, COVID-19 cauzează perturbări ale lanțurilor de aprovizionare medicale și solicită intens resursele financiare și umane. Vizitele la centrele de asistenţă medicală sunt în scădere din cauza regimurilor de izolare, interdicțiilor și perturbărilor de transport, dar și pentru că teama de infectare persistă în comunităţi. Într-un comentariu la raportul Lancet, UNICEF avertizează că aceste perturbări ar putea duce la creșteri devastatoare ale numărului de decese la mame și copii. 

În document se analizează trei scenarii privind impactul pe care reducerea intervențiilor de salvare a vieții, din cauza crizei, îl are asupra deceselor infantile și materne. Acesta avertizează că, în scenariul cel mai favorabil, în care acoperirea este redusă cu aproximativ 15%, ar exista o creștere de 9,8% a deceselor la copiii sub cinci ani, sau o creștere estimată de 1400 pe zi, și o creștere de 8,3% a numărului deceselor materne. În scenariul cel mai pesimist, în care intervențiile medicale sunt reduse cu aproximativ 45%, ar putea exista o creștere de 44,7% a deceselor la copiii sub cinci ani și o creștere de 38,6% a numărului deceselor materne pe lună. Aceste intervenții variază de la planificare familială, asistență antenatală și postnatală, nașterea copilului, vaccinări și servicii preventive și curative. Estimările arată că, dacă, indiferent de motiv, asistența medicală de rutină este perturbată și accesul la alimente este redus, creșterea numărului de decese infantile și materne va fi devastatoare. Cel mai mare număr de decese infantile suplimentare va avea drept cauză creșterea prevalenței malnutriției în rândul copiilor, care include impactul potențial în afara sistemului de sănătate, și reducerea tratamentului pentru sepsis neonatal și pneumonie.

Conform modelării, și în ipoteza unor reduceri ale acoperiri în scenariul cel mai pesimist, cele 10 țări în care ar putea exista cel mai mare număr de decese infantile suplimentare sunt: Bangladesh, Brazilia, Republica Democrată Congo, Etiopia, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Uganda și Republica Unită Tanzania. Cele 10 țări în care ar putea să existe cele mai mari creșteri ale ratei mortalității infantile, în scenariul cel mai pesimist, sunt: Djibouti, Eswatini, Lesotho, Liberia, Mali, Malawi, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone și Somalia. Furnizarea continuă a serviciilor de salvare a vieții este esențială în aceste țări.

Pe lângă posibila creștere estimată a numărului de decese în rândul copiilor sub 5 ani și al mamelor, prezentată în analiza din jurnalul medical Lancet Global Health, UNICEF este profund alarmat de alte efecte de domino ale pandemiei asupra copiilor:

În această săptămână, UNICEF lansează #Reimagine, o campanie globală inițiată pentru ca pandemia COVID-19 să nu devină o criză de durată pentru copii, în special pentru copiii cei mai vulnerabili – adică cei afectați de sărăcie, excludere sau violență în familie. Prin intermediul campaniei, UNICEF lansează un apel urgent către guverne, populație, donatori și sectorul privat, pentru a se alătura UNICEF în încercarea noastră de a reacționa, de a restabili și de a reimagina o lume asediată în prezent de coronavirus:

  • Reacționăm. Trebuie să acționăm acum pentru a opri răspândirea bolii, pentru a-i ajuta pe cei bolnavi și pentru a-i proteja pe cei aflați în prima linie, care își riscă propriile vieți pentru a-i salva pe alții.
  • Restabilim. Chiar și atunci când pandemia se va restrânge, fiecare țară va trebui să acționeze în continuare pentru a atenua efectele de domino asupra copiilor și a elimina daunele provocate. De asemenea, comunitățile vor trebui să colaboreze chiar și peste frontiere, pentru reconstrucție și pentru a preveni revenirea bolii.
  • Reimaginăm. Dacă am învățat ceva din criza COVID-19, atunci știm că sistemele și politicile noastre trebuie să protejeze oamenii tot timpul, nu doar în cazul unei crize. Pe măsură ce lumea își revine după pandemie, este momentul să se pună bazele pentru a reconstrui mai bine.

Pentru a demara campania, doi dintre partenerii valoroși ai UNICEF – Pandora și ING – au promis o donație generoasă pentru a-și demonstra rolul, răspunzând la acest apel, și pentru a stimula mai multe donații din partea publicului în săptămânile următoare.

„Criza COVID-19 este o criză a drepturilor copilului. Avem nevoie de un răspuns pe termen scurt, mediu și lung, care nu numai că abordează provocările create de pandemie și impactul secundar al acesteia asupra copiilor, dar conturează, de asemenea, o imagine clară pentru a reconstrui o lume mai bună, atunci când criza se va atenua în cele din urmă. Pentru aceasta avem nevoie de ideile, resursele, creativitatea și inima fiecăruia”, a declarat dna Fore. „Este responsabilitatea noastră comună astăzi să reimaginăm cum va arăta lumea mâine.”

 

######

Descărcați fotografii, B-roll și documentul aiciExaminați datele pentru 118 țări aici.

Documentul va fi disponibil în jurnalul medical Lancet pe 12 mai, la 23:30 ora Marii Britanii: http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(20)30229-1/fulltext  

 

Aflați mai multe despre campania #Reimagine aici: www.unicef.org/reimagine

Autorii studiului Lancet Global Health au folosit Lives Saved Tool (LiST) pentru a modela mortalitatea în rândul mamelor și al copiilor sub cinci ani pentru trei scenarii în 118 țări cu venituri mici și medii. Ei au modelat trei scenarii, în care acoperirea intervențiilor esenţiale în sănătatea mamei și copilului este redusă cu 9,8 - 51,9%, iar prevalența malnutriției crește cu 10 - 50%.  Ei au estimat decese suplimentare pentru o singură lună și extrapolate pentru 3 luni, 6 luni, și 12 luni

Aceste intervenții variază de la planificare familială, asistență antenatală și postnatală, nașterea copilului, vaccinări și servicii preventive și curative. Scenariile modelate sunt ipotetice și nu reflectă politicile reale, sau nu fac distincție între strategiile de atenuare, ci presupun doar că vor apărea perturbări.

 

Despre programul și acțiunea de advocacy ale UNICEF pentru combaterea COVID-19

Acțiunea se bazează pe o Agendă de acțiune în șase puncte, care sprijină guvernele și face apel la factorii de decizie:

  • Să menţină copiii sănătoși și bine hrăniți
  • Să ofere copiilor vulnerabili acces la apă, salubrizare și igienă
  • Să permită copiilor să continue să învețe
  • Să ajute familiile să își acopere nevoile și să își îngrijească copiii
  • Să protejeze copiii împotriva violenței, exploatării și abuzului
  • Să protejeze copiii refugiaților și ai migranților și ai celor afectați de conflicte.

 

 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF activează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai dezavantajați copii. Noi activăm în peste 190 de țări și regiuni, activăm pentru fiecare copil de pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru fiecare. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copii, vizitați www.unicef.org. Pentru mai multe informații despre COVID-19, vizitați www.unicef.org/coronavirus

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook