O sută de zile de război în Ucraina au lăsat 5,2 milioane de copii cu o necesitate enormă de asistență umanitară

Cel puțin 262 de copii au fost uciși și 415 au fost răniți din 24 februarie, în Ucraina

03 Iunie 2022
Vama Palanca. Familie de refugiați.
UNICEF

NEW YORK/GENEVA/KYIV, 1 iunie 2022 – „Aproape 100 de zile de război în Ucraina au avut consecințe devastatoare pentru copii, cu o amploare și o viteză nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial”,  a declarat astăzi UNICEF. Trei milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane de copii din țările care găzduiesc refugiații au acum nevoie de asistență umanitară. Aproape doi din trei copii au fost strămutați din cauza luptelor. 

Conform rapoartelor prezentate de UNHCR,  zilnic, mai mult de doi copii sunt uciși și mai mult de patru sunt răniți în Ucraina – mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate. Infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă,  aceasta include până acum cel puțin 256 de unități de sănătate și una din șase „Școli sigure” susținute de UNICEF în estul țării. Sute de alte școli din toată țara au fost, de asemenea, avariate. Condițiile pentru copiii din estul și sudul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat, sunt din ce în ce mai dezastruoase.  

„1 iunie este Ziua Internațională a Copilului în Ucraina și în întreaga regiune”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „În loc să sărbătorim această ocazie, ne apropiem solemn de 3 iunie – cea de-a 100-a zi a unui război care a spulberat viețile a milioane de copii. Fără o încetare urgentă a focului și o pace negociată, copiii vor continua să sufere – iar consecințele războiului vor avea impact asupra copiilor vulnerabili din întreaga lume.” 

UNICEF avertizează, de asemenea, că războiul a provocat o criză acută privind protecția copilului. Copiii care fug de violență sunt expuși unui risc semnificativ de separare a familiei, violență, abuz, exploatare sexuală și trafic. Majoritatea au fost expuși la evenimente profund traumatizante. Acești copii au nevoie urgent de siguranță, stabilitate, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial – în special cei care sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor. Mai mult decât orice, au nevoie de pace. 

În același timp, războiul și strămutarea în masă distrug mijloacele de trai și oportunitățile economice, lăsând multe familii fără venituri suficiente pentru a satisface nevoile de bază și incapabile să ofere sprijin adecvat copiilor lor. 

UNICEF continuă să solicite o încetare imediată a focului în Ucraina și să protejeze toți copiii de vătămări. Aceasta include încetarea utilizării armelor explozive în zonele populate și atacurile asupra infrastructurii civile. UNICEF face apel de acces umanitar deplin pentru a ajunge în siguranță și rapid la copiii care au nevoie, oriunde s-ar afla. 

UNICEF și partenerii săi sunt pe teren în Ucraina și în țările vecine, lucrând pentru a oferi copiilor și familiilor acestora asistență umanitară, inclusiv servicii de protecție a copiilor, apă și canalizare, sănătate, nutriție și educație. 

În Ucraina, UNICEF și partenerii au distribuit medicamente pentru aproape 2,1 milioane de oameni din zonele afectate de război, a permis accesul la apă sigură pentru peste 2,1 milioane de oameni care trăiesc în zone unde rețelele au fost deteriorate sau distruse, a ajuns la peste 610.000 de copii și îngrijitori cu servicii de sănătate mintală și sprijin psihosocial și a oferit materiale didactice pentru aproape 290.000 de copii. Aproape 300.000 de familii vulnerabile s-au înregistrat pentru un program de asistență umanitară în numerar. 

În țările care găzduiesc refugiați, UNICEF sprijină sistemele naționale, municipale și locale care oferă servicii esențiale și protecție, în special pentru copiii cei mai vulnerabili. Aceasta include instruiri anti-trafic pentru polițiștii de frontieră, extinderea oportunităților de învățare și integrarea copiilor refugiați în școli,  achiziționarea de vaccinuri și materiale medicale și stabilirea de centre de joacă și de învățare care să ofere copiilor mici un sentiment de normalitate și răgaz atât de necesar. Douăzeci și cinci de puncte albastre UNICEF-UNHCR –care oferă sprijin și servicii pentru familiile aflate în mișcare, au fost înființate de-a lungul rutelor de tranzit majore în Moldova, România, Polonia, Italia, Bulgaria și Slovacia.

În Moldova, peste 52.000 de refugiați, majoritatea în gospodăriile conduse de femei, au fost incluse în programul de asistență financiară.  

Maha Damaj, Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, a remarcat că copiii și părinții care ajung în Moldova sunt traumatizați de ceea ce au văzut și au nevoie urgentă de siguranță și stabilitate.

„Peste 9.000 de copii și îngrijitori au vizitat Centrele de prim-ajutor „Punct Albastru” în Moldova, care oferă un spațiu sigur pentru copii, iar părinții pot primi sfaturi și sprijinul de care au nevoie.  La Centre, putem identifica copiii neînsoțiți, iar mamele își pot alăpta bebelușii”, a spus Maha Damaj.

Damaj a menționat că războiul din Ucraina a creat o criză de protecție a copilului, iar copiii aflati în mișcare sunt expuși unui risc foarte mare.

„UNICEF în Moldova desfășoară instruiri anti-trafic, la nivel național pentru poliția de frontieră. Copiii din Ucraina au supraviețuit 100 de zile de groază și trebuie să continuăm să-i protejăm.”

În plus, UNICEF în Moldova oferă lunar asistență financiară în numerar. Până în prezent, peste 52.000 de familii de refugiați din Moldova au primit sprijin în parteneriat cu UNHCR.

„Împreună lucrăm pentru a ne asigura că fiecare copil refugiat are dreptul la educație, sănătate și viață socială. Nu renunțăm”, a subliniat Maha Damaj.

UNICEF a lansat un apel de 624,2 milioane USD pentru fonduri pentru a sprijini răspunsul său umanitar în interiorul Ucrainei și un apel de 324,7 milioane USD pentru răspunsul său în țările care găzduiesc refugiați. 

 

 

UNICEF Moldova

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook