O clasă virtuală are nevoie de o experiență de predare reală

UNICEF a oferit 295 de camere web pentru instituțiile de învățământ general din țară

09 Aprilie 2021
viber_image_2021-04-06_10-35-29.jpg
Ministry of Education, Culture and Research of Moldova

Chisinau, 9 aprilie 2021. Un învățător care face muncă de predare online, nu trebuie să petreacă toată lecția așezat în fața ecranului. Chiar și elevii mai mari însușesc mai bine materia predată dacă profesorii lor reușesc să o facă mai dinamică. Acest lucru ar putea însemna orice, de la ridicarea în picioare până la scrierea unor formule pe tabla pe care un profesor o poate avea lângă calculator.

Este mult mai ușor să miști o cameră web decât un computer!

Pentru ca elevii să poată să învețe într-un mediu cât mai apropiat celui din sala de clasă, UNICEF a donat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării 295 de camere video, pentru dotarea sălilor de clasă din cadrul instituțiilor de învățământ general din țară. Camerele web urmează a fi utilizate de cadrele didactice în asigurarea procesului de predare a conținuturilor educaționale în format online.

Dintre cele 295 de camere web, 292 vor fi repartizate instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal, iar 3 camere web vor fi transmise Centrului Republican de asistenţă psihopedagogică.

„În primăvară anului 2020, odată cu trecerea bruscă la predarea la distanță ca răspuns la pandemia de coronavirus, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și-a stabilit drept prioritate asigurarea sistemului educațional cu tehnică și dispozitive TIC necesare, premisă necesară asigurării accesului la educație elevilor. În acest proces am avut suportul partenerilor precum UNICEF- un partener de încredere, care susține sistemul educațional din țara noastră. Grație acestor camere web donate de UNICEF ne propunem să aducem clasa virtuală la un standard cât mai apropiat de cel real,”  a afirmat ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa.

”Într-o sală de clasă virtuală sunt copii reali care au nevoie de o conexiune reală cu profesorul lor. Elevii din programele online au performanțe mai bune când se pot vedea și pot comunica între ei în timpul orelor,” spune Maha Damaj. Iar pentru copiii cu cerințe educaționale speciale,  și cei cu disabilități sensoriale, cum sunt copiii hipoacuzi, este deosebit de important acest lucru, pentru că ei citesc de pe buze,” a adăugat Maha Damaj.

Echipamentul TIC va fi expediat organelor locale de specialitate în domeniul învățământului proporțional numărului de instituții din teritoriul administrat. Camerele web sunt mobile, ușor de utiizat, cu un unghi larg de acțiune. Camerele web vor permite cadrului didactic să încadreze toti elevii în același timp, utilizânt tabla și alte resurse din clasă, apropiind procesul cat mai mult de cel real.

Peste 1 miliard de copiii din întreaga lume sunt expuși riscului de a rămâne neșcolarizați din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei de COVID-19. Mai multe țări, printre care și Moldova, se asigură că educația are loc la distanță. Însă, mulți elevi și profesori - în special cei din mediul rural –au nevoie de acces la internet calculatoare personale, dar și de accesorii care ar putea asigura că o lecție online este cât mai apropiată de lecția din sala de clasă.

La nivel global, 3 din 4 elevi care nu pot să participe la învățământul la distanță sunt din mediul rural, și vin din familii sărace.

Menționăm că de la începutul pandemiei virusului COVID-19 UNICEF Moldova în colaborare cu partenerii de dezvoltare au susținut constant sistemul educațional din țara noastră prin donarea a peste 68.000 de litri de săpun lichid, 454.000 de bucăți de săpun solid, 136.000 de litri de dezinfectant lichid pentru mâini, 105 unități de tehnică de calcul, 663 pachete de suport pentru  preșcolari  și elevii din clasele primare, și 10.632 de măști cu fereastră în dreptul gurii.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copii, vizitați www.unicef.org

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook