Numărul copiilor, care au fost nevoiți să își părăsească casele, atinge un nou record de 43,3 milioane

„Creșterea numărului de copii strămutați subliniază eșecul global de a aborda cauzele și de a oferi soluții pe termen lung pentru copiii forțați să fugă din casele lor,” avertizează UNICEF de Ziua Mondială a Refugiaților.

20 Iunie 2023
Number of displaced children reaches new high of 43.3 million
UNICEF/UN0623946/Modola

GENEVA/NEW YORK, 20 Iunie 2023: Potrivit estimărilor făcute de UNICEF, la sfârșitul anului 2022 a fost înregistrat un număr record de 43,3 milioane de copii care au fost forțați să își părăsească casele, țara de origine. Numărul copiilor deplasați forțat din casele lor s-a dublat în ultimul deceniu, depășind eforturile de a proteja copiii refugiați și strămutați intern. Războiul din Ucraina a forțat peste două milioane de copii să fugă din țară și a strămutat peste un milion de copii în teritoriul Ucrainei. „De mai mult de un deceniu, numărul copiilor forțați să fugă din casele lor a crescut într-un ritm alarmant, iar capacitatea noastră globală de a răspunde rămâne sub o presiune serioasă”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Creșterea este în pas cu asaltul constant de conflicte, crize și dezastre climatice din întreaga lume, dar subliniază și răspunsul insuficient al multor guverne pentru a asigura că fiecare copil refugiat și deplasat intern poate continua să învețe, să rămână sănătos și să se dezvolte.”

“De mai bine de un deceniu, numărul copiilor obligați să fugă din casele lor a crescut într-un ritm alarmant, iar capacitatea noastră globală de a răspunde rămâne sub presiune.”

Dintre cei 43,3 milioane de copii care au fost strămutați forțat până la sfârșitul anului 2022, aproape 60% (25,8 milioane) au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza conflictelor și violenței. Numărul copiilor refugiați și solicitanți de azil a atins un nou record de 17,5 milioane, un număr care nu include copiii deveniți refugiați în 2023, inclusiv din cauza conflictului din Sudan. UNICEF estimează că mai mult de 940 000 de copii au fugit de război până în prezent. În plus, evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile din Pakistan și seceta din Cornul Africii au contribuit la alte 12,0 milioane de deplasări în rândul copiilor  pe parcursul anului 2022. Copiii care au fost nevoiți să își părăsească casele sau țara se numără printre persoanele cu cel mai înalt grad de vulnerabilitate.

Multora li se refuză accesul la educație și îngrijire medicală, ratează imunizarea de rutină și nu pot accesa serviciile de asistență socială. Majoritatea copiilor deplasați astăzi își vor petrece întreaga copilărie departe de casă. Se așteaptă ca deplasarea cauzată de schimbările climatice să crească rapid fără acțiune urgentă pentru a atenua încălzirea globală și pregăti comunitățile care trăiesc în prima linie a crizei climatice.

“Am observat schimbări susținute atunci când guvernele investesc în mod corespunzător în protejarea copiilor și familiilor strămutate. Lucrând împreună, îi putem menține în siguranță, sănătoși și protejați.”

„Este necesară o voință politică mai mare pentru a aborda cauzele deplasării și pentru a oferi soluții pe termen lung copiilor în mișcare”, a spus Russell. „Un număr record de copii refugiați, migranți și deplasați - o populație globală care rivalizează cu cea a Algeriei, Argentinei sau chiar Spaniei - cere un răspuns pe măsură. Am văzut schimbări susținute când guvernele investesc corespunzător în incluziunea copiilor și familiilor strămutate. Lucrând împreună, îi putem menține în siguranță, sănătoși și protejați.” UNICEF îndeamnă guvernele să nu lase niciun copil în urmă prin:

- Recunoașterea copiilor refugiați, migranți și deplasați în primul rând ca fiind copii – cu drepturi de protecție, incluziune și participare;

- Asigurarea unor căi sigure și legale pentru copii de a călători, de a solicita azil și de a se reuni cu familia;

- Asigurarea că niciun copil nu este deținut din cauza statutului său de migrant sau returnat fără garanții, cu excepția cazului în care returnarea a fost în interesul superior al copilului;

- Fortificarea sistemelor naționale de educație, sănătate, protecție a copilului și protecție socială pentru a proteja copiii deplasați de discriminare;

- Investirea în sistemele naționale de protecție a copilului pentru a proteja mai bine copiii în mișcare care sunt în pericol de exploatare și violență, în special copiii neînsoțiți;

- Implicarea în mod semnificativ a copiiilor deplasați în procesul de identificare a soluțiilor incluzive și care pot ajuta la dezvoltarea întregului lor potențial.

Note pentru editori:

*Această cifră include solicitanții de azil, refugiații și persoanele în situații similare cu refugiații sub mandatul UNHCR, precum și refugiații palestinieni înregistrați la UNRWA, copiii printre „alte persoane care au nevoie de protecție internațională” așa cum este raportat separat de UNHCR. Estimările privind numărul de deplasări interne ale copiilor ca urmare a evenimentelor meteorologice extreme se bazează pe date raportate de Centrul de Monitorizare a Deplasărilor Interne. UNICEF deține  rolul de Președinte a Secretariatului Alianței Internaționale pentru Date despre Copiii în Mișcare (IDAC), conducând eforturile globale spre îmbunătățirea calității și accesului la date în scopul unor rezultate mai pozitive atunci când e vorba despre copiii în mișcare.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook