Moldova a devenit cea de-a 40-a țară, ai cărei tineri au acces la platforma U-Report

13 Decembrie 2017
U-Report
UNICEF/Moldova/2017/Munteanu

Chișinău, 13 decembrie 2017. Tinerii și adolescenții din Moldova au acum posibilitatea să contribuie la Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova 2030” participând la sondajele platformei digitale U-Report, lansată de UNICEF Moldova în parteneriat cu Consiliul Național al Tinerilor din Moldova.

Platforma a fost pilotată în 5 raioane ale țării începând cu luna septembrie 2017, iar testarea celui dintâi sondaj a avut loc pe 10 decembrie 2017 la Teatrul Național „Eugene Ionesco”. La eveniment au participat tineri, lucrători de tineret, profesori și membri ai organizațiilor de tineret din întreaga țară, care au asistat la proiectarea a 5 scene sociale jucate de  adolescenți și tineri din diferite regiuni ale țării. Printre participanți s-au numărat echipe Y-PEER din Ocnița, Cantemir, Florești, Șoldănești și ale CNTM din Cimișlia.

U-Report este un instrument de monitorizare socială în timp real, care contribuie la dezvoltarea comunitară și implicarea cetățenilor prin intermediul rețelelor sociale (Facebook, Twitter, Viber). Fiind simplu în utilizare și anonim, el sporește participarea tinerilor la schimbarea socială.  

„Voi, tânăra generație, vă aflați la marginea revoluției digitale - conștienți de cele mai recente oportunități și pricepuți la utilizarea acestora pentru a vă împărtăși cunoștințele, pentru a căuta oportunități de dezvoltare și, cel mai important, a fi auziți. Vocile voastre contează!” a subliniat în cuvântul său de salut Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

„Tinerii sunt nu doar viitorul acestei țări, dar și prezentul ei. Utilizarea unor platforme digitale, precum U-Report, ne permit în timp real, într-un mod interactiv  și inovativ să comunicăm cu un număr enorm de tineri și să îi implicăm în luarea deciziilor de către administrația publică de orice nivel”, a spus Igor Ciurea, Secretar General al Consiliului Național al Tineretului din Moldova.
 
Tinerii și adolescenții din Moldova au posibilitatea să devină U-Reporteri în era, când tehnologia digitală a schimbat lumea în care trăim. Pe măsură ce tot mai mulți copii ai lumii devin conectați la mediul online, accesul digital poate constitui o șansă nouă pentru copii și tineri. Potrivit raportului global UNICEF „Starea Copiilor Lumii 2017: Copiii în lumea digitală”, lansat recent, tinerii sunt categoria de vârsta cea mai conectată la internet: în întreaga lume, 71 la sută din tineri sunt conectați la internet, comparativ cu 48 la sută din întreaga populație.
 
Oricine se poate înregistra pe această platformă, pentru a lua parte la sondajele U-Report. Pentru a deveni U-Reporteri, tinerii trebuie să urmărească contul de Facebook sau Twitter al platformei U-Report, și să expedieze un mesaj platformei de pe contul său de Facebook sau Twitter. Rezultatele fiecărui sondaj sunt publice în timp real pe site-ul U-Report  

Platforma U-Report este utilizată în 40 de țări și are peste patru milioane de utilizatori. Circa 35 la sută din U-Reporteri sunt adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani, iar alte 34 la sută – tineri de 20-24 de ani.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Additional resources

Oricine poate deveni U-Reporter urmărind contul U-Report Moldova pe Facebook, Twitter și Viber. U-Reporterii pot participa la sondaje sau pot ridica subiecte de interes prin expedierea unui mesaj pe unul din conturile noastre. Rezultatele fiecărui sondaj sunt făcute publice și disponibile pe site.

Additional resources

Platforma online a fost pilotată în cinci raioane din septembrie 2017 și testată pentru prima dată pe 10 decembrie 2017 în cadrul unui eveniment public la Teatrul Național Eugene Ionesco. La eveniment au participat tineri, profesori și membri ai organizațiilor de tineret din întreaga țară. Aceștia au organizat 5 spectacole de teatru social cu adolescenți și tineri din Ocnița, Cantemir, Florești, Soldanesti și Cimișlia.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook

Despre CNTM


CNTM este organizaţia care întruneşte interesele tinerilor din Moldova şi serveşte drept platformă naţională unică a sectorului asociativ de tineret. CNTM are misiunea de a promova interesele tinerilor din Moldova, de a contribui la dezvoltarea structurilor asociative de tineret prin desfăşurarea programelor şi activităţilor de instruire, informare, lobby şi consultare. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul CNTM.

Despre Strategia Moldova 2030


Republica Moldova și-a asumat să atingă 106 ținte pentru o viață mai bună până în anul 2030. Respectivele ținte reprezintă rezultatul adaptării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, pe care Moldova s-a angajat să o pună în aplicare, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, prin adoptarea Declarației Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă, care a avut loc la New York în septembrie 2015. Această Agendă și-a propus să continue într-o formă mai accelerată realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, având scopul principal de a eradica sărăcia până în anul 2030 și de a asigura o dezvoltare durabilă în întreaga lume. Pentru ca agenda să fie una semnificativă, fezabilă și eficientă, ea a fost adaptată contextului local, în urma consultărilor.