Modulul de comunicare interpersonală în imunizare va fi inclus ca obiect de studiu în curricula Colegiilor de Medicină

15 Ianuarie 2024
image
UNICEF/Moldova/2023

Chișinău, 12 ianuarie 2023: Modulul de comunicare interpersonală  în imunizare va fi inclus ca obiect de studiu în curricula Colegiilor de Medicină din țară, atât în cadrul programului de formare inițială, cât și în formarea continuă. În acest sens, Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, Ministerul Sănătății și UNICEF au desfășurat în perioada 10-12 ianuarie curent, instruirea formatorilor în domeniul comunicării interpersonale în imunizare, la care au participat 24 de profesori din cadrul Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” și Colegiilor de medicină din Orhei, Ungheni, Bălți, Cahul.

Modulul de comunicare interpersonală în imunizare are rolul de a consolida capacitățile de comunicare și consiliere personală ale lucrătorilor medicali, în așa fel, încât ei să fie capabili să interacționeze cu părinții/îngrijitorii și beneficiarii de vaccinuri, să identifice, să înțeleagă și să abordeze preocupările, temerile, întrebările, informațiile greșite de care dispun și ezitările acestora cu privire la vaccinare.

image
UNICEF/Moldova/2023

Modulul a fost elaborat de UNICEF și Universitatea Drexel din SUA, fiind adaptat la contextul național de către specialiștii din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În prezent, acesta este integrat cu succes în programul de educație medicală continuă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”. Totodată, peste 270 de medici de familie din Bălți au fost instruiți în anul 2023. 

„Toate studiile au demonstrat că lucrătorii medicali sunt o sursă de informații credibilă pentru părinți și populația în general.  Felul în care aceștia interacționează și comunică cu părinții, poate avea o influență pozitivă sau negativă asupra deciziei părinților de a-şi vaccina copiii. O comunicare deschisă, lipsită de prejudecăți şi încurajatoare din partea medicilor și asistenților medicali poate contribui la consolidarea încrederii reciproce și a încrederii în vaccinuri, în serviciile de vaccinare şi în sistemul medical în general”, a declarat Angela Paraschiv, secretar de stat al Ministerului Sănătății, în cadrul sesiunilor de instruire.

image
UNICEF/Moldova/2023

Necesitatea integrării modului de comunicare interpersonală în imunizare a fost confirmată inclusiv de rezultatele focus grupurilor, desfășurate de UNICEF, cu participarea medicilor de familie și asistenților medicali. Ei și-au exprimat interesul de a-și îmbunătăți cunoștințele privind gestionarea indeciziei oamenilor de a se vaccina, dar și părinților de a alege imunizarea copiilor.

„Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, acoperirea vaccinală pentru copiii din Moldova a scăzut cu 5-10% pentru aproape toți antigenii, în special din cauza restricțiilor COVID-19. Astfel, trebuie să ne dublăm eforturile de a intensifica imunizarea și de a echipa lucrătorii medicali din prima linie cu abilitățile și capacitățile necesare pentru a combate dezinformarea și miturile, asigurând o comunicare eficientă cu părinții. Imunizarea este o prioritate pentru UNICEF și vă asigur de sprijinul nostru continuu pentru programul de imunizare, pentru a ne asigura că fiecare copil din Moldova este protejat împotriva bolilor, care pot fi prevenite prin vaccinare”, a menționat Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

image
UNICEF/Moldova/2023

În fiecare an, peste 950 de studenți absolvesc colegiile de medicină din Republica Moldova, la specialitățile de asistent medical, asistent de laborator, asistent farmacist, asistent igienist epidemiolog, moașe, etc,  iar mai mult de 3 800 de asistenți medicali absolvesc cursuri de perfecționare în cadrul instruirilor medicale continue.

„Prin integrarea acestui curs ca obiect de studiu, ne asigurăm că asistenții medicali  sunt pregătiți și dețin abilitățile și cunoștințele necesare în domeniul comunicării interpersonale, cu pacienții atunci când se angajează. O comunicare eficientă este egală cu încrederea pacientului în serviciile și sistemul medical”, a subliniat directoarea Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, Mariana Negrean.

Reamintim că, Guvernul a aprobat Programul Naţional de Imunizare pentru anii 2023-2027, care are obiectivul de a asigura protecția universală a populației împotriva bolilor infecțioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, prin majorarea acoperirii naționale de imunizare până la 95%. În fiecare an, cel puțin 350 de decese și 42 000 de cazuri de boli sunt prevenite în Republica Moldova datorită implementării Programului Național de Imunizare.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului „Pregătirea și implementarea vaccinului COVID-19 în Republica Moldova” cu suportul USAID Moldova. 
image
UNICEF/Moldova/2023
image
UNICEF/Moldova/2023
image
UNICEF/Moldova/2023
image
UNICEF/Moldova/2023

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook