#KidsTakeOver la Agențiile ONU în Moldova, de Ziua Mondială a Copiilor
Maha Damaj: Vocea tinerilor trebuie să fie auzită, doar ei pot vorbi despre problemele cu care se confruntă generația lor

Membrii Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților pe lângă ONU Moldova (CCTA ONU) au acceptat provocarea de a se alătura inițiativei globale #KidsTakeover în contextul Zilei Mondiale a Copilului și au preluat în această săptămână, rolul principal al reprezentanților agențiilor ONU, având astfel oportunitatea de a-și expune opiniile și perspectivele în domeniul asigurării protecției copiilor și tinerilor din Republica Moldova, schimbărilor climatice, educație și sănătate, etc.
Prima care a preluat inițiativa a fost Sanda Erhan, președinta CCTA ONU, care a participat în cadrul ședinței comitetului coordonator al oficiului de țară UNICEF Moldova, apoi a avut un interviu cu reprezentanta de țară UNICEF Moldova, Maha Damaj.
În cadrul ședinței, Sanda a vorbit despre problemele cu care se confruntă tinerii în ziua de azi și care necesită a fi soluționate de urgență, precum: promovarea educației incluzive, revizuirea curriculei școlare, ca să corespundă necesităților ulterioare la angajare, prevenirea fenomenului de bullying în școli, susținerea tinerilor privind accesul la muncă și servicii de sănătate mintală, cât și stoparea fenomenului migrației, în special migrarea părinților peste hotare, care are un impact negativ asupra copiilor și tinerilor din țara noastră.
Reprezentanta de țară UNICEF Moldova, Maha Damaj a menționat că vocea tinerilor trebuie să fie auzită, doar ei pot vorbi despre problemele cu care se confruntă generația lor.
„Tinerii din ziua de astăzi sunt o forță, care poate contribui enorm la dezvoltarea țării și creării unui viitor mai bun pentru fiecare. Este uimitoare dorința acestora de a schimba lucrurile în Republica Moldova. UNICEF Moldova îi va implica activ în elaborarea noului Program de țară, deoarece opinia lor este valoroasă pentru noi”, a subliniat Maha Damaj.
Oxana Bordian, membră a CCTA ONU a preluat deschiderea conferinței online, alături de Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova, Nighina Abaszada, „Consolidarea mediului școlar pentru dezvoltarea sănătoasă și sigură a elevilor în contextul pandemiei de COVID-19”, unde a vorbit despre rolul educației pentru sănătate în viața tinerei generații.
„Educația pentru sănătate trebuie să devină o materie obligatorie în școli, iar condițiile de igienă și infrastructură trebuie îmbunătățite, pentru a asigura dreptul fiecărei fete și băiat la educație de calitate, în condiții demne și de siguranță”, a declarat Oxana Bordian.
„Tineri activi ca și Oxana sunt de admirat, sunt o resursă importantă, care ne pot oferi consultanță și sfaturi utile pentru a îmbunătăți situația în sistemul de educație și a tinerilor din Republica Moldova”, a menționat Nighina Abaszada.
Iar Dumitrița Paladuța, 17 ani, la fel membră a CCTA ONU a vizitat ieri PNUD Moldova și a petrecut câteva ore bune cu Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
După o discuție despre aspirațiile sale personale și prioritățile generației sale, Dumitrița a însoțit-o pe Dima în o vizită în teren la linia de sortare a deșeurilor, dezvoltată de ABS Recycling Moldova și la Muzeul lucrurilor pierdute, care urmează să fie deschis în curând pe teritoriul întreprinderii. Muzeul a fost construit cu suportul PNUD Moldova și al Facilității Globale de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova.
„Am fost încântată să o cunosc pe Dumitrița Paladuța și să fiu însoțită de ea la vizita la Muzeul lucrurilor pierdute, care e susținut de proiectul nostru susținut de GEF, Orașe verzi durabile. Dumitrița m-a impresionat prin inteligența sa, curiozitatea și interesul pentru domenii precum egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă, care se înscriu în angajamentele PNUD. Sper că această vizită i-a oferit multă informație practică și un exemplu despre cum poți transforma lucrurile în bine”, a spus Dima Al-Khatib.
Inițiativa #KidsTakeover este organizată în contextul Zilei Mondiale a Copilului și este o modalitate de a manifesta principiul de bază al drepturilor copiilor, conform căruia fiecare copil are dreptul de a fi auzit, de a participa și de a juca un rol activ în societatea sa.
Comitetul Consultativ al Tinerilor și Adolescenților ONU Moldova este format dintr-un grup de 12 tineri activi, reprezentanți ai rețelelor și organizațiilor de tineret din Republica Moldova, inclusiv organizații care reprezintă drepturile și interesele tinerilor din grupurile subreprezentate și vulnerabile, precum și ale tinerilor din grupuri etnice minoritare.




Contacte media
About UNICEF
UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.
For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org
Follow UNICEF on Twitter and Facebook