Jocurile educaționale DIALOGICA: abordare inovativă în procesul de educație non-formală în Republica Moldova

19 Noiembrie 2020
125928034_3736826003028254_7744374447884073090_o.jpg
UNICEF Moldova
  • De Ziua Universală a Drepturilor Copilului a avut loc conferința online națională cu tematica ”Jocuri educaționale pentru toți”, care a rezumat rezultatele proiectului ”Dialogica”.
  • ”Dialogica” reprezintă un instrument, ce poate fi utilizat atât în mediul tradițional, cât și în online. Acesta permite copiilor și adolescenților să inițieze un dialog pe teme importante și actuale, contribuie la dezvoltarea gândirii logice și critice, a lucrului în echipă și a abilităților de negociere.
  • În cadrul proiectului ”Dialogica” a fost elaborat ”Ghidul de organizare a jocurilor educaționale” și 70 de runde cu întrebări axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile. Peste 300 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au participat la cursul de instruire și au făcut cunoștință cu metodele și specificul organizării jocurilor educaționale. Peste 1500 de elevi ai claselor a VII-a – a XII-a din peste 160 instituții de învățământ din toată țara au participat la jocul educațional online, axat pe Obiectivele Dezvoltării Durabile”Sănătate și stare de bine” și ”Educație de calitate”.

Chișinău, 19 noiembrie 2020. Reprezentanți a peste 100 instituții de învățământ și organizații de tineret din toată Republica au participat la conferința online ”Jocuri educaționale pentru toți”, dedicată Zilei Internaționale a Copilului. Conferința a fost organizată în cadrul proiectului ”Dialogica”, realizat de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova cu susținerea UNICEF Moldova.

”Dialogica” presupune un instrument, ce poate fi utilizat atât în mediul tradițional, cât și online. Acesta permite copiilor și adolescenților să inițieze un dialog pe teme importante și actuale, contribuie la dezvoltarea gândirii logice și critice, a lucrului în echipă și a abilităților de negociere. ”Dialogica” conține instrucțiuni de organizare a jocurilor educaționale, atât în mediul tradițional, cât și în online; și 70 de runde cu întrebări axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile, precum ”Educația de calitate”, ”Fără sărăcie”, ”Zero foame”, ”Acțiunea asupra climei” etc.

”Inițiativa Asociației de jocuri intelectuale din RM a apărut la momentul protrivit. În primăvara anului trecut școlile au fost închise. La momentul actual 8 instituții de învățământ și 150 de clase se află în carantină. Însă dorința de a studia, de a acumula cunoștințe, nu poate intra în carantină. Jocurile educaționale sunt disponibile pentru aproape toată lumea, datorită simplității de organizare și datorită faptului că conțin un motivator important – dorința de a  învinge”, a remarcat Ilija Talev, reprezentant de țară interimar UNICEF Moldova.

Concomitent proiectului ”Dialogica” Asociația de jocuri intelectuale din RM în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”ARTICO”, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, organizează Campionatul Republican de jocuri intelectuale ”Sub cușma lui Guguță”. Jocurile campionatului au loc în regim online și deja au stârnit interesul a peste 150 echipe din toată Republica.

”Suntem convinși că acest tip de jocuri sunt importante pentru copii. Pandemia ne-a arătat că e nevoie de a găsi metode inovative de educație a elevilor, în special în mediul online. Ministerul este gata să investească în educația non-formală”, a afirmat Marcel Marin, Șef Direcția tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

”Datorită proiectului toți doritorii vor putea organiza și desfășura jocuri educaționale în echipe, atât online, cât și tradițional – în offline. Suntem de părere că jocurile educaționale reprezintă nu doar o distracție, ci și o unealtă efectivă de a transmite informația copiilor, de a-i ajuta să se adapteze la realitățile vieții, de a-i îndemna să ducă un mod de viață social responsabil”, a remarcat Evghenii Poleacov, președintele Asociației de jocuri intelectuale.

Peste 300 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au participat la cursul de instruire DIALOGICA. La finele cursului fiecare participant a organizat un joc educațional în comunitatea sa.

Dinu Putere, tânăr lider de opinie din satul Abaclia, raionul Basarabeasca: ”Am participat la cursul de instruire online de utilizare a Ghidului. În calitate de temă pentru acasă am organizat un joc educațional pentru tinerii din satul Abaclia. Participanții și profesorii prezenți au rămas plăcut surprinși de o astfel de activitate. Acum planific să desfășor astfel de jocuri pentru tot raionul! Cred că jocurile educaționale sunt un instrument bun pentru formarea și consolidarea a comunităților de tineri voluntari.”

Vă reamintim, că în cadrul proiectului în luna octombrie al anului curent a avut loc un joc educațional online, la care au participat peste 1500 de elevi ai claselor a VII-a – a XII-a din peste 160 instituții de învățământ din toată Republica. Jocul a fost axat pe două dintre Obiectivele Dezvoltării Durabile:”Sănătate și stare de bine” și ”Educație de calitate”.

În fiece an, pe data de 20 noiembrie, în întreaga lume e sărbătorită Ziua Internațională a Copilului. Acest fapt oferă oportunitatea de a promova, sensibiliza și strânge fonduri pentru a aborda cele mai actuale probleme cu care se confruntă copii din toată lumea.

Anume în această zi în anul 1989 a fost adoptată Convenția cu privire la drepturile copilului, în care sunt menționate drepturile copiilor (dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la protecție etc.), inclusiv faptul că pentru o dezvoltare deplină și armonioasă a personalității copilului, acesta trebuie să crească într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, să posede posibilitatea de a se juca și de a se dezvolta.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați  www.unicef.org 

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook